Vad säger amerikanerna om Kyotoavtalet?


Nja, nu vet jag inte ens om det förekommer några större diskussioner internt i USA om Kyotoavtalet eller om oljekonsumtion påverkar den s.k. växthuseffekten.

Men om samma del av USA allt oftare drabbas av orkaner som beskrivs som ”en av de tre största genom historien” så skulle i alla fall jag börja fundera på om människan har någon del i detta.

Att Bush inte vill skriva på avtalet beror ju på att han och hans familj har stora intressen i oljebranschen. Plus att restriktioner drabbar industrin med ett förhöjt kostnadsläge och mindre slantar över till aktieägarna.

Nå, det där vet vi, men vore det inte konstigt om miljörörelsen i USA får luft under vingarna? Just nu handlar uppenbarligen inte CNN om annat än den aktuella Rita som visserligen är nedgraderad till en 3:a på orkanernas Richterskala, men som ändå fläktar på i modiga 57 m/s.


CNN just nu, fast där animerad..

Jag som gillar fulväder skulle inte vilja vara nära orkancentrum just nu. Bush har förresten låtit meddela att han ställt in dagens besök i området för att han inte vill vara i vägen. Visst är det snällt av honom? Tänk så mycket bättre det varit i världen om han också resonerat likadant om presidentposten..


8 svar till “Vad säger amerikanerna om Kyotoavtalet?”

 1. ”Att Bush inte vill skriva på avtalet beror ju på att han och hans familj har stora intressen i oljebranschen”

  Det är väl så att de beskostat hans politiska karriär?

 2. Jag undrar hur många svenskar som vet vad Kyoto ämnar uppnå?
  När man läser det finstilta låter inte en temperatursänkning på 0.14 grader (i relativa termer) om 100 år så imponerande…

 3. Ingen amerikansk politiker med några framtidsambtioner är intreserade av Kyoto-avtalet. Clinton skrev på det just innan han avgick, varpå sentaten (om jag minns rätt) röstade ner avtalet med siffrorna 100-0.

  Bush är i detta avseende en ren genomsnittsamerikan. Det är han i och för sig på de flesta sätt.

  Att det sedan inte finns något samband annat än önsketänkande mellan amerikanskt icke-deltagande i Kyoto och orkaner i Mexikanska Gulfen bidrar antaligen till den amerikanska skepticismen.

 4. Att orkanerna blir värre av den globala uppvärmningen har du inte läst något om va?

  Och varför skulle jag bli glad över orkaner?