Var finns Putins lakejer? Verkliga frågor.


I en ”osignerad ledare” i Expressen 30/12 med titeln ”Putins lakejer finns både till höger och till vänster” av Patrik Oksanen som ”till vardags är politisk redaktör på Hudiksvalls Tidning och skriver om säkerhets- och försvarspolitik för flera av MittMedia-koncernens liberala och centerpartistiska ledarsidor” kritiseras inte minst Jan Myrdal ”Svenska läkare mot mänskliga rättigheter” (SWEDHR). Expressen.
Expressen geting
Expressens skriver ”Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.”

Jag återger här Oksanens artikel och Jan Myrdals replik för den som inte redan läst det.
Putins lakejer finns både till höger och vänster
När höger- och vänsterextremism dras ut i sin förlängning så möts de två. Det är en gammal sanning som blivit aktuell, tack vare Ryssland. Och ingen illustrerar det just nu bättre än Jan Myrdal.

Den 90-årige Myrdal har varit en centralfigur i den kommunistiska vänstern i Sverige i årtionden. Medgrundare och hedersordförande för Folket i Bild / Kulturfront, med en bokutgivning som sträcker sig över sju decennier.

Samtidigt har den demokratiska kompassen alltid varit trasig. Myrdal rättfärdigade folkmordet i Kambodja, ursäktade massakern på Himmelska Fridens torg och försvarade Stalins mordiska diktatur.
jan-myrdalJan Myrdal
Nu har diktaturernas försvarare Myrdal gjort gemensam sak med extremhögern genom att resa till Chisinau i sällskap med Nya Tider.

Under 15-16 december anordnades en konferens där Moldaviens pro-ryske president Igor Dodon deltog tillsammans med extremhögerns ikoniske tänkare, den ryske nationalisten Aleksander Dugin. Dugin drömmer om en euroasiatisk union under Kremls spira.

Bland gästerna fanns kommunister såväl som fascister, och representanter för grupperingar som ”Stalinister för Trump”.

Väl hemkommen publicerade Nya Tider, i bästa vänstersekteristiska partipress-anda, hela Jan Myrdals anförande från den ”historiska konferensen”.
Putin imagesCAAIMOLN
Som ett eko från Molotov-Ribbentroppakten
Samarbetet mellan extremerna sker inte av en slump.
Ryssland har i sina påverkanskampanjer varit skicklig på att föra samman de som på olika sätt att har ett horn i sidan på den västerländska demokratin. Detta har skett genom smicker, pengar, uppmärksamhet och logiken om min fiendes fiende.

Första gången det blev övertydligt, åtminstone för mig, var i samband Rysslands angrepp på Ukraina.

Först på Krim och sedan i Donetsk och Luhansk lyckades Ryssland få europaparlamentariker, från både vänsterpartiets partigrupp och extremhögern, på plats som ”valobservatörer”. Grekiska nystalinister gjorde gemensam sak med bland andra Alessandra Mussolini, barnbarn till den italienske fascistledaren Benito Mussolini.
Molotov-Ribbentrop images
Ekot från Molotov-Ribbentroppakten mellan nazister och kommunister 1939 var övertydligt.

I Sverige ser vi hur rysk propaganda är det rådande narrativet på den högra kanten från Kent Ekeroths (SD) Samhällsnytt och Nyheter Idag, som drivs av ett bolag som ägs av Medborgerlig Samlings partiledare ordförande Ilan Sadé, och sedan vidare hela vägen till nazisterna i NMR.

Samma sak gäller extremvänstern. Därtill kan vi lägga konspirationskretsar, vaccinskeptiker, chemtrails och elallergiker där ryska propagandamyter och berättelser är vanliga.

Verkliga frågor – Jan Myrdals replik.

Expressen: Jan Myrdals replik

Den 30 december 2017 publicerade Expressen som ledare Patrik Oksanens artikel ”Putins lakejer finns både till höger och vänster”. Den inleddes som ett direkt angrepp på mig och mitt arbete. Den har sedan följts upp med ytterligare polemik mot mig vilket nödvändiggör ett förtydligande, en replik. Personpolemik är ointressant, viktigare är att Oksanen ser verkliga skeenden, scenförändringar, vilka han dock inte förmår tyda. Jag tar tre frågor:
Dodon
1) Om konferensen i Chișinău finns texter på nätet. Igor Dodon, Republiken Moldaviens president, redovisade de stora svårigheterna för en liten tvekulturell stat på själva skiljet mellan NATO och Ryssland som varken vill bli helrysk eller en rumänskdominerad raketbas för NATO. När nu NATO flyttat baser till Rysslands gräns och avtalet om medeldistansrobotar tycks abrogeras sjunker varningstiden drastiskt för Rysslands kärnområden och risken för att någondera lockas till ett offensivt eller defensivt förstaslag ökar. Det blir inte en lokal skärmytsling. Hur Sverige som stat eller samhälle skulle överleva en följande ”nuclear winter” vet ingen. Men vad vi vet är att världen upprepade gånger under senare decennier balanserat på gränsen till en katastrof. Att den hittills undvikits beror mindre på klok politik än på slump eller på att någon militärt ansvarig självsvåldigt beslutat inte handla enligt reglementet. Kärnfysikernas ”Domedagsklocka” har nu flyttats fram till några minuter i tolv.

1) Om konferensen i Chișinău finns texter på nätet. Igor Dodon, Republiken Moldaviens president, redovisade de stora svårigheterna för en liten tvekulturell stat på själva skiljet mellan NATO och Ryssland som varken vill bli helrysk eller en rumänskdominerad raketbas för NATO. När nu NATO flyttat baser till Rysslands gräns och avtalet om medeldistansrobotar tycks abrogeras sjunker varningstiden drastiskt för Rysslands kärnområden och risken för att någondera lockas till ett offensivt eller defensivt förstaslag ökar. Det blir inte en lokal skärmytsling. Hur Sverige som stat eller samhälle skulle överleva en följande ”nuclear winter” vet ingen. Men vad vi vet är att världen upprepade gånger under senare decennier balanserat på gränsen till en katastrof. Att den hittills undvikits beror mindre på klok olitik än på slump eller på att någon militärt ansvarig självsvåldigt beslutat inte handla enligt reglementet. Kärnfysikernas ”Domedagsklocka” har nu flyttats fram till några minuter i tolv.

2) I mitt anförande och direkt till president Igor Dodon hänvisade jag till Sveriges tvåhundra år av fred och Bernadottepolitik. Den franske förre revolutionär som blev svensk tronföljare ändrade radikalt de 700 år av misslyckad svensk politik som lett till att rikets östra del förlorades (Finland som nation skapades sedan under det ryska väldet). Ryssland kunde vara i kris eller enat, starkt eller svagt men var stort och fanns vilket Sverige hade att inse. Senare utformade han det som blev Bernadottepolitik; en svensk utrikespolitik medveten om att det finns större makter i öster, söder och väster mot vilka det gällde att förhålla sig principiellt fast men ständigt smidig. Statsminister Per Albin Hanssons politik från hösten 1939 när han som regeringschef ersatte den politiskt viktige Sandler som blivit aktivist med den försiktige Günther fram genom att vägra brittisk/fransk militär genommarsch under vinterkriget och verka för fredsuppgörelse mellan Finland och Sovjetunionen och sedan förena principiell fasthet med smidighet under de då skiftande utrikes maktförhållandena fram till krigsslutet 1945 är ett föredömligt exempel på svensk Bernadottepolitik.
President Putin är rysk nationell politiker; inte leninist (han har kritiserat Lenin för att denne inte understödde Ryssland i Första världskriget utan verkade för fred och tsarismens undergång). Han är nationell vilket innebär att han inte bara ser Tsar Peters betydelse utan även, fast han talar mindre om det, den roll, Ivan IV (Ivan Groznyj) och Josef Stalin spelat för att bevara och säkra ett Ryssland med många nationaliteter och kulturer.
Till detta har Sverige – som Bernadotte 1812 och Per Abin Hansson – att förhålla sig.
3) Patrik Oksanen ser korrekt att under något sekel traditionella politiska grupperingar kallade ”vänster” och ”höger” nu upplöser sig och byter plats. Men han förmår lika litet som en organisation till ”vänster” som Clarté tolka det han ser. Samtidigt som den internationella ekonomiska maktkoncentrationen blir alltmer extrem och därmed de sociala spänningarna tilltar blir den politiska bilden alltmer otydlig. Ja, till ett maskeradspel. Det norska Arbeiderpartiets (en gång i Komintern) ledare blir NATO:s generalsekreterare och det italienska Lega Nord bekämpar USA-lydnad.
xi-jinping-g20Xi-JinpingDen stora konferensen i Beijing (”World Political Parties High Level Meeting”) de första dagarna i december (orapporterad i svenska och andra västmedier) med en 600 representanter från 300 politiska partier och organisationer från 120 länder däribland statsmän och politiska ledare var helt organiserad enligt Bandungmodellen utan hänsyn till eventuella allianser, bindningar och höger/vänsterbeteckning. Liksom Bandungkonferensen blev inledningen till den stora avkolonialiseringen tycktes denna konferens av inläggen från olika politiker och statsledare att döma bli början till arbetet på en ny mångpolig världsordning.
Vid ett tidigare skifte i världspolitiken när Nixon reste till Kina bad Expressen mig förklara skeendet. Det gjorde jag sakligt, korrekt och opolemiskt, med ordentliga citat och källhänvisningar på tre sidor i tidningen den tjugonde juli 1971.

i Andra om: , ,, , , , ,, , , , , , ,


14 svar till “Var finns Putins lakejer? Verkliga frågor.”

 1. Var finns Putins Lakejer?!

  Ocksanen:
  ÖVERALLT, ÖVERALLT FINNS DEM! DET KAN TILL OCH MED VARA DIN GRANNE! DU RISKERAR ATT BLI EN NÄR SOM HELST!

  Jag: Hjälp! Jag måste bygga ett folieskyddsrum nu på en gång!

 2. Undrar vems lakej är P. Oskanen själv? Sedan kan man ock undrar om det är det Oskanen själv som skrev artikeln? Eller är det så att han bara satte sitt namn på en färdigskriven text (sådant förekommer även i västmedia). Hur som helst, väntar med spänning på Oskanens svar på Myrdals genmäle. Inte lätt det heller, när man saknar varken fakta eller gedigen kunskap om det man kladdar om. Dessutom kräver ett sådant genmäle sin man/hjärna. Sannolikt blir Oskanens svar T-Y-S-T-N-A-D.

 3. Om man höjer blicken så handlar hela frågan om NATOs och USAs aggressiva expansion mot öster.
  Putin må vara en konservativ odemokratisk ledare, men han är inte den aggressiva parten i det här skeendet.
  Jag kan inte se annat än att Oksanen, precis som större delen av Sveriges media, är en del i en mycket smutsig och oroande propagandakampanj till stöd för NATOs expansion. Han vill ta heder och ära av alla som kan tänkas stå i vägen för planerna att göra Sverige till en NATO bas. Han hittar då till sin oförställda glädje ett mycket splittrat motstånd mot detta. Folk både till höger och vänster som vill hålla Sverige utanför NATO, plus en helt dominerande del av befolkningen som inte verkar bry sig och som tycker att Peter Hultqvist är en av våra mest förtroendeingivande politiker.

  Lakej för fred eller som Oksanen lakej för aggression. Där tror jag att man måste göra sitt första val.
  Splittringen i NATO motståndet är naturligtvis ett problem. Att samarbeta med ultranationalister, rasister och nazister för fred känns synnerligen obekvämt och antagligen måste man göra en rågång där någonstans, om inte annat för att kunna bygga en fredsrörelse värd namnet.
  Idag verkar stora delar av iallafall Sveriges befolkning tämligen ointresserade av detta, men om det skall finnas en realistisk möjlighet att skapa en kraftfull fredsrörelse här, så måste nog öppna rasister och nazister hållas utanför. SD är inte fullt så självklara dock och där kan man kanske inte stänga dörren helt.

 4. Putins lakejer sitter överallt i rysk administration. Är man inte Putinlakej blir man inte promoverad, är man Putinmotståndare får man sparken eller straffas. Samt blir kallad USA-lakej. På bekant manér.

  • Som i USA alltså? Och hur tror du det går för någon på UD som uttalar sitt stöd för Putins utrikespolitik?

   • Den amerikanska federala administrationen byts ut vid varje presidentbyte, till en ny lydig, men själva statsapparaten blir förstås kvar, särskilt på delstatsnivå. Civilsamhället i USA är mycket starkt.

    Svenska UD lyder den svenska regeringen, den kliver omkring i ett gungfly med vissa materiella restriktioner, vi importerar rysk olja tror jag? Stockholm har på grund av sitt läge vid allfartsvägarna mellan öst och väst varit spion- och desinformationscentrum under hela 1900-talet. En betydande digital nod har förstärkt Stockholms betydelse. En frapperande svensk förmåga är att säga en sak och sen göra tvärtom, utan att dagtinga med sitt samvete. Man har inget samvete.

    Svensk skepsis mot Ryssland är grundad på trehundra års erfarenhet, den är djupt folklig, liksom förtjusningen i medryckande amerikansk underhållning. Rädslan för Ryssland kommer att minska i direkt omvänd proportion till rädslan för islam. Ju farligare islam, desto mindre farligt Ryssland. Ryssarna som individer är precis som vi, de framstår vid individuell kontakt som varma, kristna, kulturella, glädjespridande samvetsmänniskor med humor. De anpassar sig till oss. Möte med muslim är en helt annan sak.

    Det är intressant att möta ryssar. De är otroligt imponerade av oss. Inte av vår regering, utan av vår individuella hållning och samhället det format. De oroar sig för våra moraliska bakslag mot importerad islam. De förstår inte varför vi förstör vårt eget samhälle med samhällsfientlig import finansierad med bidrag. Jag tror de vet mer om islam än vi. Tjetjenerna är de värsta mördarna.

    • Man bör tillägga att ryssarna är underdåniga, precis som vi. De respekterar oss och är tacksamma för chansen de får i Sverige, så länge vi är framgångsrika. Vad som händer den dag vårt samhälle bryter ihop av överbeskattning, svikna löften, politisk korrekthet och sekteristiskt våld, det vet ingen. Men de lär inte ställa sig på muslimernas sida mot oss. Vi borde vara allierade mot vår tids stora fara.

     Kanhända skrattar de och dricker ur vodkan. De är direkt svåra på sprit, och dricker oss under bordet med lätthet. Själv har jag gått över till rödvin. De får behålla vodkan för sig själva. Inga problem.

     • SVERIGE LEKTE STORMAKT OCH FICK SMAKA PÅ BJÖRNENS KLOR. BJÖRNEN SYNTES VID ÖSTKUSTEN. AJ, AJ, VILKEN NIT DEN SVENSKA HYBRIS GICK PÅ. KLARTT ATT VARJE MEDLEM AV FÖRENINGEN ”HATA RYSSLAND” DRICKER VIN, SPANAR SÄLAR VID KUSTEN REDO ATT SKRIKA ”RYSSEN KOMMER”. KLART ATT RYSSARNA HAR ROLIGT …

      • När Sverige inte ens besätter eget territorium, så är det själva problemet. Ryssarna har nog av sitt inbördeskrig för närvarande. Lugnast så.

 5. att få ta del av jan myrdals tankar är mycket intressant
  att träffa honom måste vara en positiv upplevelse.
  har han koll på deep state i usa eller är han mest insatt i makten i öster

 6. jag har sympati med Oksanen. Hur Oksanen ser ut hör inte hit, även om jag har full förståelse för att det kan tyckas tragikomiskt. Oksanen kämpar för att framstå som viktig i dessa mediernas lögnaktiga dödsdans. jag har full förståelse för det, för vem vill inte behålla sitt jobb i dessa monopolkapitalets extrema dagar.

  Men Oksanen ska ändå ha beröm för att han är en uppenbar belastning för lögnmedierna, enligt min mening. Oksanens medvetna konfliktskapande utan minsta evidens blir nämligen tragikomisk och därmed kontraproduktiv, vilket måste betraktas som en slags dold patriotism. Oksanen snabbar tacksamt upp den process som vi mer öppna svenska patrioter har inlett mot lögnmedierna.

  Vill folk läsa Oksanen? – Javisst. Tragikomik lockar till skratt.
  Vill de betala för det? – Nej. Folk blir alltmer medvetna om var de bör lägga sina pengar.
  Kommer folk tro på Oksanen? – Nej. Förmodligen inte.

  Varför kommer inte folket tro på Oksanen? – Argumentationsfelet ”Guilt by associasion” i att den som INTE propsar för Nato-kärnvapen på svenskt territorium automatiskt skulle vara ”Putinist” haltar inte enbart betänkligt. En normalintelligent 12-åring avslöjar sådana simpla argumentationsfel.

  Varje svensk förstår ju vem Oksanen arbetar för och INTE är det för svensk fred, inte är det för Sveriges alliansfrihet och neutralitet, men för det konfliktskapande militärindustriella komplexet i USA som livnär sig på att söndra och skapa konflikt överallt om de så ska stötta jihadister mot demokratin i andra länder.

  Det är således synd om Oksanen på så många olika plan att jag ber er alla om att ha medlidande.