Vad vet vi om Pakistan?


I ärlighetens namn så vet i varje fall inte jag speciellt mycket om Pakistan. Det enda egentligen är väl att landet styrs av George W Bush.

I alla fall är det han som ger regeringen och Pervez Musharraf order om vad de ska göra och vad han inte ska göra. Men ett av Musharrafs problem, och därmed USA:s, är att regimen inte har den minsta möjlighet att påverka speciellt mycket i landet. Möjligen i Islamabad där armén är tillräckligt stark för att tvinga folk till lydnad.

I de otillgängliga bergstrakter som finns i landet huserar olika grupper av människor och bland andra sägs Usama Bin Laden gömma sig där. Men Musharraf kan inte göra något åt den saken även om den vore sann, det går helt enkelt inte att skicka Pakistans armé dit för att se efter. Skulle han skicka tiotusen soldater så kommer inte en enda att återvända levande.

Det är utifrån den vetskapen man ska betrakta den senaste tidens terrordåd i Pakistan. Kampen mot den amerikanska marionetten har nu utvidgats och självmordsbombarna har de senaste dagarna agerat dagligen.

BBC: “A bomb blast in Pakistan’s north-west city of Peshawar has killed at least 14 people – mostly policemen including two senior officers – officials say. At least 30 others were injured by the explosion just as a Shia religious procession was about to start. Initial indications point to a suicide bombing, officials say. This is the second deadly blast in Pakistan in two days. On Friday, a suicide bomber blew himself up at an Islamabad hotel, also killing a guard.”

Det förefaller som om ett embryo till fredsrörelse nu håller på att växa upp i USA, i vart fall har ett antal kändisar demonstrerat mot George W Bush. Men frågan är om det längre går


Bild från Peshawar och självmordsbombningen igår

att stoppa den brand som USA satt igång i den muslimska världen. Bara i Gaza har det dödats massor av människor det senaste dygnet, ett direkt resultat av koalitionen Israel/USA:s agerande mot palestinierna.

Idag känner jag mig bara pessimistisk, och märk väl, jag har inte skrivit ett ord om Irak.

Andra bloggar om: , , , , , ,

[tags]Pakistan, Mellanösternkonflikten, Bush, Pervez Musharraf, Islamabad, Peshawar, Politik[/tags]

Nyligen.se


2 svar till “Vad vet vi om Pakistan?”

  1. Amerikansk marionett var ordet, sa Bull. Det finns en del saker som pekar på USA’s hyckleri.

    Efter 11 september 2001 höjdes USA´s bistånd till Pakistan från 1,8 miljoner dollar till 644,6 miljoner år 2002. Washington Post rapporterade 5 maj 2004 att 300 miljoner dollar är öronmärkta till militärt bistånd, medan endast 20 miljoner går till tex. undervisning.

    Detta trots att Pakistan inte är en demokrati. Vad som är än mer anmärkningsvärt är att man ger detta militära bistånd till en kärnvapennation som inte skrivit under ickespridningsavtalet, något som tycks vara av stor vikt vid fallet Iran.

    Och jag som trodde att diktaturer skulle störtas efter 11 september, inte få kraftigt utökat stöd…

  2. Musharraf sa i ett besök hos Jon Stewarts The Daily Show, att efter elfte-september attackerna fick han ett telefonsamtal från Washington som hotade med att bomba tillbaks Pakistan till stenåldern om de inte hjälper USA i kriget i Afghanistan.

    Tolkning?