Vad göra om du hittar döda fåglar?


Dystergök, är det en gök som är smittad med H5N1? Nej det är inte korrekt svar..

Men visst har det börjat komma frågor om hur man beter sig om man hittar sjuka/döda fåglar, kan man ta i dem, ska man ringa någon? Räcker det med munskydd och handskar? Frågorna om fågelinfluensan är många och den verkliga rushen börjar när tidningarnas löpsedlar hävdar att man funnit de första smittade i Sverige.

Statens Veterinärmedicinska Anstalt har givetvis förutsett detta och redan nu börjat uppdatera sin hemsida www.sva.se och de kommer att fortsätta att informera.

Svar på alla frågor hittar man på deras hemsida. De anser dessutom att det är mycket angeläget att de får rapporter om upphittade döda/sjuka fåglar. De skriver: ”Det är viktigt att eventuella fynd av sjuka och döda fåglar rapporteras så snabbt som möjligt, eftersom döda kroppar snabbt förstörs i naturen och under-sökningen då inte kan genomföras.”

Gå dit och favoritmarkera sidan så att du lätt återfinner informationen då du hittar en död pippi.


En söt liten gaphals..


11 svar till “Vad göra om du hittar döda fåglar?”

 1. Bra info.

  Vi kommer säkert att fortsätta matas med bilder liknande dom igår från Rügen. Människor klädda från topp till tå i rymdanpassade skyddsdräkter som klafsar omkring i ladugårdsleran och besprutar allt och alla om dom nu inte eldar upp levande höns och gäss i nåt hål på gödselstacken. Det kan väl skrämma vem som helst till ren fågelskräck. Då är det gott att åtminstone till viss del veta vart man kan vända sig innan man gör nåt överilat.

 2. Ja. Jag undrar själv över inkubationstiden för H5N1. Om en fågel blir smittad, i låt säga Afrika, klarar den att ta sig hela vägen hit?

  När vi människor drabbas av influensasmitta brukar den ju slå till redan efter ngt dygn.

  Nää, man ska nog inte glo för mycket på dessa ”rymdgubbar”. Även om det kommer att bli ett visst ståhej snart så kommer vi knappast att se så mycket av sjukdomen annat än i tidningarna..

 3. Mange! Jag har inte hört att småfåglar på något sätt skulle vara undantagna från detta. Tvärtom har jag hört att t.o.m. katter ska betraktas med viss skepsis eftersom de brukar tugga i sig en och annan pippi. Och de som katter lättast kommer åt är just sjuka fåglar. OM sedan kisse kan bli smittbärare eller inte vet jag inte, men finns det inte info om det på http://www.sva.se än så kommer det säkert.

 4. Nu har vilda fåglar haft salmonella i alla tider, även i Sverige, men vi har inte sett någon hastigt uppflammande salmonellaepidemi i Sverige sedan femtiotalet i stort sett, och detta trots utegående höns och att massor av fåglar dör hela tiden. Måsfåglar har dött nu en tid, i stor utsträckning, men de dör inte av fågelinfluensan!

  Som någon påpekade på någon blogg, 90 personer har dött i fågelinfluensa hittills, över hela jorden, miljoner dör i AIDs och i andra smittsamma sjukdomar. Vi har multiresistent TBC på gång, som man skapat goda uppförökningstillfällen för i det numer så utvecklade (och fria) Ryssland och övriga Baltstater.
  Omkring 5.000 personer dör i trafiken i Sverige varje år, omkring 20.000 personer blir skadade, många invalidiserade.

  Det är liksom något fel på proportionerna någonstans eftersom riskerna att dö eller skadas i trafiken är ofantligt mycket större än risken att dö i fågelinfluensa. Hur 17 törs någon enda människa sätta sig i en bil, eller ens gå ut på stan (ett inte ringa antal fotgängare blir ju nermejade av bilar)?

  Förresten kan det trilla ner en jättelik meteor i Atlanten och dränka oss allihop och solen kan explodera och då blir det kallt!

 5. Antingen så tar du inte till dig informationen som kommer från WHO och alla forskare, eller oxo skojar du bara. Praktiskt taget alla forskare varnar för att detta virus är en mycket trolig kandidat till att mutera och bli luftburen. Händer det, och mutationen är lika elak som den som nu kan smitta via kontakt, så kommer hundratals miljoner att hinna dö innan ett vaccin är framställt och distribuerat. Och som vanligt drabbar det tredje världen extra hårt.

  F.ö. så dör närmare tre gånger så många i fallolyckor än i trafiken. Men kan Sverige satsa över 40 miljarder på att försvara oss mot ryssen så kan vi fan-i-mig satsa en miljard på att få fram en egen vaccinproduktion.

 6. Jag tycker den här influensa hyssterin är lite löjlig,när jag samtidigt ”VET” att det dör ca: 1000 personer i Aids VARJE DAG!

 7. 6000 aidsdöda i timmen eller möjligen per dygn. Det sa de på ekot för några dagar sedan. Muterar h5n1 så kan det bli hundratals miljoner på ett halvår. Enligt WHO..

 8. Angående kommentar #2:
  Jag hörde på tv för nån vecka sedan att de fåglar som blir smittade med den allvarliga varianten av viruset dör i stort sett direkt, alltså kommer inte den hit med flyttfåglarna utan bara den mindre aggressiva varianten (som visserligen också är dödlig för fågelstackarna). Sen har jag inte hört den här informationen upprepas vilket jag tycker känns lite konstigt, borde inte det vara lugnande för folk att höra? Men det kanske inte skapar lika bra rubriker?