Varför olika kostnader för EU-länderna?


Sverige är ett av de länder som är störst nettobetalare till EU, kanske allra störst. Frankrike är ett av de länder som får mest inkomster från EU i form av jordbruksstöd t.ex.

Nu har Persson varit hos Blair och förhandlat om våra kommande utbetalningar till EU och Ekot beskriver det så här:

”Missnöjda regeringschefer från EU:s alla hörn avlöste varann på Downing Street på torsdagen. Göran Persson var den fjärde i rad när han träffade Blair framåt kvällssidan, och den som bröt trenden genom att slå an en optimistisk ton när han kom ut till svenska och brittiska journalister utanför. Han satte oddsen för en uppgörelse på EU:s toppmöte nästa vecka till såpass bra som 50-50.”

Jag kan ha en viss förståelse för att de nya EU-medlemmarna har en sänkt EU-avgift, men jag har ingen som helst förståelse varför England ska ha rabatt nu för 20:e året.

Lika lite förstår jag varför Frankrike under lika lång tid ska vara nettomottagare av EU-bidrag till sitt jordbruk.

Ett jordbruk vars överskott senare dumpas i Latinamerika och Afrika med subventioner från EU, dvs. dig och mig. Och det till förfång för dessas möjligheter att utveckla en egen fungerande jordbruksnäring.

EU-avgiften bör vara lika för alla, någon del av en promille beräknat på landets BNP. Då blir avgiften dessutom progressiv vilket självklart är en önskvärd effekt.

[i] Ekot


5 svar till “Varför olika kostnader för EU-länderna?”

  1. Det mest intressanta är nog trots allt de ”ospecificerade bidrag” länder får: dvs pengar som inte har något specifikt syfte eller område att användas på, utan bara är en kista att ösa ur för godtyckliga projekt.

    Behöver verkligen nationalstater ”socialbidrag” som de kan använda till att bara slösa bort helt på guldfärgade giraffer och annat krimskrams om de så vill?

  2. Min lilla konspirationsteori vill göra gällande att det beror på att Frankrike är det största jordbrukslandet i unionen. Med t.ex. 20 gånger mer odlad mark än Storbritannien.

  3. Även om så vore, jag tvivlar, så ska inte vi betala dumpning av överskottet i andra länder. Då får de i stället pruducera mindre.

  4. Mkt bättre å lämna EU å inför en socialistisk stat.
    Kollektivavtalen hotas ju.
    Arbetslivsministern har sagt Ut ur Eu då.

    Det är det bästa som kan hända, bättre å alliera sig med de socialistiska regeringar som finns.

  5. ”EU-avgiften bör vara lika för alla, någon del av en promille beräknat på landets BNP. Då blir avgiften dessutom progressiv vilket självklart är en önskvärd effekt.”

    Låter logiskt. Att vissa länder ska få ha kvar sin rabatt är förunderligt, tänker då på Blair och kompani. Stöden borde fördelas mer rättvist, som det är nu – som jag skrev för ett tag sedan – så gödslas det pengar i vissa länders jordbrukspolitik medan andra får väldigt lite, med tanke på att de skulle behöva få mer.

    Annica