Vad händer i Nepal?


Hörde på Ekot idag att kungen i Nepal eventuellt fått något slags frispel och att folk dödas till höger och vänster.

Jag vet väldigt lite om Nepal måste jag erkänna, och jag inbillar mig att svenska medier inte har några korrespondenter på plats som kan berätta om vad folk tänker och tycker. I vart fall har jag inte sett, läst eller hört något än. Men jag fick ett tips som jag gärna för vidare till er.

Det finns förstås folk som bloggar i Nepal. Titta in på bloggen som jag länkar till längst ner men det är en hel del otäcka bilder (jag visar en).

De skriver: “The royal regime has again shown its gruesome face. In an extreme case of brutality, the state killed three protesters in Kalanki. Kalanki was the scene of a grotesque massacre today.”

Och det tycks vara en både sansad och adekvat beskrivning..

[tags]politik, inbördeskrig, demokrati, nepal[/tags]

Andra bloggar om: , , ,


9 svar till “Vad händer i Nepal?”

  1. SR har en korre där, iaf i morse när jag lyssnade på nyheterna. Fanns inget positivt i den rapporteringen, verkar som demonstranterna ligger illa till.

  2. Det pågår även ett folkkrig under ledning av en maoistisk gerilla sedan 10 år. Stora delar av landsbygden har länge varit befriat område. Maoisterna delar naturligtvis målsättningen att den despotiska monarkin måste ersättas med demokrati, samarbetar med de parlamentariska partierna och deltar i de nuvarande protesterna, men sedan vill man förstås gå ännu längre och införa en socialistisk republik. (Dock inte en enpartistat som det felaktigt påstås i västmedler.)

  3. Det hela flippade ur rätt totalt sen en medlem i kungafamiljen sköt ner nästan hela övriga familjen och nuvarande kung fick ta över. Nu tycks det bara handla om tid och hur många som stryker med innan han blir avsatt, och sen återstår den maoistiska gerillan och om vem som nu tar över i huvudstaden kan sluta fred med den.

  4. Kalle Larsson (v) verkar ha rätt bra koll på Nepalfrågan och har pratat om den flera gånger i riksdagen. Vad jag förstår har han som demokratisk socialist inte mycket till övers för maoist-gerillan utan har istället kontakter med fackföreningsledare osv.

  5. Stämmer Anders, det tycker jag också är typiskt för sådana som använder sig av begreppet ”demokratisk socialist”. Det är ju inte direkt så att det finns något slags odemokratisk socialism. Snarare tycks det röra sig om ett slags kodord för ”socialist som bara accepterar parlamentarismens spelregler”, alternativt ”antikommunistisk socialist”, alternativt något annat åt det hållet. Förmodar att Kalle Larsson hade stött något slags oberoende ”demokratirörelse” i Kina under 1940-talet för att tämja revolutionen…

  6. Att jag använde ”demokratisk” berodde på att jag ville skilja honom från människor som dig som påstår sig vara socialister men som samtidigt slickar diktatur-stövel. Att du använder Kina som något slags exempel på en lyckad revolution bekräftar min tes. Tack.

    För er som vill läsa vad Kalle skriver om händelserna i Nepal kan ni gå in på hans blogg.

  7. Klart man får använda ordet demokratisk socialist i dessa dagar när hela vänsterkanten inom svensk politik svartmålas. Vänsterpartiet hade behövt stå på sig, även om man bedriver parlamentarisk representativ demokrati som socialistiskt parti tycker jag det är en självklarhet att man ska visa sitt stöd till kommunistiska rörelser runtom i Världen, och försvara kommunism som rörelse och ideologi mot de grupper som försöker att jämställa kommunism med diktatur och förtryck. Inte bara realsocialism alltså.

  8. Nog snackat! Kungen har tydligen givit med sig. Han har gett i uppdrag till de 7 partier som fanns innan att utse en ny Premiärminister.