Varför fuskar folkpartisten Johan Ingerö?


Ämnet är intressant och genererar en del mail i min inlåda och bland kommentarerna.

Söker man på ”increase your traffic” så får man över två miljoner träffar på Google. Använder man inte citattecken blir det över 79 miljoner träffar. Det handlar då om olika websiter som säljer sökmotor-optimering t.ex. men också sådana som bara säljer ”trafik”. Det dessa inte skyltar med offentligt är att det inte är levande besökare man får till sin hemsida. Det man får är en dator som genererar träffar på sidan så att räknaren påverkas.

Och det är precis vad Bloggtoppen.se är, en besöksräknare. Sedan har Jimmy skrivit ”- Sveriges bästa bloggar” i sin banner men det är förstås bara tomt prat, ett slags reklamslogan. Det Bloggtoppen visar är besöksstatistik och inget annat. Sajten visar besöksstatistik sorterat efter kategori. Det är också orsaken till att somliga bloggare placerar sin blogg i en kategori där de får en bättre placering än de skulle få om de valde rätt kategori.

Det man köper på siter som den jag länkar till är således ”träffar” och inte verkliga besökare. Men en räknare som Bloggtoppen kan givetvis inte veta om det är en verklig besökare eller en dator som är programmerad att generera ”träffar”. De som säljer den typen av tjänster anstränger sig inte heller för att ge köparna korrekt information eftersom det skulle leda till att ingen köpte deras service. (Utom vissa då förstås..)

Det finns dock idéer om hur man ska undvika den sortens köpta träffar på Bloggtoppen som Jimmy och jag har diskuterat tidigare när andra misstänkts för fusk. Men dessa metoder kräver en del aktiv programmering och Jimmy är för närvarande upptagen med studier. Men en idé som jag framfört är att bara räkna Telia, Comhem, Bredbandsbolaget, Upc och Spray för att på det sättet undvika köpt trafik. Nackdelen är förstås att programmet som genererar falska IP-nummer givetvis också genererar svenska IP.

Jag har haft kontakt med Jimmy vid ett flertal tillfällen då det dykt upp köpt trafik men jag har valt att inte skriva om det på bloggen eftersom det ingen gång har varit lika solklart som Ingerös. Ändå har jag bara haft koll på politikkategorin på Bloggtoppen.

Bloggtoppen genererar en del trafik vilket givetvis är ett av motiven till att fuska. Ligger man högt så kommer en del besök från dem som blir nyfikna. Det andra skälet är förstås den prestige som kommer av en topplacering i t.ex. politikkategorin.

Vissa, som inte sätter hederlighet högt, tar chansen att undgå upptäckt men resultatet blir bara ett ökat politikerförakt. Att Johan Ingerö fuskar drabbar på det sättet alla politiker.

Andra bloggar om: , , , , , , ,

[tags]politik, johan ingerö, folkpartiet, bloggtoppen, fusk, köpta träffar, moral, alliansen[/tags]


15 svar till “Varför fuskar folkpartisten Johan Ingerö?”

 1. Det finns dataprogram på nätet som fixar sådant. Man skriver bara in adressen och sedan ställer man in hur många gånger den ska besöka platsen med olika IP.

 2. Tele2? Alla andra som surfar via jobbet. Varför ska de uteslutas.

  Vore intressant att veta vilka bloggar du menar. Det verkar ju vara flera än bara en.

  Annica

 3. Jag tycker man ibland bör fråga sig – vad är det som är viktigt? En nagel i ögat bör man försöka peta bort och sedan gå vidare… Vad spelar det för roll om Ingerö fuskar om ändå så få verkligen läser det han skrivit? Förutom att det är irriterande? Men det är det väl mycket som är! Jag kan ju gå och skryta om att jag tjänar en massa pengar, men så länge som jag inte verligen gör det, kan jag ju i alla fall inte köpa något mer! Liksom.

  Tror du, Jinge att han blir så mycket mer populär om han toppar bloggtoppen? För att bli poppis måste ju folk gilla eller tro på vad man skriver. Är det snarare det som du är orolig för? I så fall borde du snarast sluta skriv om honom, för jag hade då t.ex. aldrig hört talas om karln innan du började gå på om hans fusk. Rätt vad det är kanske han toppar listorna utan att fuska… Folk kanske gillar hans åsikter… De som av någon anledning inte är så bevandrade i bloggosfären utan oskyldigt följer dina länkar till dem, som i sin tur länkar tillbaka till dig, och tillbaka igen som en enda stor elit-familj – dessa personer kanske får upp ögonen för något nytt. Scary, eller hur!

 4. Jinge vad bra att ”Du” har avslöjat fusket med bloggtoppen.
  Om Du vore riktigt ärlig skulle du nog ge bloggaren KAS lite kredit i allafall.

  Såg att Du valde att göra en egen blogg om det enklaste sättet sedan jag tippsade dig om det i en kommentar som du inte släppte fram.

  Vördsamt KAS.

 5. Jag tror du missuppfattade en kommentar som Patrik skrev om spoofade headers. Han menade att det är väldigt lätt att spoofa headers i HTTP, till exempel Referer och säga att man kom från en webbsida, man egentligen kom ifrån.

  Det som jag antar David nämner är ett program för att spoofa ip-adresser. Det är svårt att spoofa ip-adresser så att man får ett fullständigt HTTP-request, vilket krävs för att det ska loggas som ett besök för en webbserver. Eller jag hoppas det krävs, annars är bloggtoppen väldigt trasig.

  Det som ofta används för att generera trafik till en sida är en hackade datorer. Virusinfekterade datorer rapporterar tillbaka till något mörkt ställe på internet, där någon sitter och ibland kontrollerar hundratusentals datorer. Dessa brukar främst användas för att skicka ut ännu mera virus och spam, samt att försöka sänka servrar med DDOS-attacker.

  Tjänsten/tjänsterna du beskriver ovan ser ut att vara helt vanliga länkfarmar. Företagen har köpt gamla, men populära domännamn som har gått ut. Dessa är fortfarande länkade på webben och får massvis med besökare. Du betalar företagen pengar och får en länk till din sida från massvis med sådana övergivna sidor. Har du betalt för 10000 besök, så registreras 10000 klick till din sida, sedan försvinner länken.

 6. Det jag menade var att det alltså är ”levande besökare” man får till sin hemsida från den tjänsten. Om inte annat, så blir man lurad, då det är det som man betalar för.

 7. ”Ingerös fusk har jag avslöjat..”

  Jinge man kan bara anta att det är ett fusk
  Visserligen är sannolikheten stor för att så är fallet, men möjligheten är ju den att han har den trafik som bloggtoppen visar.

  Vad som däremot är 100% klarlagt det är att det göra att göra som Du beskriver i den bloggpost men om Ingerö har gjort det kan man inte veta med 100% säkerhet.

  Vördsamt KAS

 8. Att det handlar om fusk är jag 100% övertygad om. Men det finns ju en annan aspekt på det som ännu ingen tagit upp till min förvåning. Det kan ju vara någon ANNAN som vill honom illa.. :-I Det är den enda reflektionen jag gjorde som skulle ha kunnat få mig att avstå att posta. Men det är så pass osannolikt att det faller. Men visst, möjligheten finns. Är man tillräckligt förbannad på någon kan man ju köpa 100 000 träffar åt vederbörande om bloggen finns med på bloggtoppen. Nackdelen skulle väl vara att uppmärksamheten skulle föra upp bloggen på listan ett antal snäpp även på lång sikt..

 9. ”Att det handlar om fusk är jag 100% övertygad om”. Precis lika övertygad som jag att Esbatis topplaceringar måste vara fusk, eftersom han är en så trist stilist? Tänk om Ingerö verkligen HAR läsare! Den du!

 10. Jinge
  Med all respekt :)
  Jag har väldigt svårt att se någon som med vett och vilje skull chikanera Johan genom att köpa honom träffar…

  Däremot har jag inte några som helst problem med att tro att han själv skulle tycka det var trevligt att för engångs skull få vara nr 1……..

 11. Just den firman kanske inte säljer enbart träffar, men sådana finns det gott om. Ofta nog ligger deras program installerade på olika öppna servrar. Samma som olka spamprogram.