Varför drabbas Israel av terrorism?


De flesta vet svaret på frågan, men de som händelsevis kan ha missat orsaken till palestiniers förtvivlan kan lyssna på eller läsa ekots inslag idag.

Olmert säger bland annat att det inte finns någon att förhandla med eftersom Hamas vann det palestinska valet. Och förhandla med Hamas går inte eftersom de inte erkänt israelernas rätt till en egen stat. Han nämner givetvis inte att Israel inte har erkänt palestiniernas rätt till en egen stat eftersom det naturligtvis sticker i ögonen på omvärlden.

Ekot: Den israeliske tillförordnade premiärministern Ehud Olmerts plan för Israels framtida gränser skapar en palestinsk stat uppsplittrad i olika delar och utan livskraft. Det säger israeliska kritiker till Olmerts framtidsvision..

I Olmerts planer ingår att fortsätta att bygga ut bosättningarna på västbanken och i Jerusalem. Han kryddar sitt uttalande med: ”- Vill de (palestinierna) ha en stat får de acceptera Israels ensidigt fastslagna villkor.”

I ett annat uttalande som också citeras av Ekot säger Olmert ”- Gränserna ska helt separera Israel från majoriteten av den palestinska befolkningen.”

Olmert och resten av den israeliska ledningen hör inte de rent rasistiska övertoner som budskapet förmedlar. Och i Sverige finns det folk som hellre talar om
– ett enskilt kassettband – som lär ha funnits på Stockholms Moské i stället för att kritisera den pågående etniska rensning som Israel ägnar sig åt.

Ekot: – När folk i Stockholm ser det i sin tidning så ser det inte så tokigt ut. En palestinsk stat som av allt döma består av Gaza och 80 till 85 procent av Västbanken, säger Jeff Halper som leder en av flera israeliska organisationer som motsätter sig ockupationen av de palestinska områdena. Men, fortsätter han, bortsett från att Israel plockar åt sig 15 till 20 procent av Västbanken är det en helt orimlig lösning så som Olmert vill dra Israels framtida gränser. För Västbanken hackas upp i flera delar som inte hänger ihop på ett vettigt sätt.

Några av de palestinier jag läst den senaste tiden, och för all del också israeliska bedömare, talar om den tredje intifadan.


En snart historisk bild

En intifada som återigen skapas helt av Israel själva och som säkerligen kommer att leda till ytterligare tusentals oskyldiga offer.

Palestinska och israeliska barn kommer att sprängas till slamsor och världen har bara att titta på eftersom USA motsätter sig inblandning av Förenta Nationerna. Här hemma i Sverige så tiger Göran Persson som om han vore en del av muren.


En framtidsbild


7 svar till “Varför drabbas Israel av terrorism?”

 1. Annekterar man delar av en stat man erkänner? Läpparnas bekännelse är mindre än intet värd.

 2. Låt Israelerna göra som dom alltid gör. I slutändan kommer det att bli att alla kommer att hata dem. Och då har de ingenstans att vända sig. Rättvisan vinner alltid i slutändan. ( hoppas jag ). USA oc EU´s dubbelmoral är så otroligt fantastiskt att det inte är sant. Å ena sidan vill man ha ”demokrati” i mellanöstern. Men när folket går till val och väljer sina ledare som EU eller USA inte tycker om så skiter man i demokrati. Lev som ni lär.

 3. Det är rätt naturligt faktiskt. Men vi vet ju det här i sverige, konstigt att inte israelerna förstår.

 4. ”Olmert och resten av den israeliska ledningen hör inte de rent rasistiska övertoner som budskapet förmedlar.”

  Tyvärr så hör aldrig judar hur rasistiska de själva är. De tycks inte ha förmådan. Men klaga över att de själva utsätts för rasism är de bra på. Mycket bra. Jag läste den där artikeln i Aftoblandet du länkade till med Herman Lindqvist http://aftonbladet.se/nyheter/0011/26/herman.html och den borde man ge ut i särtryck till alla!

 5. Martin

  En till intressant artikel uppmärksammar problemet med det utpridda hatet och rasismen bland israelerna. Författaren (Liza Marklund) går igenom hur Israel använt sig av folkmord och terror mot palestinerna ända sedan staten grundades.

  Mentaliteten speglas hos en judisk vän Marklund använder som exempel, som förespråkar en utrotning av palestinierna. Det är en sådan här mentalitet som gör att de värsta mördarna får de högsta posterna i Israel. Arikeln kan läsas på:

  http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,187837,00.html