Vad ska vi med kärnkraften till?


Idag har jag glädjen att presentera ett gästblogginlägg av Maj Wechselmann. Hon är en av landets främsta vänsterprofiler och har gjort i mitt tycke storstilade insatser i decennier. Hon tilldelades Kurt Linder-stipendiet 1973 för sin dokumentärfilm Viggen 37, Eldh-Ekblads fredspris 1978, samt Rydöpriset 1990 ”för den fria tanken till Olof Palmes minne”. Maj Wechselmanns dokumentärfilmer och debattinlägg, ofta med politisk vänsterprofil och med en skepsis mot Västvärlden, har ofta väckt mycket uppmärksamhet. 2011 belönades hon för sina insatser i filmskapandet av Jan Myrdal-sällskapet med 100 000 kronor och Leninpriset. I höst kan vi se fram mot en ny bok ”Kärnkraft-farlig och förlegat” av Maj Wechselmann, som bland annat tar upp kommunernas EU-energispardirektiv.

Inlägget.

”Våra beslutsfattares horisont är närmast otroligt snäv: Sverige har 40% av sin energiförsörjning i kärnkraften, MEN globalt sett är kärnkraften nu bara en pytteliten bråkdel av den samlade energiförsörjningen. Från 2009 tills 2013 har andelen kärnkraft fallit från 11% till enbart 4,1 % . Samtidigt har energi som producerats med sol-elceller gått om kärnkraften redan 2011. Tack vara den billiga kinesiska produktionen har priset på solceller halverats på 3 år.
Kärnkraftverk untitled

I Ny Teknik uttalar sig direktören för Energisamarbete, Lina Palm: ”Basindustrin behöver trygg elförsörjning” Vindkraften kallar Lina Palm för ”subventionerad” (Kärnkraften är enligt Lina Palm inte subventionerad, FAST varje kärnkraftverk enbart skall betala 2 miljarder SEK i fall av olycka – skattebetalarna skall betala resten –
Fukushimaolyckan beräknas kosta 15 miljarder SEK.
Solceller images

Lina Palm: ”Vi argumenterar för nödvändigheten av ett framtida kostnadseffektivt, stabilt och flexibelt elsystem…….Om kärnkraft kan göra det vill vi gärna lyfta upp vikten av att möjliggöra även denna typ av elproduktion.”

Mycket få makthavare har i dag någon som helst kunskap om hur farliga de svenska kärnkraftverken i själva verket är, de varningar som kommit från utlandet refereras knappast i Sverige. Ringhals, Forsmark och Oskarshamn utsattes redan 2010 för ett generalangrepp av tyska media. Man påstod att den mycket stora utbyggnaden av verken som ägt rum sedan 2007 är livsfarlig och oansvarig. Interna dokument från E.ons om utbyggnad av Oskarshamn visades upp i sydtyska TV-kanalen ZDF, dokumenten var så komprometterande att en tysk EU-parlamentariker genast anmälde de svenska verken till EU-rådet.
Fukushima images

Den tyska kritiken intensifierades efter EU:s stresstest av samma kärnkraftverk och den efterföljande ENSREG-rapporten. Om detta får vi inte heller höra någonting. Därför har vi knappast blivit medvetande om att två av våra reaktorer är världens äldsta och farligaste – hur farliga de är går att utläsa ur Strålsäkerhetsmyndighetens egna rapporter. De kan få håret att resa sig på huvudet hos vem som helst. När vi samtidigt aldrig fått höra att miljoner av ukrainska och vitryska medborgare fortfarande är sjuka och statligt registrerade som offer för Tjernobylkatastrofen, då kan en Lina Palm uttala sig utan att någon genast säger stopp och belägg.


intressant.se, , , , , , , , , , , , , , , ,

Greenpeace Deutsche Welle DN 20/9 recension av Nina Björks bok

  2 comments for “Vad ska vi med kärnkraften till?

 1. 2 augusti, 2013 at 10:51

  Googlade på ENSREG men fann inget särskilt som gjorde att håret reste sig på mitt huvud. Dom kanske inte hade lagt ut det, eller så var jag bara dålig på att leta. Men några länkar skulle hjälpa en del.

  Har hört från andra källor att de svenska reaktorerna är gammalt skrutt som borde ha fasats ut för länge sen. Faktiskt var det väl sossarnas förslag i folkomröstningen att de skulle vara utfasade efter 25 år, dvs 2005, vilket de betraktade som normal livslängd. Nu har det snart gått tio år till och ännu inga tankar på stopp har presenterats.

  Antagligen kommer det en panikrapport snart där man kräver femtielva miljarder till nödvändiga reparationer, så man kan köra några år till, tills man måste reparera igen. Det märkligaste i dagens svenska samhälle är dock inte regeringens idioti utan att det inte finns någon opposition…

  • lingon
   6 augusti, 2013 at 22:04

   Det blir väl som med bussarna, ACn slutar fungera, plåtar ramlar av, fjädringen upphör etc men man fortsätter att köra på som vanligt fast med höjda biljettpriser…

Comments are closed.