Vaccinfabriken och Kriskommissionens rapport?


Igår gladdes jag åt ett efterfrågat besked från landets hälsovårdsminister Morgan Johansson. Han får t.o.m. vara med på bild här till höger.

Det är inte speciellt ofta som jag har anledning att applådera socialdemokratiska statsråd och deras departement så det är extra trevligt att få göra det denna gång.

Ekot: ”Sverige ska starta egen produktion av vaccin. Därom rådde politisk enighet när folkhälso- och socialtjänstminister Morgan Johansson bjöd in samtliga riksdagspartier för en diskussion om den svenska beredskapen vid en eventuell global epidemi av till exempel fågelinfluensa..” ”..– Skälet till att vi vill ha en egen produktion är att vi i en krissituation inte vill behöva ge oss ut på den öppna marknaden och ställa oss i kö bakom de andra som då kommer vilja köpa vaccin, utan vi måste ha tillgång till en egen produktion så att vi ska slippa stå där. I en sådan situation blir det verkligen huggsexa”, säger Morgan Johansson.

Det kan bli en rejäl ”huggsexa” om det vaccin som är tillgängligt, säger Johansson. Jag skulle tro att man inte ens kan utesluta vapenhot om vaccinet räcker bara till en mindre del av planetens befolkning.

Summan som nämns i medierna, en miljard, låter möjligen lite hög kan jag tycka. Å andra sidan inser jag att det ställs alldeles speciella krav vid produktion av vaccin, men ändå.

Likaså är tidsaspekten lång. Fyra år låter som två för mycket. Att projektera och färdigställa mark och byggnader till en fabrik tar knappast någon längre tid. Inte heller bör regeringens förhandlande med olika producentbolag dra ut på tiden mer än något halvår.

En sak som jag inte riktigt kan komma ifrån är frågan om vilket samband dessa snabba åtgärder har med katastrofkommissionens kritik. Det hade kanske varit politiskt omöjligt att dra detta i långbänk efter att Persson och Freivalds kritiserats så hårt som nu skett.

Det positiva är ändå att man ska bygga vilket är vettigt. Även om nästa pandemi inte blir H5N1 (fågelinfluensan) så står vi rustade att producera vaccin den dagen det finns ett hot. Nästa besked jag personligen skulle önska från regeringshåll i ärendet är att även en påse pengar ska ramla ner på virusforskningen så att vi håller ställningarna på det området internationellt.

[i] Ekot


Ett svar till “Vaccinfabriken och Kriskommissionens rapport?”

  1. En utmärkt ide om pengar till forskning som dessutom fixar jobb till arbetslösa akademiker som i så fall kanske slipper hänga gardiner.

    KAS