Var Linköpingsmordet rasism?


OBS! Detta inlägg är från Jinge. Användarnamnet Anders är fel (tekniskt misstag av Anders).

Nu fylls media av uppgifter kring dubbelmordet i Linköping. Och det handlar inte bara om vanlig spekulation och/eller lösnummerförsäljning. Nä just det, inte bara..

Själv hoppas jag att det inte ska visa sig att det är ett rasistmord eftersom den lilla grabben uppenbarligen var barn till nya svenskar.

SvD skriver: ”Det troligaste är att gärningsmannen i Linköping är en galning,” säger Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi vid Stockholms universitet. Det verkar vara en rimlig bedömning utifrån det vi vet just nu. Samtidigt visar tidningen på att det finns en faktisk ökning av grovt våld, men ökningen är marginell.

Det har trots allt förekommit grova våldsbrott riktade mot för gärningsmannen okända personer. Och i något fall mot kända personer som t.ex. Anna Lindh. Den av regeringen Bildt genomförda psykiatrireformen beskrivs ofta som en av bovarna i dramat. Att vi har färre inlåsta på psykklinikerna är ett faktum. Samtidigt bör man ha klart för sig att det inte går att låsa in alla människor som mår dåligt till och från.

SÄPO-chefen sade i media denna vecka att han betraktar 40 000 människor i landet som farliga. Själv så måste jag medge att jag tycker att nämnda chef verkar ytterst farlig. Om chefen för landets författningsskydd höftar till med en siffra ur tomma luften så kan man ju undra hur resten av verksamheten ser ut.

Tveklöst är ändå att det finns människor som ibland är så sjuka att de kan skada andra. Men hur stor är den VERKLIGA risken att råka ut för en sådan person. Ja den är givetvis extremt liten. Att politiker löper en större risk är väl ganska naturligt. De syns mycket i media, dessutom hanterar de vissa frågor på ett sätt som strider mot en massa människors önskemål. Men de flesta av oss har ändå möjligheten att rösta på andra politiker i nästa val om vi är missnöjda.

Men att det skulle finnas 40 000 potentiella politikermördare i landet tror jag inte ett ögonblick på. Att spekulera i det verkliga antalet blir aldrig mer än spekulation, men minst en siffra måste bort från SÄPO-chefens drömda siffra. Om han i stället samlar 3-4 av landets främsta experter och ber att de kommer fram till en gemensam uppskattning om antalet farliga personer så slipper han vakendrömma fler mardrömmar.

Däremot anser jag att SÄPO ska kunna hämta in uppgifter från psykvården, något som de nekats tidigare. Om det sedan hjälper vet jag inte för man kan ju se hur extremt farliga personer t.o.m. kan bli presidenter.. :-P

Det media bör ägna sig åt nu bör rimligen oxo innefatta information om att små barn KAN gå själva till skolan om de ser upp för bilar och annan trafik. Det är inte farligare idag än vad det var i måndags..


Ett svar till “Var Linköpingsmordet rasism?”

  1. psykiatrireformen genomfördes innan (s)-regeringen 1995 men beslutades 1994… tror nog fler än Bildtregeringen har ansvar i detta…