Värdedepå rånad och polisen kom inte


Att det blivit populärt att köra något tyngre fordon igenom dörrarna på värdedepåer och sedan bege sig därifrån med säckar med pengar har vi läst om.

Och för all del, vore det lagligt skulle jag nog själv hänga på den trenden. Jag skulle säkert trivas bra med en hel garderob full med sedlar.

Nu är det inte lagligt utan grovt rån, så grovt man kan tänka sig egentligen. Det har visat sig att dessa rånare ofta har planerat sina gärningar tämligen väl, men i morse läste jag hos Tomas i Blomstermåla att det tagit två timmar innan polisen ar på plats.

Även om möjligen Tomas fått tiden om bakfoten så tycks han i alla fall inte vara ute och cykla helt. Denna text har jag saxat ur Aftonbladet:

”Polisen kom efter en timme.. ..Rånet var över på några minuter – och rånarna var inte inne i Securitas lokal mer än 30-35

sekunder. För polisen gick det desto långsammare. Enligt Rickard tog det lång tid, omkring en timme, innan den första polisbilen var på plats.”

Det är vittnet Rickard som berättar detta för Aftonbladet och i texten framgår att det är 300 meter till polisstationen. Så visst kom polisen, men efter hur lång tid då?

Har inte polisen blåljus på sina rollatorer?


8 svar till “Värdedepå rånad och polisen kom inte”

 1. Bosse Ringholm har ju råkat försäga sig om hur snabba Polisen är, ivrigt påhejad av Leif G W Persson. Polisverksamheten är under all kritik. Så länge brottslingarna springer fritt blir vi aldrig av med stölderna. När man förbättrar säkerheten på ett håll flyttar brottslingarna bara. Deras behov av pengar är konstant. Snart blir vi rånade i våra hem när vi är hemma i större utsträckning, det har redan börjat. Måste vi bygga om våra bostäder så att de blir rånsäkra? Bilar stjäls numera medan föraren sitter i bilen.
  Det går inte att hålla på med denna stafett. Brottslingarna får inte går lösa, det är där insatsen måste göras.

 2. Orsaken till att det tog så lång tid avslöjas nu från säker källa nämligen att bilen med bomben stog placerad vid utfarten från polisstationen och av den anledningen kunde polisen i rycka då fara förelåg att polisbilarna kunde skadas.

  Poliserna som då ville gå till brottsplatsen stoppades av skyddsombudet med motiveringen att det inte fanns något stöd i kollektivavtalet för utryckning till fots.

  Under tiden som fackliga mötet pågick på polisstationen spärrade nisse från manpower av området för allmänheten.

  Uppgifterna grundar sig på direkta uppgifter från evakuerad.
  KAS

 3. Vill bara förtydliga att jag aldrig menade att det tog två timmar för polisen att komma fram, utan att media rapporterade att polisen efter två timmar konstaterade att rånarna försvunnit.

  För övrigt kan jag inte låta bli att tänka på Rolf Lassgårds rollfigur i Polis polis potatismos, där han skäller ut två poliser och jämför deras hastighet med hur fort en mört simmar… ;-)

  175 meter från polishuset vid halvåtta på morgonen. Hur många poliser kan ha passerat platsen på väg till jobbet?

 4. Bra KAS. Nej poliser till fots strider väl mot alla avtal som finns. De kan ju bryta benet..

  Tomas! Det borde rimligen vimlat av snutar där..

 5. Det ”lustiga” är att alla skyller på varandra. Securitas skyller på Polisen och myndigheterna skyller på Securitas. Helt klart sköter inte Polisen sitt jobb. Titta bara på Finland där de har endast ett enda värdetransportrån vartannat år i genomsnitt. Bankrån existerar så gott som inte alls i Finland. Polisen i Finland klarar upp cirka 80% av alla rån medan Polisen Sverige ligger på cirka 20%. Visst kan Securitas förbättra sin säkerhet en hel del som det verkar, så båda parterna bör bättra sig rejält. Brottslingar bör överhuvudtaget inte gå fritt i samhället. Vem fixar det?

 6. Det tog väl en sådan tid för att poliserna prioriterade att desarmera en bomb bredvid Jönköpings högskola? Jag vet inte hur det är med dig Jinge men jag tycker nog att människoliv bör prioriteras framför pengar om en prioritering måste göras…