Vad händer i Irak och Afghanistan?


Nu skulle det vara lugnt i Libanon men givetvis är det allt annat än lugnt. Lika lite lugn som det är i Gaza, Afghanistan, Darfur eller Irak.

CNN låter meddela att fyra amerikanska marinkårssoldater just dött i Irak, hur många amerikaner som dött sammanlagt har jag inte längre koll på. De skriver:

BAGHDAD, Iraq (CNN) — Four U.S. Marines were killed on Saturday in Iraq’s Anbar province, the U.S. military said on Sunday. They were assigned to Regimental Combat Team 7 and were killed ”due to enemy action.”

Samtidigt låter BBC meddela att fem personer dött i samband med att en bomb sprängts vid en moské i Afghanistan.

Jag slås av att jag inte längre minns en dag då det inte förekom direkta stridigheter på första nyhetsplats i våra medier. Ond bråd död har blivit så normalt att minnet av annat förbleknat. Givetvis har det funnits dagar då inte tidningarnas löpsedlar talar om krig och elände. Dagar då webbsidornas förstanyheter inte alls har varit bombdåd av världens största förtryckarnationer.

Men jag minns inga sådana dagar. USA och Israels brist på respekt för demokrati, mänskliga rättigheter och krigets lagar kommer antagligen för alltid ha bränt sig in i vårat minne. Säg ”Bush”, ”Olmert”, ”Sharon” eller ”Bin Laden” om tjugo år och folk kommer ruska på sig av obehag.

Säkerligen finns det ytterligare ett antal vidriga typer, egentligen borde man göra en lista över 2000-talets värsta folkmördare. Mugabe skulle säkert hamna på topp fem, liksom ett antal mördare i Darfur. Men gemensamt för dem alla är att det finns religiösa och nationalistiska intressen bakom varenda gubbe. För det är bara män…

Andra bloggar om: , , , , , , ,

[tags]politik, Bin Laden, Bush, Olmert, Sharon, Mugabe, mänskliga rättigheter, krig[/tags]


Ett svar till “Vad händer i Irak och Afghanistan?”

  1. Idag tar NATO över i Afghanistan. FN vill sända trupp till Libanon. Är det FN:s framtida roll, att stabilisera områden som västvänliga stater har bedrivit anfallskrig mot? Hotar inte ett sånt agerande att totalt rasera FN:s legitimitet som opartisk medlare och konfliklösare?

    Är denna uppgift även EU:s insatssyrka i framtiden?