Visst, vi är många som konstaterat att högerpartierna ljög sig blå redan under valrörelsen, men nu börjar t.o.m. de borgerliga tidningarna bli förbaskade.
Vad i all världen håller regeringen på med?” Innan valet så kritiserade högerpartierna socialdemokratin oupphörligen för att regeringen utsåg socialdemokrater till ett antal höga offentliga befattningar, inklusive ambassadörer. Nu har vi sett ett antal gånger att vad högeralliansen sagt vid upprepade tillfällen – att de skulle annonsera ut den sortens tjänster, inte var något annat än tomt prat. De utser, precis som den tidigare socialdemokratiska regeringen, enligt partibok och partitillhörighet. Stiligt jobbat Reinfeldt! |
Andra bloggar om: Högerregeringen, Utnämningspolitiken, Jonas Hafström, Ambassad, USA, Politik [tags]Högerregeringen, Utnämningspolitiken, Jonas Hafström, Ambassad, USA, Politik[/tags] |
8 svar till “Utnämningspolitiken – ett fiasko”
Hafström är erfaren diplomat och dessutom omtyckt av sin personal. Han är högst kompetent för jobbet. Dessutom har regeringen just utnämnt fd statssekreteraren i s-regeringen Dan Eliasson till gd för Migrationsverket. Det är också ett bra val. Eliasson är skicklig jurist och omtyckt av personalen. Så du kan tagga ner lite Jinge :-)
Kommer du med dina små råd till mig nu igen?
Ambassadörsjobb ska utannonseras inom UD, det gjordes inte här. Han är kompis med Carl Bildt.
Jag tänker tagga upp…
Utnämningspolitiken är lika korrupt hos borgarna som hos s.
Alla viktiga tjänster ska antingen utlysa eller stå på valsedel, t.ex. ministerposter.
Folk ska aldrig behöva köpa grisen i säcken, finna sig i att någon poppar upp från tomma intet.
En diktaturkramare dessutom!
Fast i ärlighetens namn. alliansen kritiserade sossarna för deras utnämningspolitik, men de lovade egentligen inte att de skulle bli bättre. De talade visserligen om att det var kompetens som skulle gälla, men man kunde ju räkna ut med lilltån vad de menade med kompetens :-(.
Kompis kommer före kompetens.
Färgskalan i politiken spelar ingen roll.
Varför skulle politiken vara annorlunda än affärslivet?
Personligen skulle jag välja kompetens före kompis, men med lika konkurrens, givetvis en kompis som man känner och kan jobba med.
Utannonsering inom näringslivet är ett spel för galleriet, inom politiken vet jag inte
Det börjar ju dessutom bli ganska många nu:
Per Unckel, Carl Cederschiöld, Anna Grönlund, Maria Leissner
Hans, i politiken utannonseras inte platserna. De (kandidaterna) rangordnas i fallande skala på valsedeln av valberedningen. Det har ingen större effekt heller att folk sätter kryss på en kandidat eftersom regelverk är till för att förhindra att folks vilja ska slå igenom. En annan indirekt effekten av systemet med ett kryss blir att väljaren sänker sina andra kandidaters möjlighet att komma in i de olika parlamenten. Politiken har blivit vårt moderna arvsfurstendömen och systemet är uppbyggt för det.
När det gäller anställningar i den politiska tjänstemannahierarkin så är det som i näringslivet, kompis och släktskap går före
kompetens.
Min uppfattning är att väljarna ska kunna gradera sin valsedel själv. Att alla som kan tänka sig och vill sitta i en regering ska finnas med på respektive partis valsedel.
Att alla tjänster ska utlysa och redovisa öppet vad det är för kvalifikationer som söks.