Vad ska vi med kungen till?Det här med monarki eller republik är verkligen inte den största politiska frågan. Icke desto mindre kan väl frågan vara värd något utrymme. Detta tycker också idag DN, Svenska Dagbladet och andra massmedia.

Dagens NYheter skriver idag om kungafamiljens ekonomi. Det är inte huvudfrågan, men inte helt ointressant tycker jag.
DN skriver bland annat ”År efter år begär kungen mer pengar från staten för att klara av jobbet som statschef”. Samtidigt växer hans privata förmögenhet med 134 miljoner på tio år till omkring 300 miljoner och anslaget av skattemedel till kunghuset med 26 miljoner till 122 miljoner efter justering för inflation. ”Hur mycket av skattemedlen han använder privat får ingen veta”, skriver DN. Detta innebär rimligen att kungen kan använda skattepengar – som kunde gå till t.ex. social välfärd – för att öka sin privata förmögenhet.

Går man till uppgifter om inkomst av tjänst är kungen däremot en fattiglapp. Kungen betalar skatt och senast han deklarerade löneinkomst för 1993, då han uppgav att han tjänade 13 600 kronor.

Hur kan det gå ihop?

Endast sex socialdemokrater skrev under motionen om krav på ökad insyn. Skrämmande att det inte var stor riksdagsmajoritet bakom detta.

Kungafamiljen har då och då blivit rejält kritiserade. Kungen för kvinnohistorier, drottningen för tveksamt avståndstagande till faderns nazism och prinsessan Madeleine för något annat (jag bevakar inte skvallerpressen så noga). Viktoria som verkar vara en glad person utan särskild förmåga höjs till skyarna – jag föreställer mig att tiotusentals andra svenskar i hennes ålder skulle klara statschefsjobbet bättre.

Men inte heller dessa förhållanden är avgörande för min åsikt att kungahuset bör avskaffas snarast.

”Motargumentet” att det är bra för näringslivet med kungen vilar på lösan sand. Skulle inte en alert vald statschef klara av representationen bättre än kungen? Och kanske rentav näringslivstoppar från andra länder tycker det?

Huvudskälet är att det är en djupt odemokratisk, förlegad institution.
”För Sverige i tiden – avskaffa monarkin” är det nya valspråket!

Men låt då kungafamiljen behålla hyggliga bostäder och en lagom pension. Kungabarnen har nackdelen att de inte som andra haft att försöka skaffa sig jobb och utbildning. Men detta kan kompenseras genom utbildning med utbildningsbidrag med viss förtur då de missat flera år. Tänk så bra för dem att få känna att de kan göra riktig nytta ute i samhället!


i Andra om: , , ,, , , riksdagen

DN 31/10 SvD 31/10 AB 31/10 Expressen


4 svar till “Vad ska vi med kungen till?”

  1. Ge estelle chansen till ett värdigt liv! Staten håller inte människor som djur för allmän beskådan, avskaffa monarkin!

  2. DN aksiver idag att ”Dagens Nyheters granskning av stiftelseregister och registreringar av organisationsnummer visar att kungafamiljen och hovet tillsammans kontrollerar minst 2,1 miljard kronor i ett 40-tal olika stiftelser. Många är registrerade som allmännyttiga och därmed befriade från skatt med villkoret att minst 80 procent av medlen går till ändamålet.Hovet bekräftar att det rör sig om miljard­belopp och att det beroende på hur man räknar kan röra sig om över tre miljarder kronor.De flesta stiftelser har skapats med pengar från affärslivet.”

    Ja, vilka företräder kungen? Näringslivet i viss lönndom, eller majoriteten av det svenska folket?

  3. Riksdagmännen tycker att symboler för den eviga & oavsättliga Överheten behövs. Visst kan Överheten byta kläder & utseende ibland. Men ”småfölk” ska ha klart för sig vad som ändå ytterst gäller..