Varför är Dell tveksamma tror ni?


Nu uttrycker Dell sin tveksamhet över att börja leverera datorer med Linux Ubuntu förinstallerat på datorn. IDG berättar:


IDG:
”Linuxfantasterna jublade när Dell i USA började sälja datorer med Ubuntu förinstallerat. Men svenska Dell är tveksamt till om det blir en lansering i Sverige, eller ens i Europa. ”Frågan är hur många som faktiskt köper det”, säger Helena Fuchs på svenska Dell.”

Den bittra sanningen, och den tål att berättas, är att Dells datorer inte är Linuxkompatibla. Själv har jag en ny Dell Dimension E521 med en AMD 64-bitarsprocessor Ahtlon X2 + 5000. Men det GÅR INTE att installera någon 64-bitarsversion av någon Linuxdialekt på den datorn. Inte heller går det att använda min HP Laserjet eller min Epsonskanner på den om jag inte väljer att köra en gammal Windows XP på datorn.

Det finns inte drivrutiner till dessa detaljer under Microsoft Vista trots att datorn är märkt som Vistakompatibel. Dristar jag mig till att försöka installera Ubuntus 64-bitars operativsystem så får jag upp första skärmen, sedan hänger sig datorn så totalt att enda vägen ur knipan är att dra ur sladden.

Sedan undrar Dell över hur många som faktiskt skulle köpa en Dell med Ubuntu. De borde i stället fundera på hur de ska bära sig åt för att installera det… IDG:s artikel om Dell

Andra bloggar om: , , , , , , ,

[tags]Dell, Linux, Microsoft, Inkompatibel, Ubuntu, Dimension, AMD, Internet[/tags]


7 svar till “Varför är Dell tveksamma tror ni?”

  1. Om Dell skall börja sälja med Ubuntu förinstallerat så borde kunden få en installations-cd.
    Det kan knappast vara standard-Ubuntu men det är en sådan CD man skall leta efter på fildelningsajterna. Förr eller senare är det nån som lägger ut den. Om det finns en sådan…

  2. Christer:
    Hela idén med ubuntu är att det ska vara gratis för alla. Installations-CDn laddar man ner på hemsidan eller beställer kostnadsfritt. Så problem med piratkopior finns det knappast….

  3. Det kan vara så att en stor del av de nuvarande GNU/Linux-användarna föredrar att installera sitt system själva och därför inte köper färdiga datorer med färdiginstallerad mjukvara. Detta ger en även möjligheten att själv samla ihop hårdvara och bygga upp sin dator så som man vill ha den.

    Men om användningen av GNU/Linux ska fortsätta öka så behövs t.ex. Ubuntu förinstallerat på färdigbyggda datorer.

  4. Har du provat debian? Jag har kört debian i 4-5 år ungefär. Det finns en installation för 64bit. Och alldeles nyligen vart deras ’unstable’ version ’stable’. Jag använder dock inte DELL, utan en av olika komponenter ihopsatt obeskrivbar sak.

  5. Innan jag fick tag på en reverseutvecklad drivrutin till min lexmarkskrivare löste jag problemet med at köra VMWare i linux, med en windowsinstallation i. Som nödlösning är det helt ok, även om det inte är alldeles smidigt heller. Finns även Parallels Desktop, som är i princip en kopia av VMWare, tror det är billigare också, om man nu känner sig manad att betala för programmet d.v.s.

    Annars kan http://www.linuxprinting.org ibland vara till hjälp ibland.

  6. Om det finns en .PPD-fil med till din HP-skrivare går det att lägga till den i

    System -> Administration -> Utskrift
    Skrivare -> Lägg till en skrivare
    Framåt -> Installera drivrutin…
    Välj PPD-filen och klicka sedan i rätt driver i listan.

    PPD-filen kan finnas med i installationsprogrammet/arkivet till windowsversionen av drivrutinen till din skrivare. PPD är Postscript Printer Definition.