Val i Ukraina



På söndag är det åter val i Ukraina.
Putin har nu uttalat sig ganska positivt om valet, och avrått från folkomröstningar bland proryska trupper under valdagen. Ukrainas regering meddelar att Ryssland har dragit tillbaka trupperna, medan NATO laddar upp i Svarta havet samtidigt som amerikanska legosoldater kommit till Ukraina. Detta till överraskning för alla journalister och alla andra som stirrat sig blinda på idén om Rysslands ”imperiedrömmar” medan de är blinda för USA:s 700+ militärbaser utomlands, officiella uppgifter om att US ”Special Forces” opererar i 75 länder, upprustning av USA:s kärnvapen, samt förstörelsen av länder som Afghanistan, Irak, Libyen och Syrien (via ombud). De är troligen antingen blinda och/eller desinformerande medvetet eller omedvetet eller är anhängnare till idén om att USA-imperialismen är bra. Men åter nu till Ukraina-valet.

Vid förra valet 2010 segrade Janukovytj med 69 % valdeltagande i ett val som den europeiska säkerhets- och samarbetsorganisationen OSSE:s valobservatörer på plats berömde som en ”imponerande uppvisning i demokrati”. Janukovytj fick genast gratulationer av EU och Obama.

Valet på söndag sker 3 månader efter en profascistisk statskupp. Efter denna har befolkningen på Krim valt anslutning till Ryssland, proryska grupper har genomfört ockupationer av byggnader och mot president Putins inrådan genomfört folkomröstningar om anslutning till Ryssland. Kuppregeringen har med hjälp av den fascistiska högersektorn brutalt slagit ned protester, inte minst i Odessa där man tänt eld på en fackföreningshus, vilket resulterat i drygt 40 dödade, många skadade – vill vilket bidrog att man förhindrade medicinskt omhändertagande av skadade.
CIA-chefen Brennan, den kände försvararen av CIA-tortyr och Obamas förtrogne (Obama stödde aktivt Brennans kandidatur då denne valdes ganska nyligen) har spritt sin kunskap vid besök i Kiev.Brennan CIA-chefen lead

Den stora tyska tidningen ”Bild am Sonntag” rapporterade för c:a 2 veckor sedan att 400 legosoldater från Academi finns i Ukraina för att hjälpa kuppregeringen. Soldaterna (Bilden) tillhör det från Irak ökända USA-företaget Blackwater (som bytt namn).
Ukraina USA-legosoldater 6a351d2cfeac63e00b8b3ce6a0559038

I sitt installationstal som president 2010 sa Viktor Janukovytj att han betraktar Ukraina som en europeisk alliansfri stat och att han vill se Ukraina ”…som en bro mellan öst och väst och samtidigt en integrerad del av både Europa och det forna Sovjetunionen kommer Ukraina att välja en utrikespolitik som låter vårt land dra maximal nytta av jämställda och ömsesidigt gynnsamma relationer med Ryska federationen, EU, USA och andra länder som påverkar världslägets utveckling”. Hans första utlandsresa som president gick till Bryssel, den andra till Moskva. Ukraina drabbades mycket hårt av finanskrisen och hade dessförinnan under flera år haft en snabb tillväxt.
Janukovits, Rumpler och Barroso ukraine-1_530_317shar

President Janukovytj gjorde både bra saker och flera misstag i samband med Maidan och oppositionen. Han har genomgående satsat på dialog och samarbete med oppositionen, som tidigt erbjöds ledande ministerposter i en övergångsregering. Han tog inte itu med korruptionen, var kanske själv korrumperad liksom tidigare politiker i Ukraina, och oligarkernas ställning förblev alltför stark. Ukrainas regering har under större delen av konflikten varit förhållandevis mild mot den fascistiska delen av opposition som ockuperat regeringsbyggnader och centrala administrationsbyggnader i huvudstaden.

Skulle Sverige eller USA:s regering tillåtit ockupation av viktiga byggnader i huvudstaden?

Vad föredrar du – respekt för demokrati eller högerextremistisk statskupp?

Valet på söndag sker i ett helt annat läge än valet 2010 då Ukrainas statskuppsregering nu inte har hel kontroll över sitt territorium och strider mot inhemska upprorsmän och i ett läge då grannlandet Ryssland som man har starka ekonomiska band med utsätts för en häxjakt eller demonisering av ledande politiker och massmedia i Ukraina, USA och EU.

Ryska Posten skriver 19/5, under hänvisning till en artikel i Moscow Times 17/5 att färsk enkätundersökning visar att affärsmannen Pjotr Porosjenko (Bild nedan)är favorit i Ukrainas presidentval på söndag. Porosjenko äger konfektyrjätten Rosjen och är enligt Forbes god för 1,3 miljarder dollar, dvs motsvarande omkring 8 000 000 000 kronor. Han har suttit i parlamentet för flera partier och även varit utrikes- och handelsminister. Han väntas få 33,7 procent av rösterna. Tretton procent säger dock att de inte kommer att delta och 25,4 procent säger att de inte bestämt sig,
Ukraina Petro-Poroshenko

En summering av händelser.

1. Janukovitj valdes till president 2010 i ett val med närmare 70 % valdeltagande. OSSE prisade valet som en ”imponerande uppvisning i demokrati”.
2. USA har sedan flera år satsat 5 miljarder dollar (vice utrikesminister Nuland) för att få ökat inflytande i Ukraina och gav öppet stöd år fascistpartiets ledare före statskuppen.
3. Rysslands utlovade ekonomiska stöd till Ukraina december 2013 var 25 gånger större än EU:s bud.
4. Protesterna på Maidan mot korruption, oligarkernas makt, vanstyre är förståeliga, men baserades delvis på desinformation. Dominerade av fredliga demonstranter men med ökande inslag av beväpnade högerextremister.
5. 20/2 ingick en överenskommelse mellan demokratiskt vald president och opposition med stöd av USA, EU. Överenskommelsen hade kunnat bana vägen för minskade spänningar mellan olika sociala och etniska grupper, minskat inflytandet från högerextremister, och gett bättre utvecklingsmöjligheter med Rysslands ekonomiska stöd som var 25 gånger större än EU:s bud. Dagens Nyheter skrev på bästa nyhetsplats ”Det lät för bra för att vara sant. President Viktor Janukovitj accepterade på fredagen oppositionens främsta krav. Landet ska återgå till tidigare författning med en vingklippt exekutivmakt. En övergångsregering ska styra i väntan på nyval i höst av både president och parlament. oppositionsledaren Julia Tymosjenko friges ur fängelset. Alla anklagelser mot övervåld skulle utredas. Presidenten verkar inte ägna sig åt nya finter. Det blir mycket svårt att svika de givna löftena.”
5. Det var för bra för att vara sant. Överenskommelsen accepterades inte av högerextremisterna bland alla demokratiskt sinnade på Maidan. Följande dag skedde en statskupp, där presidenten flydde, hotad till livet. Statskuppen stöddes genast av USA & EU, som därmed svek demokratin, liksom dominerande massmedia.Svoboda ordförande Oleh Tyahnybok untitled

6. I den nya regeringen har fascistpartiet Svoboda 4 ministerposter, bl.a. som vice premiärminister och mer extrema Högersektorn har också män på ledande poster.
7. Statskuppen och Svoboda har hyllats av bland andra naziststämplade ”Svenskarnas parti”.
8. Sedan Sovjetunionens sammanbrott har en inringning skett av Ryssland. NATO tillkom som en militärallians mot Sovjetunionen och dess allierade och kunde ha upplösts då Sovjetunionen föll ihop. USA lovade att inte expandera NATO:s gränser österut. Men NATO:s ansvarsområde har kraftigt ökat och NATO framstår som en krigsorganisation.
En kolossal försvagning har skett av Rysslands geopolitiska situation. Flera före tidigare allierade är nu medlemmar i NATO: Albanien, Bulgarien, Polen, Slovakien, Tjeckien, Ungern och Rumänien. NATO-medlemmarna Estland, Litauen och Lettland ingick i Sovjetunionen medan Kroatien och Slovenien var delrepubliker i goda grannen Jugoslavien.
RyssKrig-768954

9. Ryssland har starka skäl att se Ukraina, och särskilt Krim, som en del av sin intressesfär, då Ukraina varit en del av Ryssland/Sovjetunionen i 200 år fram till 1991.
Ukraina - ryskt stöd images

10. Folkomröstningen på Krim skedde i strid med FN-stadgan, liksom den långvariga inblandningen av USA i Ukrainas inre angelägenheter. Folkomröstningen är enligt min mening mindre odemokratisk än statskuppen. Det finns stora likheter men också skillnader med den blodiga tillkomsten av Kosovo. Mot bakgrund av detta och den militära uppladdningen mot Ryssland bör ett acceptabelt val med mer än 96 % stöd för anslutning av Krim till Ryssland godkännas.
11. Sanktionerna mot Ryssland är i strid med FN-stadgan.
12. Olika uppfattningar finns inom USA-EU-blocket. Europa är mer beroende av Ryssland i det korta perspektivet än tvärtom. Tyskland importerar 24 procent av all naturgas som Ryssland producerar och uppemot hälften av all den naturgas som Tyskland förbrukar kommer från Ryssland.
13. Alla eventuella ryska framstötar för att införliva andra områden måste bestämt avvisas. Allt undermineringsarbete av USA, CIA och dess NGO:er måste avvisas.
14. Att USA:s och NATO:s aggressiva utrikespolitik med krig i Irak, Afghanistan, Libyen och intervention i Syrien stöter på patrull är bra för världsfreden, liksom ett tryggare Ryssland med Krim.


intressant.se Ukraina, , , , , , , , , ,

DN 21/5 DN 2 21/5 Massakern i Odessa Ron Pauls uttalande Bild am Sonntag Neue Rheinische Zeitung 22/4 Undertecknare av uppropet DN 3/3 DN 2/3 Guardian 2/3 Guardian 3/3 Annarkia SvD 1/3 Z-net DN 28/2 Synpunkt på anti-ukraina propaganda DN 1/3 Svenssonbloggen 1/3 Protester mot polisbrutalitet i USA Polis mot OWS
DN:s ledare 22/2 Expo Nuland om USA:s stöd DN 23/2
DN 19/2 SvD 19/2 Moscow Times Youtube-klipp Artikel med bild av Nuland och oppositionsledaren Globalresearch DN 23/1 Nyhetsbanken 26/1 DN 25/1 Kildén & Åsman Infowars 23/1 AB-intervju med Bildt omkring 25/1 DN 19/12 2013 Globalresearch Nyhetsbanken 5/12 Nyhetsbanken 11/12 Proletären 20/12 SvD 5/1 2014 Sveriges Radio 17/12
Rozoff i Globalresearch Knut Lindelöf 7/2


3 svar till “Val i Ukraina”

  1. Bra sammanfattning, men en detalj blev fel: Det var i Odessa som fackföreningarnas byggnad antändes och 40 personer som var i opposition mot Kiev-regimen innebrändes.

  2. Kan det handla om vad som är mer demokratiskt än…?
    Frågan vem som ska regera landet och vem som ska bestämma vad som är legitimt eller inte, har ju redan stormakterna EU, USA och Ryssland tagit hand om och de bestämmer över krig och fred I världen.
    För ett halvår sen vägrade Janukovitj skriva under associeringsavtalet med EU. Och nu påstås det att det „kalla kriget“ har kommit tillbaka, om det nu stämmer eller ej, det är en påminnelse om en konflikt mellan stormakterna, som på den tiden hotade varandra med ömsesidig atomar förintelse. De västliga makterna EU och USA ventilerar nu hur NATO ska ställas upp offensivt i de nya östliga EU-staterna och hur man kan tränga tillbaka Ryssland.
    Och allt detta skulle vara resultatet av att Janukovitj inte ville underteckna associeringsavtalet? Kan det verkligen stämma?
    Nej, det handlar inte om landet och de politiska projekt som finns där, utan om vilken stormakt som ska bestämma om vilken regering som får styra Ukraina och då är de olika intressen som existerar inom landet underordnat stormakternas konflikt. Det gäller likaså för frågan, vad som vore legitimt – även det förhandlar stormakterna sinsemellan.
    Men det uttrycker politikerna på ett något annat sätt:
    Väststaterna: omvälvningen i Kiev skedde på grund av en legitim folkvilja, som protesterade till sig en revolution som måste leda till EU. Alltså är västmakterna behöriga att bestämma.
    Putin: det var en statskupp som iscensatts av västmakterna och det var inte legitimt. Och på Krim var det folket som bestämde om anslutning till Ryssland, ett referendum – bättre än en sån där Maidan-”demokrati”. Och Ryssland hjälpte sina bröder och systrar. Alltså: Ryssland är befogad att bestämma här.
    På det här viset förklarar stormakterna att det är de som bestämmer över vilka förhållanden som ska gälla i landet och vilka anspråk som inte kommer i fråga.
    För stormakterna vill själva definiera det. Det som befolkningen i landet vill, det vill makterna bestämma över, som om deras stormaktsintressen vore samma sak som folksviljan eller politiken i landet.
    De åberopar den högre rätten som måste respekteras av alla.
    Västmakterna : Ukrainas integritet och suveränitet, folkrätten som Ryssland har brutit mot med Krims införlivande. De försvarar folkets självbestämmanderätt, världsgemenskapens rätt till detta, och Ukrainas suveränitet, folkrätten. Allt detta har Ryssland ignorerat och Ryssland måste ju hålla sig till den internationella rätten.
    OBS: Ryssland kan det med: Annekteringen av Krim var ju folkrättsligt legitim. Se bara hur västmakterna behandlade Kosovo och Irak. Krims folkomröstning var demokratisk! Det är alltså Ryssland som är skyddsmakten över hur ordentliga förhållandet i världen ska se ut.
    Båda sidorna hävdar sin bestämmanderätt på grund av den internationella rättens höga titlar, som åtnjuter allmänt erkännande – som om saken därmed vore klar, som om man därför måste godkänna det som framförs på den nivån.
    Associationen till EU har ju inte lovat några materiella förbättringar, tvärtom,
    att fattigdomen kommer att växa, är bekannt. När skulderna ska betalas tillbaka måste energipriset höjas och pensionerna strykas ned. Det finns inga perspektiv som lovar ordentliga levnadsförhållanden, bara detta: om ni orienterar till våran makt, så skyddar vi er mot Ryssland. Det är erbjudandet.
    Om ni är beredda att ta de sociala nedskärningarna, så är ni del av EU makten som respekteras i hela världen.
    Vad erbjuder då Putin?
    Putin tar Krim, behåller sin flottbas i Svarta Havet, låter folket rösta. Nu är ni hos Ryssland igen: Inte heller här några löften att förbättra levnadsförhållandena. Utan ni är en del av arvet från den gamla Sovjetmakt.
    Våld för att införa demokratiska förhållanden?? Att kritisera det för att det vore odemokratiskt, tycker jag är fel. Så fungerar det ju när demokratin måste exporteras utifrån!