Utrikesminister Bildt lovar materiellt stöd till NATO:s krig mot Syrien – krigsförbrytelse?Som bekant opererar flera NATO-länder från baser i Turkiet där de beväpnar och utbildar interventionsarmén i det pågående kriget mot Syrien. Bildt lovar att de skall få utrustning som USA-stödda utländska interventionsgrupper kan använda inne i Syrien. Detta har rapporterats av ledande massmedia.

Det är nästan som om en svensk utrikesminister skulle lova Tyskland hjälp med utrustning under anfallet mot Norge 1940. Egentligen finns skäl att Bildt ställas inför rätta för prövning av krigsbrott. Krigsförbrytelser enligt internationella normer utgörs bl.a. av deltagande i anfallskrig eller planering, inledning och förande av anfallskrig. Efter vad jag kan förstås finns det goda skäl att pröva Bildt och rimligen regeringen under frågeställningen krigsförbrytelse.
Frågan har uppmärksammats på hemsidan för Syriensolidaritet.

Det oppositionella Syriska nationella rådet (SNC) var i Stockholm i slutet av augusti för ett flera dagar långt ledningsmöte, med stöd från UD. Vi har i tidigare inlägg påvisat att deras ledande talesmän bor utomlands och i flera fall är anställda eller stödda av USA, eller nära USA-lierade organisationer.

Charlie Skelton i the Guardian har ingående kunnat beskriva SNC:s starka koppling till USA och Sunday Times har ingående beskrivit hur Storbritanniens underrättelsetjänst utbildat utländska jihadister för strid i Syrien som ”rebeller”.

Utrikesminister Carl Bildt säger enligt Svenska Dagbladet att Sverige kan komma att hjälpa SNC med ambulanser och mobila kök.
De framförde en del konkreta önskemål, som vi ska titta på. Jag tror vi kan klara huvuddelen av vad de var intresserade av säger Carl Bildt till TT efter att ha träffat SNC:s ordförande Abdulbaset Sieda och ytterligare fem ur SNC:s ledning i Stockholm. Önskemålen handlar enligt Bildt bland annat om ambulanser och mobila kök: sådant som går att använda i flyktinglägren, men också inne i Syrien. Gradvis finns områden i Syrien som de kan ta över och börja styra. Då är det viktigt att så sker, säger Bildt till TT.

SNC hoppas på mer stöd från Sverige och andra europeiska länder för att sätta tryck på Assadregimen säger SNC-medlemmen Mohammed Sarmini till TT.
SNC leds av Abdulbaset Sieda som bor i Uppsala men har sin bas i Istanbul.


i Andra om: , ,, , , , , , ,

SvD 30/8 DN 30/8 Syriensolidaritets hemsida Sunday Times 19/8 Sana 26/8 DN 19/8 SvD 19/8 Aftonbladet 19/8 Expressen 19/8 New York Times 3/8 DN 11/8
NY Times 4/8 SvT DN SvD Aftonbladet Expressen DN ledare 3/8 DN Croneman 31/7 DN 2/8 DN2 2/8 Skelton i the Guardian 12 juli DN 1/8 Aftonbladet 2/8 DN huvudledare 31/7 SvD 1/8 DN ledare 31/7 DN Joscha Fischers kolumn 30/7


7 svar till “Utrikesminister Bildt lovar materiellt stöd till NATO:s krig mot Syrien – krigsförbrytelse?”

 1. Problemet med det här med krigsförbrytare är att de alla är medvetna om att krigsförbrytelser definieras av segraren, så de fortsätter i förhoppning att vara på den segrande sidan i slutändan.

  Därför bör man införa någon mekanism som kan få dem att upphöra. Amnesti för angiveri kanske? Erbjud Bildt amnesti för sina krigsförbrytelser emot att han berättar.

  • Men det är också ett uppgivande och ett slags sanktioner åt krigsförbrytelse. ”Visst kan man fortsätta, i värsta fall om man förlorar kan man ju alltid be om ursäkt och slippa undan med det värsta i affal fall”.

 2. Citat Aftonbladet Blogg 17/6-12: Expressen kunde 2007 avslöja utrikesminister Carl Bildts nära samröre med den amerikanska bombhögern tiden före Irakinvasionen 2003. Genom organisationen ”Committee for the Liberation of Iraq” samlades ett antal republikanska hökar – och Carl Bildt – för att bilda världsopinion för ett anfallskrig mot Irak. Till Expressen sa kommitténs ordförande Bruce P Jackson om rekryteringen av Bildt:

  ”Vi gav honom inga direktiv om hur han skulle argumentera. Det viktiga var att han var för en intervention i Irak.”
  Anfallet på Irak fick som vi alla vet ett fruktansvärt resultat. En miljon döda som följd av kriget. Flera miljoner iraker på flykt. En fortsatt blodig förföljelse av landets intellektuella. Inbördes strider mellan religiösa grupper som även det har sin orsak i kriget. Detta anfall på Irak propagerade Carl Bildt för. – Han är fortfarande fortfarande Sveriges utrikesminister. Trots att vi alla nu känner till dessa hans amerikanska ”meriter”. Carl Bildt har tjänat en förmögenhet på samröre med Lundin Oil. Satt i bolagets styrelse år 2000 – 2006. Företaget är föremål för utredning om folkrättsbrott. En utredning som gäller detta oljebolag och andra för deras verksamhet i Sudan. Gäller även perioden Carl Bildt satt i Lundin Oils styrelse. – Nu lovar Sveriges utrikesminister Carl Bildt stöd åt legoknektarna som anfallit Syrien. Vi kan fråga oss när den mannens svarta ”meritlista” är fylld. Hur länge skall vi ha en utrikesminister som agerar och agerat på detta avskyvärda (brottsliga?) sätt? Anders skriver: ”Egentligen finns skäl att Bildt ställas inför rätta för prövning av krigsbrott. Krigsförbrytelser enligt internationella normer utgörs bl.a. av deltagande i anfallskrig eller planering, inledning och förande av anfallskrig.” -Och jag frågar mig om det verkligen finns stöd i riksdagen för svenskt deltagande i angreppet på Syrien? Vill vi ställa upp på USA:s och deras vasallstater i ett orättfärdigt krig?
  Ulla Johansson

 3. Ja, det är förfärligt och skandalöst. Vi har bland annat sett hur demokratin, rättskänslan vittrat sönder gradvis i takt med kapitalismens kris och ökad användning av våld och krig i kamp om jordens resurser.

 4. ”Egentligen finns skäl att Bildt ställas inför rätta för prövning av krigsbrott. Krigsförbrytelser enligt internationella normer utgörs bl.a. av deltagande i anfallskrig eller planering, inledning och förande av anfallskrig. Efter vad jag kan förstås finns det goda skäl att pröva Bildt och rimligen regeringen under frågeställningen krigsförbrytelse.”

  Detta bygger på felaktigt antagande. Konflikten är klassad som inbördeskrig, dvs rebelsidan har samma skyldigheter och rättigheter som en suverän stat i en mellan statlig konflikt. Att även rebel sidan söker stöd och hjälp från andra stater är fullt legitimt. Bildt bryter mig veteligen inga lagar med sitt agerande.

  • Det är ett felaktigt antagande att enbart kalla detta för inbördeskrig. Det är väl belagt att andra stater aktivt sänder in utländska soldater. De som klassar konflikten som ett inbördskrig döljer då lätt detta centrala förhållande.

   • Det är inget antagande jag har gjort, utan en klassning som Rödakorset har gjort.

    Bortsett från de konserkvenserna jag tidigare nämt innebär det att de stridande parterna måste följa det som populärt kallas krigetslagar, med utökat skydd av civila och human behandling av fångar. Så länge en kombatant själv följt krigetslagar så är han/hon en krigsfånge och får inte bestraffas för sitt deltagande i striderna.

    Dvs ett radikalt utökat juridiskt skydd för så väl civila som kombatanter, vilket jag själv tycker är mycket bra.