Vänsterns stora dilemma


Nu har Vänsterpartiet haft sin länge efterlängtade ”partisamling” som den kallades. Lars Ohlys kommunistuttalande i Uppdrag Granskning, och splittringsförsöket från den fraktion som kallar sig Vägval Vänster var motivet.

Studerar man Vägval Vänsters hemsida kan man konstatera att begrepps-förvirringen till stor del antar absurda proportioner. Man talar plötsligen om något man kallar ”marknadssocialism” och ”Frihetlig vänster” vilket uppenbarligen är eftergifter åt Reinfeldt et consorties. På samma sätt tillåter man den borgerliga partiledaren Peter Eriksson att värva nya medlemmar på hemsidan.

Pernilla Zethraeus sade bland annat: ”- Det är praktiskt möjligt för ett fåtal medlemmar att skjuta sönder den inre strukturen i en ideell organisation genom
att systematiskt ifrågasätta den, enligt DN.”

Ett uttalande som var direkt riktat till Vägval Vänster och Gudrun Schyman.

Gudrun reser land och rike runt sedan ett antal månader och talar om feminism. Hon uppmanar kvinnor lokalt att bilda feministiska nätverk och det är väl känt att hon och några andra kvinnor funderar på att starta ett feministiskt parti.

Sammantaget ser framtiden dyster ut för vänstern. Partiet kommer sannolikt att splittras och samarbetet med Socialdemokraterna kommer säkert att innebära att (v) åker ur riksdagen.


4 svar till “Vänsterns stora dilemma”

  1. Ja, du tycker det är sorgligt att VVV är som Reinfeldt mär de talar om marknadssocialism. Men att VVV accepterar marknad är inget märkligt — (Vill du själv att pengar som betalningsmedel ska avskaffas snarast möjligt, Jinge?) — men de vill dock att den ska regleras extremt hårt, att företag ska organiseras demokratiskt enligt principer som staten bestämmer mm. Lönnroth säger ja till marknad och marknadsekonomi men NEJ till KAPITALISM, vilket innebär att Lönnroth inte vill att pengar ska kunna flyttas fritt o s v – detta är alltså ljusår från både borgerlig politik och socialdemokratisk politik!

    Sedan finns det ju en hel massa kända figurer som skriver under VVV, t ex idé- och lärdomshistorikern professor Liedman och en hel drös andra tunga namn (jag minns inte alla nu). Det är detta senare som gör att inte Ohly kan sumpa VVV, utan vänsterpartiet måste bestämma sig för att snoppa av det kommunistslödder som hyllar Kuba och som nu besitter en el del höga positioner i partiet (där de dock inte alls är representativa för de vänsterpartister där nu redan halva skaran lämnat partiet) samt florerat i Ung Vänster-kretsar.

    Men det är ju lustigt att se att inte ens du, som en slags ”vänstersympatisör” (om du tillåter denna min generaliserande beskrivning av din politiska position) i din oro inte ens tillnärmelsevis begriper vilken vänster-politik som VVV har (och därmed än mindre förstår vänsterpartiets problem); Det är klart att ett parti med så vilsna sympatisörer måste vara dödsdömt, hur bra Ohly än spelar sina kort eller vilken partiledning de än väljer. Så tillåt mig ett litet diaboliskt :-) :ende ;-)

  2. Nä nu måste du ha läst slarvigt Magnus! Jag accepterar marknaden, möjligen med den reservationen att den inte ska vara helt oreglerad. Vad Lönnroth tycker brukar jag inte fästa mig vid, i praktiken så går han åt höger. Han är dessutom ordförande för VVV så han är ju delvis ansvarig för skrivningarna på deras hemsida.

    Jo visst är jag vänstersympatisör. Och jag har stor förståelse för att du anser att VVV är några rabiata halvkommunister, men det korresponderar väldigt illa med min uppfattning om gänget. Själv tycker jag att de är samma sorts goddagspiltar som Reinfeldt.

    Det KAN ju bero på var betraktaren står och tittar på utsikten Magnus? :-P

  3. Jaha, du accepterar marknad. Vad är då problemet? Att Lönnroth är ekonom och kan en massa fina ord är nog egentligen problemet… Och det där med din och min position – jag står nog på borgarsidan, ja. Men du menar alltså att du står så långt till vänster om allt detta vänsterfolk i VVV att du inte ser kontrasterna mellan VVV och Reinfeldt (eller mig)! Innebär det då inte att du personifierar en gigantisk klyfta hos den svenska vänstern, där du alltså är (eller UPPLEVER DIG) låååångt ifrån både den radikale L-E Liedman i VVV-kretsen och ”kommunistslynglar med gatstens-slungor”? Jag tror egentligen att din upplevda ensamhet i din vänsteridentitet mest beror på att du inte är a’jour med vilka problem en modern vänster tacklar, där man alls inte är ute efter att dra tillbaka radikaliteten, csocial ingenjörskonst etc, utan tvärtom söker mera sånt men utifrån den nuvarande situationen av en bl a global ganska fri marknadsekonomi som lyckats över alla förväntningar – rakt motsatt vad vänstern tidigare förutsåg.

    Men jag misstänker framför allt att du vill ha tillbaka de gamla goda tiderna och av gammal vana tror att receptet för det är gamla floskler som skatter och statliga verksamheter och reglerad ekonomi, där skatterna ska höjas som på 50-talet (trots att de idag är 60% och då var bara 25%) och energi och telefoni ska bli statlig och alla ska förhandla centralt om löner med mera – eller är jag fel ute? Jag misstänker ocskå nästan att du mycket väl skulle kunna komma mycket bra överens med en ej så politiskt intresserad eller aktiv mycket gammal borgare. ;-)

  4. Rättelse:
    S-E Liedman skulle det stå (inte L-E). Hoppas professorn ursäktar.

    (Om du orkar införa denna Jinge – synd att man inte längre kan ha öppna forum p g a bus, spam och liknande :-( )