”Vad har USA åstadkommit i Irak?”
Har haft nöjet att presentera flera gästblogginlägg av journalisten och författaren Åke W Bergh, 8 juni om USA:s ”Federal Reserve – en bedragare”baserad på en artikel av Dr. Paul Craig Roberts , 11/6 ”Storebror ser dig – Edward Snowden och den globala övervakningsstaten” samt 19/6 ”Ragnarök”, åter baserat på en översättning av en artikel av Roberts. Slutligen publicerade vi 4/8 en artikel med den ampra titeln ”Israel stjäl och mördar”.
Roberts var biträdande finansminister under Reagan och självaste arkitekten av Reagans så kallade ”supply-side economics” . Han är känd som Washingtons idag kanske bitskaste kritiker.
Ron Paul II

Denna artikel, som översatts av Åke W Bergh, har skrivits av libertarianen, barnläkaren och flerfaldige presidentkandidaten Ron Paul från Texas som här framträder som förnuftets röst och rena fredsduvan i USA jämfört med ”liberala” Obamaregimens skräniga neokonservativa bombhöger i Washington, såväl som EU-stödda Natokrafter i Bryssel. Han ifrågasätter han USA:s krigsäventyr i Irak. Irak-frågan har i Sverige fått ökad betydelse då den förts in i valrörelsen genom moderatledaren Reinfeldts tal om att Sverige måste vara berett att ta emot ett ökat antal flyktingar från Irak, och ta ökade kostnader för detta.
* När kommer frågan om USA:s ansvar för dessa flyktingar?*
* När kommer erkännandet av den syriska regeringens långvariga kamp mot ISIS och skydd av olika religiösa minoriteter?

* Och nu vill USA bomba ISIS i Syrien utan att fråga Syriens regering som i månader varit huvudkraften mot ISIS och övriga terroristorgainsationer på marken, som vuxit och fått stöd av USA:s stöd till ”rebeller” i Syrien via allierade som Saudiarabien och Turkiet. Detta har vi behandlat i flera blogginlägg och vi återkommer senare till denna fråga.**

** För ett år sedan skedde en gasattack i Ghouta utanför Damaskus, som USA tog till belägg för att planera och närmast inleda ett omfattande krigsangrepp mot Syrien. Det var redan då klart att Syrien utgjorde huvudkraften mot IS(IS), al-Qadia etc och det har visat sig att den syriska regeringen INTE var ansvarig för gastattacken (se blogginlägg här) **

Ron Pauls artikel ”Vad har USA åstadkommit i Irak?”
”Vi har varit i krig med Irak i 24 år, från Operation Desert Shield/Desert Storm 1990. Direkt efter Iraks invasion av Kuwait samma år började propagandamaskinen agitera för en amerikansk attack mot Irak. Vi minns alla en ung kuwaitisk kvinna som framträdde inför kongressen och gråtande beskrev hur irakier slet kuwaitiska barn ur inkubatorer på BB. Kvinnan, eller rättare sagt flickan, visade sig vara dotter till den kuwaitiska ambassadören i USA och historien var falsk, men det var tillräckligt för att vända den amerikanska oppositionen till förmån för en attack.

Denna månad har ännu en USA-president – den femte i ordningen – börjat bomba Irak. Han har också skickat amerikanska marktrupper, trots löften om att inte göra det.

Det ”andra Irakkriget” 2003 har kostat USA cirka två biljoner, eller 2 000 miljarder, dollar. Enligt uppskattningar har över en miljon irakier dödats som ett resultat av detta krig. Miljontals ton amerikanska bomber har fallit nästan oupphörligt över Irak sedan 1991. Kommentar Anders Romelsjö: År 2008 beräknade Nobelpristagaren Joseph Stiglitz och Linda Bilmes kostnaderna till 3 biljoner dollar i ”The three trillion dollar war – the true costs of the Iraq conflict”, och andra ekonomer har senare presenterat liknande beräkningar.

Vad har vi åstadkommit? Var är vi nu, 24 år senare? Svar – vi är tillbaka där vi började, i krig med Irak!
Al-Malaki och Obama 1 untitled

USA störtade Saddam Hussein och tillsatte en marionett, Nouri al-Maliki. Men efter åtta år, häromveckan, genomförde USA en kupp mot Maliki för ett tillsätta en ny marionett på posten. Amerikanerna anklagade Maliki för vanstyre och den splittring som drabbat landet, men det som verkligen irriterade Washington var att han 2011 vägrade immunitet, d v s straffrihet för brott begångna av de tusentals amerikanska soldater Obama ville ha i landet. [Inte undra på att Bradley Manning, via Wikileaks och Julian Assange, som inför världen avslöjade dessa amerikanska illdåd nu måste sota för dessa sina synder.]

I början av året började en radikal islamistisk grupp, ISIS, erövra territorier i Irak, med början i Fallujah. Organisationen har opererat i Syrien med USA:s stöd för att störta den syriska regeringen. ISIS har erhållit ett brett utbud av sofistikerade amerikanska vapen i Syrien, ofta erövrade från andra US-godkända oppositionsgrupper mot den lagliga regeringen [ledd av den ”diktatoriske” ögonläkaren Bashar al-Assad som i opinionsundersökningar mirakulöst nog ändå har stöd av en överväldigande del av det syriska folket]. Vissa hävdar att försumliga urvalskriterier tillät ISIS kämpar att delta i CIA:s hemliga träningsläger i Jordanien och Turkiet.
ISIS trupper med flagga images

Den här månaden blev inte desto mindre ISIS målet för en amerikansk bombkampanj i Irak. Förevändningen för den senaste amerikanska militäroffensiven var den svåra situationen för en religiös minoritetsgrupp i den kurdiska regionen utsatta attack av ISIS. Den amerikanska regeringen och media uppgav att upp till 100 000 i denna grupp fanns strandsatta på ett berg och kunde slaktas om USA inte genast ingrep.

Amerikanska allmänheten föll tyvärr än en gång för denna propaganda och amerikanska bomberna började falla. Förra veckan var det dock fastställt att dessa hundra tusen strandsatta kurder de facto bara var ca två tusen och många av dem hade bott på berget i åratal! Och de ville inte bli räddade!

Detta är inte att säga att situationen för många av dessa människor inte är tragisk, men varför säger inte den amerikanska regeringen ett ord om att tre av fyra kristna irakier tvingades lämna Irak under tio års amerikansk ockupation? Varför höjer inte USA rösten när de kristna slaktas av våra ”allierade” i Syrien? Och hur är det med alla palestinier som dör i Gaza – eller de etniska ryssar som dödas i östra Ukraina?

Iraksolidaritet newimage

Den humanitära situationen var cyniskt manipulerad av Obama-administrationen – och upprepades av de amerikanska medierna – för att motivera presidenten att angripa Irak igen. Denna gång handlade det om ännu ett regimskifte, för att bryta ur Kurdistan från Irak och skydda de rika oljereserverna där, och acceptans för en ny amerikansk militär närvaro i landet.

President Obama har startat ett nytt krig i Irak och kongressen är helt tyst. Ingen förklaring, inget tillstånd, inte ens en debatt. Efter 24 år är vi tillbaka där vi började. Är det inte dags att tänka om denna helt misslyckade interventionspolitik? Är det inte dags att sluta lita på amerikanska regeringen och dess krigspropaganda? Är det inte dags att lämna Irak ifred?

Kommentar av Åke W. Bergh.

Uppror i högerlägret: idag förs opposition mot krig och ockupation inte av traditionella ”vänster”-krafter – utan av politiska krafter till höger om ”mitten” – en slags nyvaknad anständig höger! Gamla hederliga fredliga konservativa som inte ryckts med i den neokonservativa bombhögerns krigshysteri – eller lika förödande innovativa neoliberala låne- och kasinoekonomier. (Som Ron Paul, nedan, utryckte det redan vid finanskraschen 2008: ”Federal Reserve är varken federalt eller har några reserver.”)

Förlösande tongångar vi nu hör från fler håll, såsom i skepnad av den i senaste EU-valet framgångsrike brittiske utmanaren Nigel Farage med sitt Independent Party – och t o m den av väljarna alltmer accepterade Nationella frontens Marine Le Pen i Frankrike. Gemensamt för dessa tre namnkunniga ”dissidenter” är just att man inte vill ha mer av ”neo” eller deras ”New World Order” – vare sig i form av USA/EU:s kraschade låneekonomier eller neokoloniala krigsäventyr, ”globalisering”, ett allt mer expansivt och aggressivare Nato, amerikanska militärbaser och internationella handelsmonopol. Inte heller USA/EU-stöd till islamska terrorister i Mellanöstern eller brutala nazistiska kuppmakare i Ukraina.

När vaknar deras konservativa likar i Sverige – från en gammal hederlig politisk höger som en gång industrialiserade landet och skrev på Saltsjöbadsavtalet, utan krav på Natomedlemskap men ett stopp för en skenande spekulationsekonomi?

Med tanke på detta, det direkta godkännandet av den fascistinspirerade statskuppen i Ukraina, uppslutningen bakom USA:s brutala, folkrättsvidriga politik i bl.a. Irak, Afghanistan och Syrien, bakom IMF:s och Världsbankens orättfärdiga politik mot fattigare länder visar att vi INTE får demokratiskt sinnade och humana politiska ledare genom våra politiska, ”demokratiska” val, även om man nog kan finna något undantag.i Andra om: , , , , , , , , , , , , , , ,

Ron Pauls artikelRune Lanestrands blogg
DN 8/8 DN 13/8 Tampa Bay News 12/8 Svensson-bloggen 26/7 New York Times 27/6 DN 26/6 SvD 26/6 John Kerry i Kairo Russia Today om ISIS DN 24/6 Globalresearch 18/6 2014 Globalresearch 11/6 DN 12/6 Iraksolidaritet Mike Powers, Iraksolidaritet DN 14/4 Seymour Hersh Blogginlägg om gasattacken 5 april Daily Star Dailykos om Turkiet Democracy Now London Review of Books Nyhetsbanken DN 13/12 Intervju med Putin mm Globalresearch artikelFria Tidningen 13/9 FIB-KulturfrontAron Lund 24/9 Björnbrum 27/9 ISTEAMS Ghoutarapport 16/9Time 16/9 om FN:s rapport Reuters 16/9 SvD 3/9 DN 27/8 DN 28/8 DN 2 28/8 SvD 24/3 Cold Lazarus Expressen Washington Post 24/3 DN 25/3 Nyhetsbanken om gaskrig Nyhetsbanken om kidnappning av FN-observatörer EU fördömer terrorister DN 23/3 DN 19/3 AFP China Daily Common Dream DN 24/3 SvD 24/3 Björnbrum Kildén & ÅsmanDN 21/3 SvD 22/3Svensson-bloggen Guardian Independent Amnesty SvD 15/3 Knut Lindelöfs blogg Aron Lund SKP-bloggen AFP V:s uttalande SvD 13/3 om Amnesty SvT Karen Leukefeld i Junge Welt Sunday Times 3/3 NyhetsbankenBjörnbrum Foto-Lasse Tipping Point Moska-mötet DN 2/3 Globalresearch om John Kerry Intervju med Assad 3/3 i Sunday Times New York Times 26/2 SvD 28/2 NY Times 28/2 kl 9.30 DN Dagens Industri 26/2 Wall Street Journal 25/2Daily Star Carl Bildts bloggTrend Nyhetsbanken 25/2 Kildén & Åsman SKP-bloggen 26/2 GlobalresearchSvD Nyhetsbanken Björnbrum Läkartidningen kommentarer Läkartidningen Syrien-artikel VoltairenetNyhetsbanken DN 14/2 SVD 14/2 P Giraldi EU om Syrien 18/2 SvD Clark i Democracy Now Middle East Online 18/2 Reuters AB 10/2Expressen 11/2 DN 10/2 SvT Agenda 10/2 kl 21.15SvD Telegraph Guardian Croneman NY Times DN 7/2SvD 9/2 Unconventional warfare dokument UW dokumentDN 22/1 Nyhetsbanken FIB-KulturfrontFIB-Kulturfront Profil Online DN 24/1 Björnbrum Veterans for Peace 19/12 Veterans for peace om Syrien Carla Stea i Globalresearch Hela pingstenSKP-blogg -uttlande från Syriens kommunistparti 5/1 Tarpleys artikel Pepe Escobars artikel Agrab Aron Lunds artikel på engelska USA-bloggen DN 25/12Björnbrum 23/12 SKP-bloggen DOHA-protokollet DN 26/12 SvD 25/12 SvD Clearinghouse SvD 20/12 ClearinghouseSvD 20/12 DN 20/12 SvT 20/12 FIB-KulturfrontCornucopia DN 16/12SvD 16/12 Michel Chossudovsky 14/12SvD II 14/12 Pakistan Observer 16/12 SvD 16/12 SvD 14/12 AB 14/12 Kommunisternas blogg 13/12New York Times 13/12 SvD 16/12 Russia Today 6/12 Turkish Weekly Syrian Perspective DN 11/12 SvD 12/12 Independent USA-bloggen 8 dagar8 dagar 11/12 Globalresearch 8/12 Proletären Flamman 28/11 FredsinitiativetPepprat och Rödgrönt DN 5/12 SvD 5/12 Worldcrunch Russia Today 3/12 Replik i AB 3/12 Einarsprachenvaria Aftonbladet 30/11 Anders Svenssons blogg Ulf Gudmundsson ledare i SvD 1/12 DN 1/12Bilderblogg M Omars blogg Åtta dagar. Stefan Lindgren USA-bloggen Björnbrum SvT om al-Qaida-svenskar Nyhetsbanken Sunday Express 19/11 New York Times 16/11 Folket i Bild Kulturfront Mohamed Omars tal på hans blogg Syriensolidaritets hemsida Stefan Lindgrens blogg New York Times 31/10 Washington Post 1/11 Bill Auken Countercurrents 2/10 Konflikt 27/10 S Hersh i The New Yorker 2007 Aftonbladet – Bildts strategiråd FolkrättsbevakningenDN 12/10Anförande av Rysslands ambassadör