Vad är orsaken till bilbränderna?


Det finns olika uppfattningar om bilbränderna i Väst-Sverige. Mycket är okänt då dett skrivs. Bilbränderna har ökat med 73 % de senaste tio åren. Expressen
Pål Steigan har i en intressant artikel igår morse behandlat ett par viktiga aspekter på bilbränderna. Med betoning på sin uppfattning om den bakomliggande politiken hos främst regeringen, utsatta områden och klassförhållanden.
Maktlös Löfven använder kraftuttryck för att täcka att han inte har någon politik

Då dett skrivs har 6 personer anhållits som misstänkta förövare.

Jag återges den nedan på blandad norska och svenska.
löfven bilbränder 180815
”Jag blir rejält förbannad. Och min fråga till dem som gör det här är: ”Vad i helvete håller de på med?” Sade Sveriges premiärminister Stefan Löfven som sin första reaktion på branattentat av mer än 100 bilar i flera svenska städer. I ett annat uttalande sade han att ”Det verkar vara mycket samordnat. Det ser nästan ut som en militär operation. ”
Men förutom kraftuttryck och jämförelse med en militär operation visar Löfven att han inte har någon politik att komma med. Det har varit mycket spekulation om vem som kan ha varit bakom bilbränderna, och på vänsterhåll hoppas det bli nazister eller personer i samband med de svenska demokraterna som är bakom.

Svenska polisen har en bra översikt över vilka som stod bakom bilbränderna.
SVT skriver:

«Polisen har identifierat flera av de ungdomar som var på plats vid bränderna i Trollhättan. Misstankar finns om att aktionen koordinerats. Brottsrubriceringarna är grov mordbrand, skadegörelse, våldsamt upplopp och uppvigling på de olika platserna. Polisen säger att man har en god bild av vilka det är som varit aktiva i oroligheterna. – Vi har redan på morgonen börjat föra orosamtal med föräldrarna till de ungdomar som var på plats. Vi valde att inte gripa några utan har identifierat dem och pratat med dem”, säger Ulla Brehm.»

At politiet skulle føre urosamtaler med foreldrene til nynazister kan man jo drømme om hvis man har behov for det, men det har ikke noe med realitetene å gjøre.
Sverige har et kjempeproblem i det politiet kaller «utsatta områden», men svenske politikere vegrer seg med å sette bjella på katten, for dermed ville de måtte innrømme at hele integrasjonspolitikken deres er totalt mislykket. Derfor forsvant også bilbrannene raskt fra overskriftene i de svenske mediene.

Stefan Löfven har også tidligere brukt militære metaforer på situasjonen i landet.
– Det är inte min första åtgärd att sätta in militär, men jag är beredd att göra vad som behövs för att se till att den grova organiserade brottsligheten ska bort, sa Sveriges statsminister Stefan Löfven i en debatt i Riksdagen om gjengkriminaliteten i landet. Löfven sa også:

Förra året skedde 300 skjutningar, 40 människor dödades. Det nya året har inletts med nya skjutningar. Vi ser kriminella med total avsaknad av respekt för mänskligt liv, det är en fruktansvärd utveckling som jag är fast besluten att vända.

Vittige hoder sier at det mest overraskende i denne uttalelsen er utsagnet om at Sverige har militære, men spøk til side. Det er djupt tragisk at Sveriges statsminister innrømmer at Sverige har et kriminalitetsproblem så stort at han vurderer å bruke militære midler samtidig som han er fullstendig ute av stand til å gripe problemet ved roten.

Vi skrev som en kommentar til Löfvens utsagn i januar:

«Sverige har gjennomført det største sosiale eksperimentet i Norden i nyere tid, kanskje noen gang, og nå må man finne ut av hvordan det skal takles. Det er ikke vår oppgave å gi söta bror noen råd om hvordan problemene skal håndteres, bortsett fra på ett punkt: innrøm at de finnes og at de er alvorlige. Få fakta på bordet og hodene opp av sanda.»

utsatta områden
Särskilt utsatta områden.
Svensk politi har definert et stort antall områder i Sverige som «utsatte områder». Dette går fram av denne rapporten fra Polisen.se. Der finnes det også et kart over hvor disse områdene befinner seg.
Innenfor disse områdene finnes det som politiet definerer som «særskilt utsatte områder», og de defineres slik:

«Ett särskilt utsatt område inbegriper även i viss mån

parallella samhällsstrukturer
extremism, såsom systematiska kränkningar av religionsfriheten eller starkt fundamentalistiskt inflytande som begränsar människors fri – och rättigheter
personer som reser iväg för att delta i strid i konfliktområden
en hög koncentration av kriminella.»
Ingen har tilbakevist politiets beskrivelse av situasjonen, men svenske politikere evner ikke å ta så store problemer på alvor.

Klassespørsmål
I disse særskilt utsatte områdene bor arbeiderklasse av ulike nasjonaliteter. Når bilene brenner er det stort sett arbeidsfolk som mister bilen sin. Ei svensk avis hadde et intervju med ei fattig dame på 77 år som hadde mistet bilen og nå ikke visste hvordan hun skulle få hverdagen til å henge sammen.

Når svenske politikere lar ekstremister og kriminelle gjenger ta over de fattige bydelene, er dette et gigantisk svik mot arbeiderklassen i det som en gang var folkhemmet. Det er også et svik mot innvandrerne, for det store, store flertallet av innvandrerne i Sverige er lovlydige borgere som trodde at de kunne bygge seg et bedre liv i Sverige.

Bilbränder (Bild SvT)
Bilbränder (Bild SvT)

Det som har skjedd er at Socialdemokraterna har gått fra å være et sosialdemokratisk klasseparti med solid forankring i arbeiderklassen til å bli et nyliberalt parti med forankring i øvre middelklasse.

Lars Trägårdh, som er professor i historie ved Ersta Sköndal högskola, skrev en interessant kronikk om dette i GöteborgsPosten under tittelen Socialdemokraterna har övergivit sin berättelse.

«Redan i Per Albins Hanssons berömda folkhemstal från 1928 stod det klart att hans folkbegrepp inte i första hand avsåg folket som ett kollektiv, för att inte tala om en etnisk eller rasbaserad gemenskap, vilket var fallet i det närliggande tyska begreppet Volksgemeinschaft som torgfördes av Hitler under samma tid.

Istället var titeln för talet ”Folkhemmet, medborgarhemmet”. Betoningen låg alltså på folket som demos, en sammanslutning av medborgare; fria individer som tillsammans skapade ett gemensamt samhälle. Denna post-marxistiska och nationaldemokratiska folkhemspolitik öppnade även upp för reformutrymmen som fokuserade på att skapa jämlika förutsättningar för social rörlighet och individuell frihet. Man bekämpade det gamla klassamhället genom att ersätta filantropi med skatter och välgörenhet med sociala rättigheter.»

«Denna samhällsordning har en stark folklig förankring. Knappast några partier ifrågasätter den i grunden. Men sedan Berlinmurens fall har dess fundament – nationalstaten, individualismen och det universella medborgarskapet – ändå kommit att utmanas på ett sätt som är speciellt fatalt för S.

Å ena sidan har nationalstaten blivit föremål för en kritik där globalister från höger och vänster kommit att se nationalism i enbart negativa termer. För den neoliberala högern har det främst handlat om en kritik av staten och vad man uppfattar som krångliga regelverk och onödigt höga skatter. Utopin om det globala marknadssamhället har hägrat. För vänstern har fokus legat på nationstanken som man sett som uteslutande och främlingsfientlig.»

I det sosialdemokratiske ledersjiktet har man erstattet det universelle medborgerskapet, som hadde sterk forankring i arbeiderklassen med tankegods som identitetspolitikk, interseksjonalitet og rasifieringsteorier. Trägårdh konkluderer slik:

«Deras klassiska berättelse baserad på nationalstat och medborgarskap har slagits sönder. De som var hjältarna i arbetarrörelsens gamla berättelse utses idag stundtals till vita demoner som ses som bärare av en kollektiv arvskuld. Att detta har skapat en öppning för Sverigedemokraterna som inte minst LO nu måste hantera borde inte förvåna någon.»

i , , , , , ,, , , , , , , , , , , ,


59 svar till “Vad är orsaken till bilbränderna?”

 1. ”Att detta har skapat en öppning för Sverigedemokraterna som inte minst LO nu måste hantera borde inte förvåna någon.”

  En önskedröm. LO har blivit synonymt med S. De problem som S med benägen hjälp av borgarna skapat försöker nu SD att hantera. Och fler och fler inser detta. Socialdemokratins företrädare famlar i luften, oavsett om det är i Sverige, Tyskland, Frankrike eller Italien.

 2. Enligt vissa på fulmedia så är det ryska agenter som uppviglat ”ungdomar” att starta kravaller i förorterna för att SD ska ha framgångar i valet! Allt enligt mönster från USA dvs skylla sina inrikespolitiska problem på utländskt inblandning. Anders Lindberg på AB är som vanligt speciellt tragisk och man förstår inte ledningen på AB varför denna propagandamakare får hålla på…Han är utan tvekan SD:s bästa valarbetare!

 3. Löfven har rätt i att det på filmklippen ser ut som en militär operation. Det finns inga indikationer på att det skulle vara ungdomar. Sociologer säger att detta bryter mot alla mönster. Hur har polisen fått tag på dessa ungdomar? Det är ju i deras hood, klart de dyker upp när något händer. Men de svartklädda? Fanns de kvar? Varför då maskera sig om de tänkte sitta kvar och vänta på polisen?
  Detta är en påverkansoperation, precis en sådan Säpo och MSB varnat för. Men inte kommer att reagera på.

  • Tom, du är helt ute och cyklar med din konspirationsteori! Det var alltså de vanliga förövarna redan kända av polisen som var ute för att skapa kaos så att man kunde hålla på med sin kriminella verksamhet ostörda på annat håll. Det rör sig om knark, prostitution, stöld, bedrägeri m.m. Allt enligt de mer insatta dvs Göteborgspolisen. Det är invandrarungdomar, kanske någon svensk men också illegala invandrare som ligger bakom denna förödelse och säkert är det ett antal försäkringsbedrägerier som döljs med dessa dåd! De som drabbas är framförallt de boende i området som till stor del själv är invandrare…Detta faktum är något som PK-etablissemanget gärna vill undvika att se eller ens diskutera.

     • Jag är tämligen faktainriktad, bl.a. efter drygt 30 år i forskning. Kanske är det invandrare, men jag har inte sett tillräckligt med belägg för det.

      • Anders

       Kolla på Facebook filmens sista sekunder, du hör väl ändå att dessa personer inte snackar svenska?

      • ”Jag är tämligen faktainriktad, bl.a. efter drygt 30 år i forskning.”

       Då är risken större att man hamnar fel, åtminstone inom en viss tidsram. Kunskap består av två delar. Dels av erfarenhet och dels av förnuftet. De här två delarna tillsammans gör att vi kan fatta rationella beslut inom rimlig tid.

       Sen tror jag inte att du är särskilt faktainriktad om du samtidigt är socialist. Därför socialismen är en tro i princip helt utan fakta just därför den aldrig existerat.

       • Faktainriktning och vetenskaplig inställning ökar sannolikheten av att man hamnar tätt. Uppslutning bakom Socialism har att göra både med officiella fakta och omfattande analyser av samhället nu och över tid, samt värderingar. Värderingar son ökad rättvis, minskad arbetslöshet, minskad risk för klimatförstörelse och krig, minskad ojämlikhet.

        • Anders Romelsjö.. Du skriver : ”Faktainriktning och vetenskaplig inställning ökar sannolikheten av att man hamnar tätt. Uppslutning bakom Socialism har att göra både med officiella fakta och omfattande analyser av samhället nu och över tid, samt värderingar. Värderingar son ökad rättvis, minskad arbetslöshet, minskad risk för klimatförstörelse och krig, minskad ojämlikhet”.

         Förklara gärna för läsarna vad du menar med ordet ”klimatförstörelse”! Förmodligen menar du miljöförstöring, ett ord som vi alla förstår. Slarva inte med fakta om du vill bli betraktad som seriös.
         Upplysningsvis så sköter klimatet (som alltid i historien helt utan människors påverkan). Man frågar sig.. Vad vet politikerna om klimatet?
         http://klimatsans.com/2018/08/05/vad-vet-politikerna-egentligen-om-klimatet/

    • Polisen som källa! Nu är det ju så att en del av förövarna faktiskt är födda i Sverige av invandrade föräldrar, men detta är Sverige som bekant, du betecknas som ”invandrare” i många generationer. Och det är media, politiker, myndigheter som kategoriserar mest när det gäller etnicitet.

 4. vänsterpartiets Daniel Riazet har rätt.
  https://www.expressen.se/nyheter/val-2018/v-riksdagsledamot-kopplar-branderna-till-extremhogern/

  Det skulle inte förvåna mig om extremhögern är skyldiga till bilbränderna. Allt var planlagt, från inköp av bensin och fram till då de flydde därifrån. De var dessutom synkroniserat till en viss tidpunkt, och alla var maskerade.
  Det är enbart extremhögern som tjänar på detta. Inte de boende i områden som får deras bilar förstörda. Inte heller ungdomarna som bor i dessa områden.
  Gissa om polisutredningen blir nedlagd …

  • Ja det finns mycket spekulationer ”Bloggaren och konspirationsteoretikern Lars Wilderäng antydde på Twitter att det förmodligen var SD, finansierade av Putin, som låg bakom bilbränderna.” står det i artikeln som Json hänvisade till. här Medan polisens talesperson menar bränderna inte var organiserade av utomstående personer med politiska motiv. Vi får väl se. Några vet ju.

  • Jaa… extremhögern. Förmodligen tillsammans med CIA och USA deep state som vill göra regim change i vårat Sverige? Nu tror jag inte du handlar på Mc Donalds men om du skulle göra det lägg märke till att du får allt förpackat i papper och inte i plast. Varför ska allt förpackas i plast i Sverige? Till och med de kommunala renhållningsverken delar ut gröna påsar i rullar som folk ska lägga matavfall i. Men gå till närmsta loppismarknad så får du se försäljarna packar kundernas varor i de gröna ”gratispåsarna”. Allt samlas i tiotusentals ton på soptipparna medan politikerna pratar om åtgärder för miljön och ett hållbart samhälle. Men om du tittar närmare så ser du hur de använder argumenten för att höja skatter så politikerna får mer pengar att sätta sprätt på. Det saknas en god hushållning jag vet bara inte hur den ska kunna förverkligas. Människor söker hela tiden bättre levnadsförhållanden men i socialismen finns något som manar till eftertanke. Socialismen har beståndsdelar värda att ta fasta på. Skara Bert sa att matsvinnet är fruktansvärt i Sverige. Jag håller med. Jag brukar ta vara på kastad mat och ge åt fåglarna. Men inte vad som helst. Det ska vara värdigt och ätbart. Det är så gott som alltid mycket välkommet.

 5. Det här är bara ett av många kvitton på att invandringspolitiken är misslyckad. Stäng gränserna och visa ut dom som inte har här att göra.
  Och vad gör polisen, egentligen? Vad är man rädd för? Vi har lämnat våldsmonopolet till dessa, som tyvärr har en samling nötter i ledningen. Det är polisen som skall se till att det är lugnt på gator och torg; när det krävs får man och skall ta i med hårdhandskarna. Annars kan vi lika gärna upphäva polisens våldsmonopol.
  Handen på hjärtat, när såg ni patrullerande poliser, till fots, ute i samhället. Börja där. Polisen skall röra sig ute i samhället och synas. Vara riktiga poliser.
  Mer utrustning och resurser; vilket skämt.
  Det skulle i så fall vara fotriktiga skodon, om det nu är där skon klämmer.

 6. Jag håller med både Löfven och en del andra andra här om att det ser misstänkt ut. Men vänta tills valet är över med att dra slutsatser. Eftersom det ser misstänkt ut finns den möjligheten att avslöjanden senare men före valet missgynnar någon part. Tex att någon inblandad vittnar falskt eller sant om vem som givit dom uppdraget. Att SD som har framgångar skulle ta risken av att bli inblandade i detta är osannolikt. Men multikulturen har många kritiker i väst utanför Sverige. Sverige ses av dom som särskilt illa utsatt.
  Men å den andra sidan finns fortfarande möjligheten att det tar en oväntad vändning.

  • Peter Grafström

   Ja det ska bli kul att se er konspirationsteoretiker pudla när förövaren inte heter Ivan, Jimmit eller Pelle utan Ahmed, Ali , Mohammed.
   Eller ni kanske tror att Ryssland och SD har betalat dessa stackars förortsungar för att sprida kaoz?

 7. Aftonbladet och andra media uppger ”De unga männen som anhållits för bilbränderna i Göteborg har tidigare nyligen dömts, uppger GP.
  Enligt Aftonbladets uppgifter bad 18-åringen som greps i Turkiet om att svensk polis skulle få ta hand om honom.
  – Det är våra gubbar allihopa som är inblandade i detta; de vanliga narkotikaförsäljarna runt torget, säger en anonym polis till GP. Den 18-årige mannen som först anhölls i sin frånvaro och sedan greps i Turkiet, ska enligt Aftonbladets uppgifter själv ha tagit kontakt med svensk polis. – Han ville hellre be svensk polis om hjälp än att vara hos turkisk, säger en källa.
  Mannen har ännu inte landat i Sverige….Tidningen skriver att den 19-årige misstänkta bilbrännaren dömdes till två månaders fängelse för grovt vapenbrott i slutet av förra året. Mindre än två veckor efter domen ska han ha gripits igen, misstänkt för stöldförsök. För detta dömdes han i maj till skyddstillsyn, skriver GP.
  Aftonbladet har gått igenom domen mot den tredje mannen, 20-åringen. I juli dömdes han till dagsböter för ringa narkotikabrott, påföljden blev dagsböter. Aftonbladet och GP

 8. Den här sortens aktioner väcker allmän uppståndelse. Jag skulle inte bli förvånad om händelserna uppmärksammas bland medierna i USA såväl som i Ryssland tillsammans med iögonfallande bilder. Det påstås det ger status till gärningsmännen som de senare kan få användning av. Jag tror på den analysen men har de verkligen tänkt igenom vad det kan få för politiska konsekvenser eller struntar dom i det?

 9. Jag väntar bara på att Pål Steigan skall skylla fenomenet Anders Breivik och Utøya på norska invandrare.

 10. När Steigan säger: ”Sverige har gjennomført det største sosiale eksperimentet i Norden i nyere tid, kanskje noen gang, og nå må man finne ut av hvordan det skal takles” så låter han inte som en försvarare av flyktingmottagande precis. Tvärtom så får man intrycket av att han tror att svenska regeringen suttit och planerat att ta emot 100 000-tals irakier, syrier och afganer
  Som om USA och Nato:s krig mot dessa länder inte existerade. Så vad gör man, tar man emot flyktingar, ”hjälper dom på plats” typ i koncentrationsläger i Mellanöstern eller lämnar dom på slaktbänken? Jag kan försäkra Steigan om efter att ha bott i över 50 år i olika ”utanförskapsområden” ( ett för övrigt borgerligt begrepp för att slippa ta ordet arbetarklass i sin mun) både svenska och invandrar sådana att ”utanförskapet” skapas av klasspolitik och inte i första hand pga ”det største sosiale eksperimentet i Norden”

  • Jag tycker du övertolkar. Jag får inte intrycket av att Steigan menar ”att svenska regeringen suttit och planerat att ta emot 100 000-tals irakier, syrier och afganer.” Jag ser inte att du har stöd för påståenden om ”koncentrationsläger i Mellanöstern” även om det nog är mycket påvert i en del flyktingläger. Och ”det største sosiale eksperimentet i Norden i nyere tid” kan mycket väl ha klasspolitik som viktig faktor.

 11. För första gången håller jag med Kerstin (Det du ;-) Tajmingen och att det sker på fler ställen samtidigt är ingen tillfällighet. Men det kan vara korkade högerextremister som tror att de gör SD en tjänst likaväl som vänsterextremister som hoppas på att folk ska TRO att det är högerextremister. Utländsk inblandning? Ja, vem vet. Själv tror jag i detta fall på högerinblandning. Men å andra sidan kan Kerstins teori också användas på skogsbränderna och koppla dem till Miljöpartiet.

 12. Det goda med socialismen är att det finns någon form av inbyggd planering. Planering, som man kan betrakta som ytterst viktig saknas hos kapitalismen som är mer ett ”för stunden tänkande”. Tidigare tilläts ingrepp i marknaden men sedan nyliberalismen blev den gällande ekonomin medför sådant genast protester från marknadens representanter. Tidigare kallades vårt ekonomiska system ”blandekonomi” och det var nog en ganska bra kompromiss som majoriteten kunde enas om. Synd att den sortens ekonomi försvann. Tycker verkligen den skulle behövas idag och en annan politisk bieffekt är att den ger politikerna en mer folklig förankring och kan locka till engagemang då besluten blir mer påtagliga för individen. En representativ demokrati med ett ”vi och dom” förhållande mot makten kan aldrig hålla i längden.

 13. Ett exempel på ”det man inte vill höra, det hör man inte”.
  Kan fortsätta, ”det man inte vill se, det ser man inte.”.
  Detta är vad svensk politik av idag är helt baserad på!

  • Säger inget om orsakssamband. Också Sveriges BNP har ökat mycket på 10 år, medan andelen nykterister bland ungdomar har minskat mycket sedan 15 år. ”Alkoholkonsumtionen bland landets gymnasieelever har sjunkit de senaste åren och är i år den lägsta sedan mätningarna började år 2004. Det framgår av resultat från undersökningen Skolelevers drogvanor 2018, som presenteras i Almedalen idag.

   Nedgångarna syns på flera olika mått och störst är de bland pojkar i gymnasiet.

   – Både när det gäller hur mycket de dricker totalt, antal liter alkohol per år, och andelen som konsumerar mycket vid samma tillfälle så är nedgångarna störst bland pojkarna. År 2004, när mätningarna började, drack pojkarna 7,4 liter ren alkohol per år. Den siffran är nu nere på 3,0 liter, en minskning med nästan 60 procent, säger utredaren Anna Englund, som presenterar de nya siffrorna i Almedalen.” CAN (mycket kompetenta)

   Ingen större ändring i andelen ungdomar som använt narkotika senaste 10 åren.

   • Finns det det någon statistik angående anlagda bilbränder och misstänkta försäkringsbedrägerier, vllka bilmärken som brinner, social bakgrund på förövarna etc.
    Det är kanske något för Brottsförebyggande rådet att titta på, så att förbyggande insatser kan sättas in.
    En åtgärd kunde vara att sätta vita pappersflärpar på bilarnas radioantenner i utsatta områden. Sådant stämmer till eftertanke.

   • ”Ingen större ändring i andelen ungdomar som använt narkotika senaste 10 åren.”

    Användningen av cannabis ökar i Sverige och även bland gymnasieelever. Jag läste någonstans att cannabis passiviserar människor. Jag minns hippiekulturen sen jag var mindre. Sett i backspegeln vill jag nog betrakta det som en flumvärld. Rent politiskt skulle det kunna göra människor till lydiga redskap i ett samhälle på vägen mot sin egen undergång. Man kan nog säga det är mot det mesta jag står upp för. Somliga politiska rörelser vill legalisera cannabis. Mer eller mindre. Nazismen vill det absolut inte.

    https://www.svt.se/nyheter/inrikes/fler-svenskar-anvander-cannabis

    • Ja, jag hörde det i morse – men det kan knappast kopplas till bilbränderna. Min lilla poäng är att man inte kan tolika orsakssamband för att trender mellan två företeeelser sammanfaller. Man kan då använda ”interrupted time series analysis”.

   • Nu har ju inte Sveriges BNP egentligen ökat utan den har faktiskt minskat per capita! Ett beklämmande faktum som ”finansministern” inte vill låtsas om. Indien har ju en stor BNP men ingen påstår att Indien skulle vara ett rikt land…En hint om vart Sverige är på väg med sin vansinniga migrationspolitik!

 14. ”Jag blir rejält förbannad. Och min fråga till dem som gör det här är: ”Vad i helvete håller de på med?” Sade Sveriges premiärminister Stefan Löfven som sin första reaktion på branattentat av mer än 100 bilar i flera svenska städer.”

  Stämmer inte så bra. En video jag hörde sa Löfven istället ”Vad i helvete håller NI på med?”
  Precis som de skulle vara hans vänner. Jag tror det är så också. Ibland när jag är på ett ställe för utanförskapare (har i dagens samhälle blivit ett begrepp) så märker jag direkt hur just de som är eller varit inom kriminella kretsar är kraftigt vridna åt vänster. Jag förstår dem. De behöver inte vara det av idealitet utan snarare därför de tjänar på det. Det är en grupp vänstern värnar om. Gärningsmännen, men sällan offren som av utebliven ”rättskipning” dras åt höger. Random utanförskaparen måste däremot inte vara vriden åt vänster. Politisk hemvist ser som regel ut i samhället för övrigt. Men även där går det inte att ta miste på att Sverigedemokraterna kraftigt marscherat framåt.

  Jag läste idag att Svt skickat mejl till alla statsvetare på landets lärosäten för att de skulle hitta skandaler hos Sverigedemokraterna. Vad värre är att SVT inte tycks inse är att Sverigedemokraterna vunnit förtroende även hos statsvetarna. Vet inte om det här är sant, men jag tror det. eller om det kommer uppdagas men i så fall blir det ytterligare ett magplask för vänstern så där lagom inför valdagen. Det påminner om USA där medierna nu tvingats agera gemensamt för att kunna stå upp mot Trump-administrationen. Men jag tror folket kommer avgöra den kampen liksom valresultatet hos oss. Slutar folk köpa tidningarna eller slutar titta på deras nyhetskanaler så har medierna förlorat. En alltför aktiv propaganda fungerar endast i diktaturer.

  • Nu är dock inte Löfven ”kraftigt vriden åt vänster”, men en extrem marknadsliberal som är för EU-projektets välfärdsrace mot bottnen, vilket skapar ett mer ojämlikt samhälle, vilket skapar en högre mordfrekvens, kriminalitet och alienation i samhället.

   Kombinera det med införsel av extrem fascistisk religion, klan- och heders-kulturer (mångkultur) och du får givetvis bilbränder, helt oavsett om motivationen är samhällsomstörtande eller helt vanligt försäkringsbedrägeri.

   Frågan är väl snarare vad de s.k. ”Socialdemokraterna” håller på med när de är för ett icke-demokratiskt icke-socialistiskt projekt med massinvandring ihop med högern, en massinvandring av extrema kulturer som sannolikt hade fått Olof Palme att gå i taket om han hade levat. Jag tror jag vet vad de håller på med. Det kallas för korruption. Ledande sossars korruption är säkerligen väl dold i skatteparadis, tror jag,, om nu inte de höga riksdagsarvodena i sig själva skall ses som en korruption?

   Reinfeldt är åtminstone mer ärlig. Han sitter helt öppet som ”senior rådgivare” för Bank of America och tycks le i mjugg över vad han åstadkommit med ”det öppna hjärtats politik” som stöttat terror, stängt svenska folkets hjärnor och dränkt tusentals barn och vuxna i Medelhavet och skapat en växande extremhöger.

   Floskel-fabrikören Annie Lööf fortsätter på Bilderberggruppens agenda om massmigration, belåning, kaos och försvagning av EU i kombination med rysshets precis som Löfven. Det är inte svårt att förstå varför.

 15. Ett av Sverigedemokraternas valtält i Göteborg har under natten brunnit ned. Branden misstänkts vara anlagd. Personer klädda i svart har iakttagits på platsen före branden. Finns det anledning att tro det är en falseflag operation från extremhögern?

  ”I våras avslöjade Göteborgs-Posten ett internt valstrategidokument som tagits fram av SD Göteborgs partiledning inför årets valrörelse. Där står det enligt tidningen att en nedbränd valstuga kan gynna partiet och leda till en trevlig tidningsartikel.”

  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/sd-s-ordforande-efter-taltbranden-fullstandig-idioti

 16. Identiteterna är kända. Det var inte Pelle och Kalle. Inte heller Vladimir eller Donald för den delen. Ingen heter Jimmie heller. Snopet

  • Ja, det är snopet för dem som uppger identiteterna. Därför svaret blir ändå det visste vi redan så det är ingen nyhet. Snopet för dem därför de värderar människor olika beroende var de kommer ifrån. Rasism. Problemet idag är att folk är historielösa. Har du aldrig lärt dig om kolonialismen? Hur den vite mannen genom historien jagat runt i världen efter guld och land och förtryckt och massakrerat ursprungsbefolkningar? Indianerna bor i reservat, vet du det? Den vite mannen bär på en jättestor skuld och du klagar på lite incidenter i vardagen. Gå genast och ställ dig i skamvrån!!! Sen när du är färdig kan du förtidsrösta på Vänsterpartiet. Jag funderar faktiskt på det. Det är aldrig för sent att ångra sina (höger)synder.

   • Se där klasse, börjar polletterna ramla ner? Jag brukar rösta på V i brist på annat, fast i år lutar jag mest åt FI och Gudrun. Inte för jag direkt tror på deras vimsiga parti, utan som en markering mot högergalningarna, både globalister och nationalister, vilket antagligen i själva verket är samma personer. Gudrun är den enda med en rimlig chans att komma in riksdagen som gått emot krigshetsen mot Ryssland.

 17. Som alla utom aftonbladets ledarredaktion och dess läsare begripit, är det samma gäng som säljer knark, rånar och misshandlar, som tänt eld på sina fattiga grannars bilar. SD och ryska troll är inte inblandade.