Vägen till Bagdad


Så har jag för andra gången läst Peter Kadhammars krigsreportage som han kallar
– Vägen till Bagdad.


Det är en bok på 290 sidor
och precis som första gången kunde jag inte lägga den ifrån mig under resans gång. Den beskriver ett tidigt skede i Irakkriget då han var utsänd från Aftonbladet för att på ort och ställe skildra vad som hände. Han gör det så övertygande att man förstår att knappast någon kunde vara mer rätt man på rätt plats. Resan som han berättar om skedde våren 2003 men det känns som om det vore igår.

Samtidigt ser jag i DN att fyra brittiska soldater dödades igår samtidigt som sex amerikaner dog. Det är en större nyhet än hur många irakier som dog. Sammanlagt har väl omkring 3200 amerikanska soldater dött och ett okänt antal legosoldater, eller ”säkerhetspersonal” som de också kallas. Och SvD vet idag att berätta att det amerikanska Nationalgardet nu ska sättas in i Bagdad. Ingen av tidningarna nämner idag de 600 000 irakier som dött i kriget.

Nationalgardet trodde jag var något som enbart skulle användas på amerikansk mark, något slags professionellt hemvärn, men jag kan ha missuppfattat deras roll. I alla händelser så blir den amerikanska ledningen alltmer desperat. Man kommer under inga omständigheter att klara av att få kontroll över Irak innan nästa presidentval, varför denna fråga kommer att växa mer och mer för varje dag som går.

De amerikanska talkshowerna gör öppet narr av Bush och Letterman har ett stående inslag som visar Bush när han stammar, eller grodor hoppar ur munnen på honom, och studiopubliken älskar det.

Men vill du ha en annorlunda bild av vad kriget egentligen handlar om och hur människorna upplever det så måste du läsa Peter Kadhammars bok. Det är en långt bättre skildring än vad någon tidning kan åstadkomma. Han berättar oavbrutet ur sitt eget perspektiv och det är svårt att finna vem som är ond och vem som är god. Boken ger lite färg åt de ofta kortfattade och torftiga skildringarna som tidningarna får plats med.

Den är ett av de bästa krigsreportage jag läst, kanske det allra bästa.

DN om dödade soldater SvD om Nationalgardet

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

[tags]Iraq, Kriget mot Terrorismen, Peter Kadhammar, USA, Mellanöstern, Bagdad, Böcker, Boktips, Politik[/tags]


10 svar till “Vägen till Bagdad”

  1. Antalet döda civila irakier är ju ingen självklar fråga. Siffrorna varierar vad jag vet mellan 60 000 (iraqbodycount) och 600 000 (kommer inte ihåg vilken forskargrupp som presenterade den siffran). Fasansfulla siffror i vilket fall som helst och en 5-åring kan räkna ut att det hade varit så mycket skonsammare för alla parter om man bara ”väntat ut” Saddam och därefter gjort allt för att stötta en naturligt övergång till demokrati.

  2. Alltfler i amerikanska företagsarméer (tex Blackwater)kommer från f.d. öststater och sydamerika. Flera av de i den ordinarie armén är latinos, de tror att det är en genväg till medborgarskap. Medelåldern är låg 18 till 20 år och dåligt utbildade.

  3. Natalie, siffrorna kommer från Lancet (en brittisk medicinsk journal) och metoden har använts tidigare av amerikanska regeringen i bl.a Kosovo och Afghanistan och används ofta av FN. Anledningen till att den är kontroversiell just nu är av politiska skäl. Sen säger inte studien att dödssiffran ÄR 600000, utan att med 95% säkerhet ligger intervallen mellan 392,979 till 942,636 döda. Iraq Body Count erkänner själva att deras siffror är i underkant, eftersom de bara rapporterar siffror från engelskspråkig nyhetsmedia. Med tanke på de 500000 barn som beräknas ha dött pga sanktionerna efter första gulfkriget, vilket Madeleine Albreight tyckte det var värt, kan man bara säga att irakierna i nära två decennier utsatts för ett enormt folkmord, där en av de skyldiga parterna är vi här i västvärlden. Man kan ju undra hur de som stött krigen och sanktionerna kan sova om natten.

  4. Christer,
    Iallafall Blackwater kräver att sökande har både amerikanskt medborgarskap och sk \

  5. Jinge

    Att nationalgardet kallas in till Irak är tyvärr ingen nyhet, det har pågått ganska länge och är en källa till konflikt med staterna. Staterna anser sig behöva dessa själva för att hantera eventuella krissituationer som dyker upp, hellre än att låna ut dessa till Uncle Sam. Jag begriper dock varför USA vill ha dit nationalgardet, för detta är soldater som har erfarenhet, utbildning och dessutom äldre än den normala kanonmaten man skickar in. Väldigt många av soldaterna är unga (saknar livserfarenhet), har mycket undemånlig utbildning och gör helt enkelt ett dåligt jobb, om man nu skall kalla det så. För en som gjort svensk värnplikt är det obegripligt att man kan sända unga pojkar med 4-6 veckors utbildning till ett krig.

    Natalie, ja det är möjligt att en 5-årig hade kunnat räkna på detta, men knappast en 5-åring från Irak. Han kände nämligen till att ta bort Saddam utan hjälp utifrån hade inte varit möjligt. Att vänta på hans naturliga död under åravis med sanktioner hade också skördat många offer. Jag vet inte vilket alternativ som hade varit bäst, men invasionen var definitivt inte bra.

    Nu är det väl ingen tvekan om utan när USA kommer dra sig tillbaka och opinionen är som jinge och andra säger starka i USA för det. Problemet som jag ser det är att den interna kritiken bryr sig om sina soldater och sina skattepengar och inte ett dugg om det irakiska folket. I Europa verkar det bara vara Sverige som bryr sig om flyktingarna, resten gör inte mycket aktivt. För en gångs skull vill jag nog ge Bush en poäng, att dra sig ur kan utlösa en ännu större katastrof.

    Vad kan vi, vad kan Europa göra för att förbättra situationen? Just nu skiter de flesta i folket säger med rätta att USA skall ut, men sen då? Det är dags för Europa att visa hur demokrati skall införas för det kommer aldrig USA klara.
    Tyvärr tror jag inte Europa kommer hjälpa till förrän en ny president är installerad i USA, och det betyder ytterligare några års lidande för det irakiska folket, ytterligare döda allt för att politikerna skall kunna syssla just med politik.

  6. korrigering
    Meningen på slutet som börjar ”Just nu skiter de flesta i folket säger med rätta att USA skall ut, men sen då?”
    Skall vara Just nu säger de flesta med rätta att USA skall ut, men sen då?
    Sorry glömde läsa igenom vad jag skrev

  7. ett okänt antal legosoldater, eller ”säkerhetspersonal” som de också kallas

    Borde de inte kallas för ”illegala kombattanter” egentligen..?

  8. Att Blackwater har det på sin hemsidan är en sak. Eftersom förlusterna i företagsarmérna är relativt stora i förhållande till numeräret och jag tro inte att Blackwater är ett undantag. Detta förhållande leder till att de får allt svårare att rekrytera på hemmaplan. För att lösa sådan problem är det inte ovanligt med att starta dotterbolag eller gör avtal med andra bolag. En snabb sökning över företagsstruktur, moderbolag, dotterbolag och samarbetspartner gav ingenting, det var blankt. Men min självbevarelsedrift gjorde att jag inte lade energi på det.

    Dessutom om är ”du” specialist i något, så går det oerhört snabbt och lätt att få US-medborgarskap. I det här läget så försvarar ”du” den ”amerikanska” regimens intressen.
    Till US-army kan ”du” ansluta dig och efter fullgjord tjänstgöring kvittera ut ditt medborgarskap. Förmodligen har företagsarmerna den förmånen till sitt förfogande.

    En del här skriver ju om att USA är planerar sätta i nationalgardet i Irak, det är ju inget annat än en signal om att Pentagon och bolagen redan har mycket svårt att rekryterar det antal människor de behöver.

  9. I Irak finns det 40 000 legoknektar från USA och övriga västländer.
    En av dem är vår Jacob med sina ”barndoms drömmar”. Hoppas bara att han inte dödar någon i Sverige när han kommer tillbaka, typ Jackie Arklöf.