Varför ska inte befolkningen försvaras?


Läste jag rätt på försvars-departementets hemsida så går 43 miljarder till försvaret under år 2005.

Jag har svårt att relatera till den siffran på grund av dess storlek, men klart är att det i första hand handlar om slantar som går till invasionsförsvaret. En mindre del går också till Sveriges internationella engagemang.

Vi behöver säkert ha ett försvar även om det inte finns några reella hot mot freden vare sig på kort eller lång sikt. En del extra är säkert nödvändigt på grund av vårt EU-medlemskap också.

Det som nu är aktuellt är hot av ett helt annat slag. WHO har larmat ett antal gånger nu om fågelinfluensan och bedömare anser att 150 miljoner människor kan komma att dö i en pandemi på rätt kort tid om ett muterat virus blir lika elakt som det nuvarande är idag.

Smittskyddsinstitutets chef har sagt, – det är inte OM den kommer utan NÄR den kommer.

I medierna just nu kan man läsa att tilldelningen vi skulle få av färdigt vaccin är beroende på hur stora kunder vi är idag hos tillverkarna. Det är extremt olyckligt eftersom våra landsting köper upp sina

vanliga influensavaccin enskilt vilket gör att landet inte är någon storkund precis.

Idag har vi bara en marginell forskning om influensavaccin, och vi har inte några egna resurser att tillverka flera miljoner vaccindoser. Detta beror på att den sortens ”försvar” inte prioriterats av nuvarande och tidigare regeringar, inklusive de borgerliga.

Men vi köper årligen militärmateriel för många miljarder för att trygga ett försvar mot en fiende som aldrig kommer.

Nu tycker jag att det är dags att samtliga riksdagspartier sätter sig ner och beslutar hur många miljarder som ska satsas på forskning och byggandet av en fabrik som kan framställa erforderligt antal doser.

Har man svårt att få notan att gå ihop så får man väl ta de miljarder som man hade tänkt att köpa in robotar och kanoner för under ett år. För totalkostnaden som krävs stannar säkerligen under fem miljarder totalt.


Länk till WHO:s artikel

Att köpa in några tiotusen uppsättningar av antivirala mediciner, som inte ens fungerar hjälpligt, för att ge dessa till ”nyckelpersoner” är inte tillräckligt.

Är inte befolkningen värd att försvara på alla sätt?


9 svar till “Varför ska inte befolkningen försvaras?”

 1. Hälsa och liv

  det är inget av värde för di store.
  43 miljarder ty 13 av dessa 40 miljarder skulle kunna livnära alla de 40 000 barn som dör varje dag alla dagar per år, hela året. 14600000 barn kan vi livnära för 13 av dessa 40 men vi väljer att bygga 3 ubåtar i stället ty vi är så gosiga och kloka.

 2. För det första, angående bloggposten. Det finns inga vaccin eller läkemedel ö.h.t. som är effektiva mot fågelinfluensan.

  För det andra, angående kas kommentar. Bistånd kan på sin höjd lindra pågående hungerkatastrofer, men aldrig någonsin förebygga de svältkatastrofer som kommer därefter.

  Dessutom, produktionen av livsmedel i världen kommer inte att öka bara för att Kockumsvarvet skippar att bygga tre ubåtar.
  En nation som inte kan hävda sina gränser kan tyvärr inte vara i praktiken självständig.

 3. Snoozer! Inget vaccin finns, men har vi satsat på forskning -och- produktionsresurser så kanske vi kan framställa vaccinet inom 3-4 månader och därmed rädda många människors liv. Som läget är idag så kan vi kanske (!) få köpa 1% av det vi behöver den dag det finns..

 4. Snoozer säger att ”Bistånd kan på sin höjd lindra pågående hungerkatastrofer” … tänkte inte på det … ok vi bygger väl ubåtarna då eftersom det verkar vara det klokare valet.

 5. Vi kan väl skicka ubåtarna som bistånd? Eller lasta dem med käk? Annars får de väl surra och snurra som bålgetingar för att hävda våra gränser, precis som Snoozer hävdar.. :-)

 6. ”En nation som inte kan hävda sina gränser kan tyvärr inte vara i praktiken självständig.”

  Det där en av högern omhuldad myt. Det finns mängder av länder som ”inte kan hävda sina gränser”, speciellt inte mot stormakterna. Möjligtvis kan man försvåra, men inte hävda.

  Det finns mängder med länder som inte kunnat hävda sina gränser trots att de haft en krigsmakt.

 7. Du har helt rätt, nya hot är ju pandemin o bioterror av olika slag (ändra gener & tex RFID-teknik som övervakar allt du gör)