Vänta med Vista


Nu har jag ägnat åtskilliga timmar åt att installera Vistas 64-bitarsversion på min Dell-dator som är utrustad med en AMD-64 X2 (64-bitars processor, dual core)


Jag har testat
att installera en gång tidigare och då upplevde jag inga speciella problem. Men nu var det en ”skarp” installation med vad det innebär i form av registrering och uppdatering av de senaste filerna från Micro$oft.

Är det några problem med Vista då undrade jag tidigare. Nu vet jag. Det är mängder med problem med Vista. Hur det är med 32-bitarsversionen vet jag inte men här hemma hos mig kommer det sannolikt att gå på kryckor fortfarande ett bra tag.

Min HP-laserjet fungerar inte eftersom den matas via en USB-kabel. Den drivrutin jag trodde att man kunde tanka ner från HP finns inte ännu. Min skanner likaså, den går också via USB-kabel. Dessutom är det ett antal program som måste uppdateras, CuteFTP fungerar, men inte korrekt. Ett antal småprogram har jag måst uppdatera eftersom de inte fungerar.

Och jag har åtskilligt med pyssel kvar innan jag kan ägna mig åt annat. Gissningsvis lär det ta ytterligare någon vecka innan saker och ting fungerar utan särskild handpåläggning. Min slutsats är självklar, jag var för tidigt ute och

Vista är långt ifrån klart. Den som vill ha en plug-and-play att installera bör nog avvakta minst ett halvår.

Vista har ett rätt snyggt gränssnitt, men ett sådant gläds man bara till den stund man undrar varför man gav sig på en sådan dumhet som att installera ett ofärdigt operativsystem…

Andra bloggar om: , , , , , ,

[tags]Vista, Operativsystem, Dator, Microsoft, Dell, AMD, Internet[/tags]


21 svar till “Vänta med Vista”

  1. Det är alltid vanskligt att hoppa på något som är helt nytt. Själv kör jag Windows 2000 men har nu beställt XP eftersom vissa nya programversioner inte går att köra i Windows 2000 som nu helt enkelt börjar bli lite för gammalt.
    XP kommer jag att köra några år framöver innan jag hoppar på Vista som då borde vara moget och att jag själv då har hårdvara som är lämpat för Vista, vilket jag kanske inte har nu (3 år gammal hårdvara).
    XP kommer att räcka länge till, se här http://www.idg.se/2.1085/1.93047
    http://www.microsoft.com/windows/lifecycle/default.mspx

  2. Uppgradera till Linux :-)

    Tog ner en OpenSuse live dvd och skall prova den på min nyaste burk som tyvärr inte är 64 bitars. Men jag skall kolla hur lång de kommit med hårdvarustöd mm.

    Det borde vara bra…

  3. Linux är inget alternativ för oss som vill ha en dator att använda som verktyg och som fungerar hela tiden utan problem med t.ex. kompatibilitet.
    Däremot kan Linux vara bra för er som gillar att grotta med själva datorn istället.

  4. Jag tycker inte det är så mycket grottande att bränna en DVD-RW och starta om burken. Enklare kan det ju inte bli.

    Sen får vi se hur det fungerar…

  5. Under alla omständigheter så kommer jag att installera Linux på min andra disk så fort Vista kan köras utan plötsliga och oförklarliga dykningar. Jag får helt enkelt ta mig det besväret för att komma ur Micro$ofts grepp.

    Tyvärr har jag uppenbarligen ett bildskärmskort som vissa applikationer inte klarar vilket kan försena Linuxs ett tag.

  6. Även jag kan varmt rekommendera GNU/Linux. Idag använder jag inga M$-produkter alls. Under åren som jag använt Linux har den fått stöd för praktiskt taget all hårdvara och blivit mycket användarvänligare, särskilt installationen. På nätet hittar man massvis med vänliga människor som gärna hjälper en med problem, t.ex. mig. :)

  7. Jag har ju skaffat en Dell med AMD 64 X2 +5000 och det finns ett flertal dialekter som pratar med den snurran. Kruxet är att jag försökt installera tre olika och i samtliga fall fått svart skärm ngn gång strax efter att kärnan laddats. Tvärhäng..

    Enligt en skylt på burken ska den vara Vista-kompatibel men som sagt, inte är den det.. Så fungerar för Linux, ja visst, men troligen måste jag byta diverse pryttlar som grafikkort etc..

    Jag raderade XP på gamla disken efter att jag backat upp den. Trodde att det var busenkelt att lägga tillbaka det eftersom jag har en originalskiva men icke sa nicke. Den hittar inte ens nätverket utan att ha Dells egen backuppartition kvar.

    Så visst, Linux.. Men hur få igång det? Tror du att man kan bogsera igång skrället..? :-)

    Bara jag fått Vista att gå relativt utan handpåläggning ska jag ta itu med Linuxinstallationen oxo. Jag har en hel bunt med versioner liggande här, men jag skulle egentligen behöva ett program som läser drivrutiner för att se vad som kan vara kompatibelt.

  8. Jag lämnar också support om du installerar Linux. Men det är inte lätt utan att veta vad det är för hårdvara?

    Vad heter burken på Dells hemsida?

    Har du testat 64 bitars OpenSuse från ex nedanstående länk? (det bör väl vara senaste versionen)

    http://ftp.sunet.se/pub/os/Linux/distributions/opensuse/distribution/10.2/iso/dvd/

    OpenSuse har även släppt själva byggträdet som GPL och det innebär att rubbet är i folkets ägo så att säga.

  9. Det är en Dell Dimension E521 med AMD 64 Athlon X2 +5000.

    OpenSuse är väl Novells väl? Isf har jag testat. Svart skärm efter att kärnan lästs in. Ubuntu och någon till testade jag med oxo. Samma grej.

    32-bitarsversionen av Real går inte att installera även om jag ger den 32-bitarskompatibelitet. När jag installerade Nero så dog media player 11, och den är fortfarande avliden.

    Second Life går överhuvudtaget inte att installera, bildskärmskortet Nvidia 7300 LE eller vad sjutton det heter..

    Och det är det kortet jag tror knäcker Linuxappsarna oxo. Skärmen blir ju – svart.

    Just nu törs jag inte labba så mycket heller. Den disken som Linux ska på innehåller min backup sedan tre generationer datorer. Främst bilder och dokument.

    Att slänga på en Linux på den disken törs jag inte just nu även om det är Disk-1..

  10. Det ser ut att vara den ja. Fast jag har en piggare snurra.. :)

    Synd bara att det ska vara ett sådant förbaskat jobb att lämna tillbaka en dator.. :-(

  11. Sista försöket att göra nåt Linux på den burken är ju att se till att man har den senaste Bios:en installerad, ser att de har en bios från 1/1 2007.

    Funkar det inte sen är det ju kört såvida inte Dell själva skickar över en Linuxskiva.

    Det borde de nog göra faktiskt!

  12. Det finns sällan någon mening med att uppgradera precis när senaste versionen av Windows kommer ut.

    Jag brukar alltid vänta till första servicepacken har kommit. Man sliper massa strul. Betor tar jag inte i med tång.

  13. Jag håller med om man inte ska leka för mycket med partitionstabeller på diskar som innehåller oersättlig information.

    Man kan ju alltid testa en live cd. Då kan man prova systemet utan att behöva skriva till hårddisken. Ubuntu har en fin kombinerad live-cd/installations-cd för AMD-64 om jag inte misstar mig.

  14. Fast det är inte DET som är problemet. Det finns många som man kan dra igång på CD/DVD. Men för att testa mer seriöst så krävs det att man har det installerat och kan knappa lite helst varje dag.

    Finns det på burken kan jag installera open office och gimp och de andra programmen jag behöver. Endera dagen så fungerar det så bra att jag kan dra ur proppen för Gates & Co.

    Eller oxo är det Linuxpartitionen som ryker, då blir det för tredje gången…

  15. De flesta LiveCD-versioner (i vart fall Knoppix som kommer med allt inklusive diskbänk) brukar ju nu faktiskt ha OpenOffice, GIMP och hela köret inbyggt färdigt. Men jag håller med, det är oftast inte så kul att köra direkt från skivan. Det blir onödigt slött att starta programmen då…

    För övrigt, om jag förstått det rätt, så är det Vista x64 du prövat? Att den krånglar förvånar mig i så fall inte alls, det var inte ovanligt med strul för XP x64 heller (framförallt att drivrutiner inte släppts ordentligt). Du har alltså antagligen både strul på grund av övergången till Vista och till 64-bitars operativsystem… Tough luck!

    Vad gäller Linuxtestande är kanske det smartaste, om du inte vill riskera din \

  16. (oj, den där kommentaren blev avhuggen visst, fortsätter här)

    … vanliga dator är att skaffa en separat dator att testa Linux med. Ungefär allting som varit någorlunda modernt de senaste fem-sex åren duger utmärkt till att testa med.

  17. Berätta vad det var som hände Magnus!

    När det gäller test så har jag två fysiska 250gb i burken. Och på min gamla pese lyckades jag installera Linux och XP-Pro på varsin disk. Då testade jag Fedora eller vad RedHat-varianten heter. Trevligt men det var lik förbaskat problem med drivrutiner.

    Sedan underskattar nog Linuxfantasterna besväret (!) att hålla på och slaska med sådant. Det slipper man ju om man satsar på ett os som XP..

  18. Ah, gärna. Efterföljande tecken var ett vanligt v (precis som i fortsättningen) om jag inte alldeles missminner mig, så vi kan nog stryka teorin om konstiga tecken i varje fall.

    Kör Firefox 2.0.0.2 på Mac OS X 10.3.nåt (kollar upp exakt om det behövs men är tveksam på att det har betydelse), PPC-versionen.

    Om det har betydelse har jag för mig att jag fick svara på en andra captcha, den första verkade den inte gilla.

    Vad gäller drivrutiner under Linux så brukar det inte vara några större problem så länge man håller sig till inte alldeles bländande ny hårdvara. De enda vanliga problem är väl egentligen 3d-grafik (nvidia har en dålig lösning, ati en sämre, nöjer man sig med 2d funkar det dock utmärkt bra för bägge), samt trådlöst nätverk (vilket är rena lotteriet och oftast struligt om det funkar alls), samt om man har något väldigt nytt och häftigt kanske. Kör man på en burk som har kanske två-tre år på nacken är det sällan något problem om man inte använder udda saker. Knoppix är för övrigt ett bra sätt att kolla kompabilitet på en slumpmässig dator – funkar det där funkar det oftast i den dist du själv föredrar.

    Så länge man håller sig borta från de bägge varianterna av hårdvara brukar det mesta lösa sig automagiskt med en användarvänlig dist typ Knoppix eller Ubuntu, där oftast ungefär alla drivrutiner man behöver finns och de installeras vid OS-installation. Naturligtvis KAN man göra det krångligare än så för sig, men det är det ju inget tvång på.

    För Windows del har jag tillbringat många timmar att leta efter exakt rätt drivrutin på mängder av leverantörers hemsidor. Det gäller att hoppas att de inte kursat… Kort sagt, jag instämmer inte i att man slipper besvär med drivrutiner. Besväret ser bara annorlunda ut.

    Värst är det när de är buggiga. Jag har haft hiskeliga problem med en dåligt kodad tv-kortsdrivrutin, som drog med sig hela datorn då och då när man tittade på TV. Till sist hittade jag en endaste grafikkortsdrivrutin som löste problemet…

  19. Vid närmare eftertanke är det nog inte omöjligt att jag hade med ett citattecken efter allt. Jag kan ju hjälpa dig med ett testcase:

    Här kommer lite text, och efter den ett citattecken och efter det ytterligare lite text ” mera text som faller bort?