Vad vill egentligen Vattenfall AB?


Idag fick jag ovanstående lapp i min brevlåda. Det är en sorts reklam som jag inte riktigt förstår.

Vattenfall berättar nämligen att elpriset kommer att höjas nu igen. Nu med 3,9 öre så att det kommer att kosta 94 öre per kilowattimme. Att elpriset höjs är knappast något att förvånas över, hur många miljarder gick inte Vattenfall i vinst?

Varför gjorde de en så stor vinst?

Jo tack vare att elen nu är avreglerad så att det är ”marknaden” som sätter priset. Det är därför vi får betala 94 öre/kWh för el som kostar drygt 4 öre att producera.

Men det är något lurt med detta erbjudande. Varför i hela friden vill de att jag ska teckna ett ”fastprisavtal” om de räknar med att priset kommer att öka?

Om alla skulle nappa på detta så kommer Vattenfall att förlora massor av pengar.. Således är det något lurt med denna ”information”..

Var kan haken finnas? Att de vet att elpriset kommer att gå ned?


7 svar till “Vad vill egentligen Vattenfall AB?”

  1. Varför är det billigare att prenumerera på en tidning än att köpa lösnummer? Jo det är enklare att kalkyera och förutspå inkomster om man vet vad man har. Vattenfall vill nog att folk ska ha fasta priser för att det blir enklare att räkna på både för vattenfall och för kunderna skulle jag tro, men det kan säkert vara en helt galen slutsats fårn mitt håll :)

  2. Länge leve den avreglerade marknaden typ el och tandvård.
    Äntligen pressas priserna nedåt av marknadskrafternas obörnhörliga logiska kraft. Snart är tandvården nästan gratis liksom elen.

  3. Fast elbolagen har i själva verket bara en låtsasmarknad som de själva styr, och de styr den, förvånande nog, så att det blir goda bonusar åt direktörerna!

  4. Det är märkligt att avreglerade marknader orsakar högre priser när det påstås att det skall vara tvärt om. Också ett sätt att lura oss på tydligen.
    Det här med ”marknadspriser” är ännu en konstig variant där man väljer att hålla så höga priser som möjligt och jämför sig med andra dyrare marknader som man sätter priset efter, istället för att sätta priset efter de faktiska kostnaderna och därpå lägga en lagom vinstmarginal. Nu får Vattenfall så stora vinster att de inte vet var de skall göra av alla pengarna. Ocker kallas det. Jag tycker att Vattenfall skall satsa dessa pengar på att snabbt bygga bort strömavbrotten och bygga ut produktionskapaciteten i Sverige så att vi får ett modernt och extremt driftsäket elnät.

  5. Att vattenfall kan ha sådana priser beror på att elmarknaden faktiskt INTE är avreglerad, men det är i och för sig en historia..