Valet och cirkus Reinfeldt


Ibland kan jag tycka att det är skönt att det inte är val oftare än vart fjärde år. För annars skulle våra öron slitas ut av alla floskler och lögner.

Nu har Fredrik Reinfeldt haft valupptaktsmöte i Vaxholm. Det betyder att (m) snickrat ihop ett antal publikknipande uttalanden (pressknipande) som de hoppas ska falla de församlade politiska reportrarna på läppen. För från och med nu följs politikerna av ett koppel hänt-i-vecket-reportrar vars veck utgörs av det som vi vanliga dödliga kallar politik.

För några dagar sedan meddelade högeralliansen att man har för avsikt att ta bort fastighetsskatten. Igår lät Fredrik Reinfeldt meddela att han tänker sänka den statliga skatten och marginalskatten. I samma andetag, ja han hämtade inte ens andan, sade han att en undersköterska skulle få tusen kronor mer i plånboken varje månad samt att högeralliansen skulle satsa mer på skola, vård och omsorg än socialdemokraterna, oavsett hur mycket än Göran Persson och hans koalitionspartners tänker satsa.

Är du med? Fredrik Reinfeldt tänker alltså sänka alla skatter, vissa tar de bort helt, samtidigt så ska de satsa på skola, vård och omsorg # och # se till att normalinkomsttagare får en tusenlapp mer i plånboken varje månad.

Jag har aldrig uppfattat Reinfeldt som något ljushuvud och varifrån han fått sin matematiska förmåga vet jag inte. Men jag är övertygad om att folk som hör dessa utfästelser inser vad det handlar om. Antingen ljuger karlen medvetet, eller också är han ett matematiskt dumhuvud. Mer troligt är väl att han räknar med att låna upp tusentals miljarder precis som de borgerliga regeringarna alltid gjort.

Vi amorterar fortfarande miljonbelopp varje timme på den förra borgerliga regeringens brist på ekonomisk sans och vett. Men nu börjar den vanliga högern synas. Alltid nåt…

Andra bloggar om: , , , , ,

[tags]politik, högeralliansen, reinfeldt, valfläsk, lögner, val2006[/tags]


5 svar till “Valet och cirkus Reinfeldt”

 1. Ja, nu börjar vi känna igen de gamla moderaterna. Det har alltid funnits klassskattelättnader att läsa mellan raderna i Reinsvälts budskap. Bl.a vill han att skattelättnader skall äta sig upåt i inkomstligan under hans regeringsperiod.
  Det är dags för det av Reinsvält benämnda ”Sovande Folket” att göra en social konsekvensanalys av vad det är Reinsvält och höger alliansen egentligen vill med oss svenskar inom våra välfärdssystem.

  Ja,för arbetarna (akademikerarbetare, industriarbetare, välfärdsarbetare och tjänstemän/kvinnor) som blir arbetslösa, sjuka eller med barn kommer bidragen att sänkas till svältnivåer. Samtidigt som karensdagarna ökar.
  Och samtidigt som Reinsvält och högeralliansen kommer att låta marknadskrafterna härja fritt inom våra välfärdssystem och sälja ut allt det som är luckrativt och lönsamhetskalkylerbart vinstgivande till privata företag.
  Och som lök på laxen kommer Skrikan Olofssons att ta os 200 år tillbaka inom det arbetsrättsliga arbetsmarknadsområdet!

  Det kommer att bli en ny ”spännande otrygg” värld att upp(över)leva för sjuka, arbetslösa och barnfamiljer under en Reinsvältsk regeringsperiod!

 2. Bengt
  ”Rheinsvält” var fyndigt – det kommer jag också att lägga på minnet.

  Och jo, alliansen kan nog tänkas låna upp pengar igen, precis som de förra gångerna. Friedman föreslog ju redan på sjuttiotalet att man skulle skapa ”krismedvetande” hos folket, för att få det att acceptera nedskärningar i offentlig sektor (läs: öakde klassklyftor) och för att genomföra det totala ”systemskiftet”, vilket ju är skiftet från åtminstone ett någotsånär demokratiskt samhälle med intentionen att behandla alla människor som lika inför lagen (rättstrygghet) och med någotsånär goda levnadsföhållanden för alla, till en ren marknadsstyrd stat, där kapitalet har den totala makten.

  Hörde förresten i Studio ett häromdagen att lobbyister skrev lagar tillsamman med politiker, i USA, och betalade för att få politikerna att föra i hamn dessa lagar. Det är marknadsliberalismen i sin prydno, allt ska kunna köpas för pengar och de som har pengarna, idag ofantligt mycket av den varan, har sällan majoritetens väl för ögonen.

  Säg ”ENRON, det räcker”, (nu när inte Algots finns längre och kan hävda patent på slagordet :-))

 3. 40 procent av statsbudgeten går till…
  Vård?
  Skola?
  Omsorg?

  Nej. Rätt svar är bidrag.

  För man över pengar från bidrag till vården så går det ihop sig. Den enda anledningen till att vänstern inte tänkt på det är att man tror att bidrag är detsamma som vård.

  Hur tänker sig förresten Ohly finansiera 200 000 nya jobb i kommunerna?