Var är Saladin?

I dagarna så har det funnits flera artiklar om den förvärrade situationen för palestinierna i tidningarna.

Mats Gezelius skriver en lång och intressant artikel i SvD om situationen i Jerusalem, men annars handlar det mesta av medias skriverier om Bushs ökning av det militära biståndet till olika arabländer, men främst till Israel. Detta sker samtidigt med att den israeliska regeringen funderar på att be Jordanien att sända sina trupper till Västbanken för att ta hand om ordningen, man är tydligen oroliga för att Fatah inte ska klara av det själva.

Undantaget är förstås DN som idag också släppt in en desinformatör, Shlomo Avineri, som kolumnist.

George W Bushs ”Kriget mot Terrorismen” har ju gång efter annan kallats för ett korståg, ett krig i första hand mot Islam. Han gjorde själv en freudiansk felsägning i inledningsskedet av de militära aktionerna mot Afghanistan och Irak. Bush och de som sett till att rösta in honom i Vita Huset är tok-kristna, det är tämligen välbekant. Likaså känner alla till att Bush har sagt att han har fått ett uppdrag av Gud.

Det tredje korståget startades 1189 och pågick fram till 1192. Det startades på grund av Al-Malik An-Nāṣir Ṣalāḥ ad-Dīn Yūsuf ibn Ayyūb:s framgångar på slagfältet, den man som vi idag känner mer under namnet Saladin. Inte heller detta korståg gick speciellt bra för de kristna soldaterna och korsriddarna som bekant.

Korstågen har haft som mål att erövra Jerusalem, något som de ständigt misslyckats med. Nu har som bekant judarna ockuperat staden och bland annat så visar Gezelius artikel hur dessa aktivt försöker att etniskt rensa staden från muslimer.

Ibland undrar jag om det inte är så att George W Bush på fullt allvar har startat det fjärde korståget? Slutmålet kanske är att rensa världen från islam och se till att Jerusalem blir judarnas huvudstad?


Bilden föreställer Saladin till häst…

Nej jag påstår inte att det faktiskt är så, men Bush är bevisligen galen och vem vet vad som rör sig inne i huvudet på den mannen? Landets agerande under hans ledning motsäger i alla fall inte ett sådant antagande, det är helt klart. ”Kriget mot Terrorismen” kanske i hans hjärna kallas ”Det Fjärde Korståget”, ett resultat av den oerhörda magi som myter kring religioner skapar inne i extremt religiösa människors hjärnor.

I så fall undrar jag var Saladin sysslar med nuförtiden. Var det möjligen han som hade Saddam Husseins skepnad? En roll som nu övertagits av Irans Mahmoud Ahmadinejad?

Var är Saladin nu när han behövs som mest??

Källor: SvD SvD1 DN DN1

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

[tags]Shlomo Avineri, Mats Gezelius, Saladin, Bush, Kriget mot Terrorismen, Korståg, Mellanöstern, Desinformation, Mytologi, Politik[/tags]

  24 comments for “Var är Saladin?

 1. Gary
  31 juli, 2007 at 11:27

  Jag rekommenderar varmt Steven Runcimans böcker om korstågen (A History of the Crusades) – de finns numera i Paperback utgivna av Penguin History. Läs och begrunda och häpna över hur historien går igen !

 2. Rawia Morra
  31 juli, 2007 at 11:47

  Jinge,
  snälla du,
  Araberna ska köpa vapen för 20 miljarder dollar, inte få! Vem har sagt att man ska få det?
  Så ska USA finansiera utökningen av militärtbistånd till Israel!

 3. 31 juli, 2007 at 11:55

  Hej,
  Bush är för sent ute om det är fjärde korståget han vill kliva på. Saxat från Wikipedia:

  The Fourth Crusade (1201–1204) was originally designed to conquer Jerusalem through an invasion of Egypt. Instead, in April 1204, the Crusaders of the West invaded and conquered the Greek Orthodox city of Constantinople, capital of the Byzantine Empire. It has been often described as one of the most profitable and disgraceful sacks of a city in history.

  Det är väl det som är disgraceful som stämmer på Bush och hans vänner. Om han vill ha ett eget nummer på företaget så verkar det bli nummer tio. Det senaste korståget mot det s.k. Heliga landet var det nionde, 1271-1272. Och det misslyckades också.

  Likheten mellan det klassiska fjärde korståget och Bush idag är väl att man slår vilt omkring sig, klubbar ner allierade såväl som fiender, och i stort sett lyckas med att göra en förjäklig röra av allting.

  På tal om bokrekommendationer så finns det en som heter Korstågen enligt araberna av den kristne libanesen Amin Maalouf. Bra tyckte jag.

 4. 31 juli, 2007 at 11:55

  Rawia!

  Bush förslag till kongressen är att man ska budgetera för pengarna i form av militärt bistånd. Kongressen har ännu inte fattat något beslut.

  DN: USA tillkännagav på måndagen nya vapenpakter i Mellanöstern. För Saudiarabien är pakten värd 20 miljarder dollar, för Egypten 13 miljarder och för Israel 30 miljarder och är ett försök att möta hotet från Iran. Detaljerna om det nya lukrativa militärbiståndet till Mellanöstern släpptes när utrikesminister Condoleezza Rice och försvarsminister Robert Gates lämnade Washington för en charmoffensiv till USA:s allierade i området.

  http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=148&a=675745

 5. 31 juli, 2007 at 12:00

  Jisses Björn!

  Jahaja.. Jag ändrar inte i texten för det skulle tarvas en längre förklaring. Folk får hålla till godo med din kommentar i stället.

 6. Rawia Morra
  31 juli, 2007 at 12:01

  Jinge,
  Biståndsdelen i det hela, är att araberna ska överhuvudtaget få amerikanska vapen, men de ska likförbannat betala för det. Jag har suttit och lyssnat till nyheten och läst om den halva natten hos mina värdar i småland. Vi kan inte ha fattat fel alla fyra!
  Araberna ska betala, och Israel ska få, långt mer avancerade vapen, gratis. Alltså alla arabländerna kring persiska viken ska betala gudlösa summor för vapen som de varken behöver eller någonsin använder!

  Så har saken framställts i alla arabisk press och media

 7. Rawia Morra
  31 juli, 2007 at 12:04

  Man vill skapa ett läge av kapprustning mellan Iran och Syrien å ena sidan och alla andra arabländer å det andra.
  man vill att araberna ska ge sig på Iran, fast arabländerna kring persiska viken inte alls är intresserade

 8. Rawia Morra
  31 juli, 2007 at 12:10

  Hur som helst, i arabvärlden är man inte ett dugg tacksamma! Man ser det som en marknasföringstrick, för att hålla de amerikanska vapenindustrierna gående på högvarv.
  Vidrigt är vad detta är! Vidrigt men tyvärr, kommer en del regimer att betala, och ta emot. De har inget val!

 9. 31 juli, 2007 at 12:39

  Rawia!

  Lyssna på lunchekot! $ 63 000 000 000

 10. Ilja M
  31 juli, 2007 at 12:40

  Saladin skulle verkligen behövas idag! صلاح الدين يوسف بن ايوب

 11. ckrantz
  31 juli, 2007 at 12:52

  Det var väl saudierna och några gulf stater som skulle köpa vapnen?
  Israel och Egypten fick 43 miljarder dollar i militär hjälp. Sen tror jag knappast den jordanska kungen skulle vara så tokig att han tog över ansvaret för ockupationen av västbanken hur mycket än Israelerna vill det.

  Ironiskt nog skulle amerikanarna även skicka en delegation till SaudiArabien för att ta ta upp det Saudiska stödet till till sunni grupper i irak med pengar, vapen och frivilliga. Det är ju saudiska frivilliga som står för större delen av självmordsbombarna i Irak tydligen. Något man förstås talar tyst om i USA.

  Allt är ju del i den upprustning som sker i hela regionen inför det krig som alla tycks vänta på. Bara en gissning man jag undrar om en eventuell saladin heter al-sadr eller troligare nasrallah?

 12. Rawia Morra
  31 juli, 2007 at 13:57

  ckrantz,
  jag skulle i så fall rösta på Nasrallah!
  Han har den ödmjukhet och den kärlek som en Salah al-Din skulle ha som ett kännetecken!

  Han kallar de som höll ut i Södra Libanon förr sommaren, män som kvinnor för Guds Lejon, och mina älskade, mina barn!
  Dessutom står hans barn faktiskt i främsta ledet. En av dem har redan stupat, Hadi, den andre är slåss som vilken annan milisman som helst.
  För Nasrallah handlar det inte så mycket om politik som att försvara den själ som Gud skapat mot allt som vill förnedra den… från politiskt förtryck innifrån det egna landet som ockupation utifrån… Hans senaste tal avslutade han med att: Vi vill inte styra Libanon eller förtrycka andra minoriteter! Vi vill ha vatten och electricitet i våra byar, som alla andra!
  Men när det gäller Israel tror han på fullt allvar att Gud står på hans folks sida, därför att Israel alltid varit angriparen… Och han tänker inte ge upp förrän varenda libanesisk sandkorn är befriat och varenda fånge är frisläppt.

 13. ckrantz
  31 juli, 2007 at 15:34

  Rawia:
  Ja ytterst handlar det om ledarskap och vilja att se till sitt folks bästa. Där är där Nasrallah är min troligaste kandidat inte minst för att han skulle kunna ena regionen från Egypten till Jordanien och Libanon med ett folkligt stöd för motstånd mot Israel. Det folkliga demonstrationerna till stöd för Hizbollah under Libanon kriget i t ex Egypten skrämde makthavarna där rejält. Att Hizbollah i första hand sedan är en libanesisk rörelse och Shia gör det hela mer intressant. Personligen har jag alltid trott att konflikten mellan olika tolkingar har mest med fattigdom och klass att göra.

  Ett lästips där är Pepe Escobar i Atimes som skriver om precis samma sak. http://tinyurl.com/2r8tc4

 14. Marcin
  31 juli, 2007 at 15:52

  Jinge, du höll på att lura oss. Eller ville du lyfta fram Saladin? Inga korståg här inte, försök inte, det handlar om planerade ekonomiska beräkningar. Likt dem ni disskuterar i kommentarerna. Araberna betalar för ammunitionen som skall vändas mot dem själva. Likt de shitiska familjer som fick betala för kulorna som använts för avrättningen av deras anhöriga innan de fick tillbaka kroppen. Saddam var ingen Saladin. Salladin var ingen Saddam.

 15. nature
  31 juli, 2007 at 17:23

  Björn skrev:

  Bush idag är väl att man slår vilt omkring sig, klubbar ner allierade såväl som fiender, och i stort sett lyckas med att göra en förjäklig röra av allting.

  En antikrist skall framträda i den sista tiden. Han ger sken av att han kommer för att rädda världen. Han skall få stor makt och skall förvilla många. Han utger sig för att vara gudomlig och vilja människors bästa. Han uppträder som Kristi ställföreträdare och får stor framgång. Antikrists ande är redan verksam i samhällets maktcentra i många olika institutioner/…/ Han menar sig vara för lag och ordning, lovar lösa världsproblemen och blir upphöjd av massorna. Han får stor ekonomisk makt och styr handeln:

  Antikrist kommer att ha politisk, ekonomisk och religiös makt. Han skapar lagar som beskyddar grym orättvisa och laglöshet/…/ Antikrist vill bli åtlydd och dyrkad och vill tvinga alla under sig. Han får oerhörd makt över massmedia och yttrandefriheten stryps.

  Antikrist kommer att vilseföra massorna. Villfarelsen blir så stark, så att många kristna leds vilse. Det skall bli ett stort avfall från den urkristna läran. I skaran av Antikrists följeslagare finns alla de som inte ville veta av Guds Ord utan ersatte det med människobud. Antikrist samlar till sig många som har ett sken av gudsfruktan men inte vill veta av dess kraft.

  Källa 1 Joh. 2:18-29, 1 Joh. 4:1-6,
  2 Joh. 7-11,
  2 Tess. 2:1-12,
  Matt. 24:15-28,
  1 Tim. 4:1,
  Upp. 13, Upp. 19:19,20,
  Dan. 7, Dan. 9:27, Dan. 11:21-39, Dan. 12.

  **********************AMEN*********************

 16. 31 juli, 2007 at 17:59

  DN-texten du citerar är vilseledande, Jinge. Som Rawia Morra säger så handlar Saudi-vapnen om en försäljning. Det är alltså Saudiarabien som ger USA 20 miljoner dollar. Se t.ex. CNN.

  Egypten får däremot bistånd. Den siste faraons regim har fått pengar ända sedan Egypten erkände Israel 1979.

 17. zulqarnian
  1 augusti, 2007 at 07:18

  israel ska få bistånd men araberna ska få köpa sina vapen.
  kapprustningen är redan igång men USA kommer att få äta upp denna drag, alla dessa vapen kommer att för eller senare vändas mot usa eller israel. iranierna är i färd med att köpa 250 ryska MIG30 eller SU30
  in åsikt är att nassrollah är den nya saladin, det fick mig och tänka på en sak majoriteten av iranier i iran är emot mull regimen men 3 av 4 stödjer libanesiska hezbollah, hur kommer det sig att samma människor som är emot iranska mullorna stödjer en främmande religiös man, kristna och även sunni muslimer stödjer hezbollah och nassrollah.
  hade han makten skulle han kallas för saladin

 18. Rawia Morra
  1 augusti, 2007 at 10:07

  Ja, Zulgarian, det är inte bara iranierna som stöder Nasrallah, faktiskt. Det gör varenda människa som förstår vad Nasrallah säger! Kristna, sunni och ateister! Det är det man inte fattar i Väst. Det finns massor med kristna och kommunister som erbjöd sig att åka till södra Libanon och hjälpa till.
  Personligen tror jag inte att hans ingeniörsstyrkor består enbart av shiamuslimer. Datorstyrda roboten som träffade det israeliska krigsfartyget med första försöket var ingen barnlek.
  I Väst vill man inte se! Alla araber och alla muslimer som försöker göra sig kvitt den israeliska stöveln är terrorister.
  Ska bara tala om att det blir inget krig mellan araberna och Iran. Araberna säger faktiskt ”Absolut nej”. Det är jag tacksam för!

 19. zulqarnian
  1 augusti, 2007 at 14:53

  Rawia
  jag tror inte heller att det blir en sån krig både irnier och araber blev lurade en gång, när usa fick saddam och anfalla iran och när khomeini gick in i fällan.
  vi vet att ska vi överleva ska mellan östern inklusive turkiet samarbeta.
  du sa något om kommunister, det ironiska är att en stor del av iranska kommunister stödjer nassrollah fullt ut eftersom han är socialist och shia religion i grunden är socialist.
  och jag har läst arabernas åsikt och alla är emot det som händer men tack gudo gud hur mycket jag är emot iranska regeringen så har de sagt att väst inte kommer att kunna splittra ME länderna.
  förresten den där roboten som slog ut israel första strid skepp och skadade den andra, det är en iransk tillverkad missil. den heter kowsar och israelerna själva tror att det var iranska officerare som sköt den men det tror inte jag libanseser är tillrcäkligt duktiga för att hantera det systemet.

 20. Rawia Morra
  1 augusti, 2007 at 15:09

  Jo, jag tror att de som sköt var libaneser.
  Vet du vilket RAMASKRI det hade blivit om det hade funnits iranier i Libanon överhuvudtaget? under förra sommarens krig? Nej, jag tror faktiskt att alla som slog i Libanon var födda där. De kan varenda stig, varenda olivträd och varenda vattehål. De hade aldrig klarat 33 dygn utan någon som helst vila.
  Jag tror helt enkelt att Hizbullah är självförsörjande idag på det mesta, men, samarbetar med, som sagt, kristna, ateister och alla andra som är trötta på att Israelerna tror att libanon alltid ska vara en lätt promenad. Nu var det ju inte det.

 21. Pia
  1 augusti, 2007 at 16:29

  Ja Saddam kan man knappast tala om som Salah al-Din, med tanke på att amerikanerna stödde honom för tjugo år sedan mot Iran. Däremot hade han nått idolstatus i Palestina märkte jag när jag besökte Västbanken nyligen. Bilder på honom fanns i bussar och på väggar i stan. Bilderna började dyka upp efter 2003 sa palestinierna.

 22. zulqarnian
  2 augusti, 2007 at 06:54

  Rawia helt rätt min vän
  jag tror inte heller att dessa var iranier som sköt missilen de var helt klart libaneser. kom ihåg när israel hade gjort stor sak av att de hade hittar persisk skrivna brev och skyllde att iran hade soldater där, då hade chefen för revolution gardet sagt 1, av allt vi skulle vara i vägen för hizbollah(som du sa de känner sitt land bättre än andra)
  2 om vi skulle dölja våran närvaro skulle vi inte skicka soladter där med iranska pass och dylik.
  det fanns tusentals iranier som ville åka dit förra sommaren men hizbollah bad de och inte komma för de skulle vara i vägen.
  när det gäller strid så är hizbollah självförsörjande, ingen kommer upp till de. de är i mina ögon lejon och inget mindre.men när det gäller utrustning är iran deras försörjare och är det något den iranska mull regimen gjort rätt så är detta en av de.
  under kriget hade israelkerna svårt och jamma hezbollahs kommunikation men hizbollah hade jamat deras linjer och det förstog inte israelerna men det berode på iranska utrustningar som de hittade och en annan förrvirande sak var att israelerna trodde att hizbollah använde sig av avnliga video kamera för att övervaka israelernas trupp för flyttningar men det visade senare också att det var fel hezbollah använde iranska UAV(där kan jag tänka mig att iranier kontrollerade men det behöver inte vara sant det heller att iranier satt ocj kontrollerade UAV)för iran vet att det skulle bli världens grej om israel hade bevis att iran var med i spelet
  iranier är tacksamma mot hizbollah och libanon. hade de besegrats hade det varit vår tur nu. USRAEL ville ta ena staten efter den andra staten.
  oj det vart en lång

 23. zulqarnian
  2 augusti, 2007 at 06:56

  Pia
  du har helt rätt
  palestinier älskar saddam av olika anledningar, under iran och irak kriget hade vi många POW som var palestinier.

 24. Rawia Morra
  2 augusti, 2007 at 11:27

  Många palestinier älskade Saddam av en enda enkel anledning, och det att han aldrig glömde den palestinska saken, han använde det som ett tillhygge mot andra arabiska regimer som bara ville att det palestinksa problemet skulle försvinna!
  För många var han ett halmstrå som de grabbade tag i när de kände att de höll på att drunkna

Comments are closed.