Utebliven Ukraina-Ab-debatt undgår Ukraina-intresseradeI Aftonbladet publicerades 29/8 en artikel ”De rödgröna är oförenliga i sin syn på Ukraina-krisen” med undertiteln ”Vilken politik tänker du föra mot Ryssland, Löfven?”. Artikeln är skriven av förre partisekreteraren i moderaterna Gunnar Hökmark, nu delegationsledare för moderaterna i Europaparlamentet. Ulla Johansson, som publicerat flera gästblogginlägg och kommentarer här, reagerade på detta och skickade en väl underbyggd replik till Aftonbladet. Den bemöttes med tystnad av debattchefen AB. Detta publiceras här i något reviderat form, med synpunkter från mig i slutet av augusti. De glädjande händelserna i september finns inte med, men det är inte avgörande. Om inte AB vill/vågar ha debatt i frågan så får vi ha det.

Gunnar Hökmarks artikel.

Det pågår just nu ett krig i Europa. Ryssland bedriver, genom ombud och i all uppenbarhet egna soldater, ett krig mot Ukraina i syfte att underminera landets regim, ockupera ytterligare territorium och därmed skapa en landkorridor till den annekterade Krimhalvön. Detta pågår nu med omfattande civila och militära dödsoffer som följd.

Regimen Putin har skapat detta krig som bland annat ledde till nedskjutningen av det civila passagerarflygplanet MH17. Rysslands krigföring förenas med uppenbara lögner gentemot världen. Samtidigt som man säger sig vilja åstadkomma fred bidrar man med allt mer vapen och trupp till striderna.

Den ryska krigföringen måste ses både mot detta och de hot som man riktar mot andra länder i sin närhet. Kriget mot Georgien 2008, de militära hoten och ekonomiska påtryckningarna mot Armenien och Azerbajdzjan, de kontinuerliga hoten mot Moldavien som förenas med militär trupp i landet och ständiga ekonomiska sanktioner och politisk korruption. Regimen Putin kombinerar sin aggressiva utrikespolitik och krigföring med en omfattande militär upprustning som handlar om Östersjöområdet.

Det säger sig själv att detta är en avgörande och viktig uppgift för varje svensk regering att hantera.För en rödgrön regeringskonstellation skulle denna utmaning innebära en ständig regeringskris i varje enskilt ärende.

Vänsterpartiet har i varje steg av den utveckling som vuxit fram ägnat sig åt att ta avstånd från alliansregeringens klara fördömanden av Ryssland och rysk krigföring. Man har varit onyanserad i kritiken mot kriget, menar man, och har på fullt allvar hävdat att man också måste se till att det finns nationalistiska grupperingar i Ukraina, som om förekomsten av partier man ogillar legitimerar en invasion. Pliktskyldigt har man kritiserat invasionen men samtidigt strävat efter att föra över ansvaret på Ukraina, på Europeiska Unionens grannskapspolitik och på USA.

Miljöpartiet vill liksom Vänsterpartiet möta denna utveckling genom att minska ner på det svenska försvaret. Företrädare för båda partierna menar att en förstärkning av det svenska försvaret kan vara provocerande gentemot Ryssland som om vår försvarsförmåga mot angrepp är en provokation mot Ryssland. Det är att tala med Moskvas röst, liksom när de båda partiernas företrädare säger att vi måste ta hänsyn till regimen Putins syn på svensk säkerhetspolitik när vi diskuterar ökat samarbete med Nato. Precis som man utrycker det i Moskva.

Socialdemokraterna har i sina reaktioner mot invasionen och Rysslands krigföring intagit en balanserad hållning men ingen kan hävda att det faktum att det pågår ett krig i Europa har satt några spår i den socialdemokratiska valkampanjen. Skälet är enkelt: så fort vi diskuterar en rödgrön regerings politik gentemot Ryssland och dess krigföring mot Ukraina ser man en lång serie av utrikespolitiska regeringskriser framför sig.

Sjöstedt som gärna ser ursäkter för Rysslands krig, som pliktskyldigt tar avstånd från ockupation och annektering men som hellre lägger ansvaret på Ukraina, EU och USA än på den som startat kriget. Miljöpartiet som vill möta rysk upprustning med svensk nedrustning. Så Stefan Löfven: vilken politik ska de rödgröna föra gentemot Ryssland och dess krig mot europeiska gränser?

Kommentarer av Ulla Johansson & Anders Romelsjö.
Svar till Gunnar Hökmark. Hans artikel ”De rödgröna är oförenliga i sin syn på Ukraina-krisen”.
Ukraina Antifacsistdemonstration 2014-03-15-18_57_53-20140315_164354-659x514

Hökmark påstår att Ryssland ”genom ombud” för ett krig mot Ukraina. Så är det ju inte. Kuppregeringen i Kiev vill med vapenmakt underkuva en stor del av befolkningen i östra Ukraina, som vill ha ökad regional självständighet och är förståeligt kritiska mot regimen i Kiev, som tillkom efter en fasciststödd statskupp, stödd av USA, EC och fascistiska och nazistiska organisationer som Svenskarnas parti. Putin har hela tiden talat för en fredlig lösning, se Aftonbladet igår. Och beläggen för att ryska tanks och soldater i tjänst i den ryska armén deltar i kriget är osäkra. Däremot är det väl belagt att högerextremister och nazister strider på Kiev-regimens sida.
Regimskiftet – avsättandet av Ukrainas lagligt valde president – startade med demonstrationer mot regeringen hösten 2013. Så fick vi Maidan. Många demonstranter var vanliga människor som demonstrerade mot oligark-välde och korruption. Sedan fick fascistiska Svoboda och Högra Sektorn allt större inflytande på Maidan.De hade fullt stöd av USA. Victoria Nuland , John McCain och Catherine Ashton lät sig fotograferas tillsammans med fascistledarna. Alla belåtet leende.
Ukraina Ashton & Svobodas ledare untitled
Svobodas ledare och McCain imagesCAZYG1LL

Senare dök även CIA-chefen John Brennan (känd för sitt förespråkande av tortyr och av sitt förnekande av bevisad avlyssnande av USA:s senat) upp i Kiev som stöd åt kuppregeringen. I den regeringen ”hamnade” flera fascistiska ministrar: vice premiärministern, utbildningsministern, jordbruksministern, miljöministern, ungdomsministern. USA:s stöd till ukrainska fascister började redan åren efter världskriget. USA gav den tiden programmerat en fristad åt Banderas och Stetskos krigare-krigsförbrytare.
Ukraina - Hyllning till Bandera svoboda-1-1024x682

Gunnar Hökmark kallar – liksom alla västs politiker och media – fascisterna i Svoboda och Högra Sektorn för ”nationalister”. ”Nationalister”? Som på nyår (2014) marscherade i demonstrationer på Kievs gator hyllande folkmördaren Bandera och med en del deltagare iklädda krigets nazistuniformer. Kom nu inte och säg att detta är ”rysk propaganda”. Ministrarna i regeringen är verkliga personer. Fascistmarschen är fotodokumenterad.
Det är INTE Ryssland som för krig mot Ukraina. USA och EU inledde genom sitt iscensatta ”regimskifte” ett inbördeskrig. Att östra Ukraina inte
skulle underkasta sig en mot rysktalande ukrainare fientlig regering stod väl klart från början.
Ryssland ”riktar hot mot andra länder” skriver Hökmark. Han önskar tydligen piska upp ett hat mot Ryssland. Det är ju tvärtom med detta hot och vapenhot. USA har omringat Ryssland med sina militärbaser. Från Baltikum, Polen, övriga Östeuropa, Kaukasus, Centralasien, Sydkorea, Japan finns militärbaser med avfyrningsramper och stridsspetsar alla inställda mot Ryssland.
I strid med löfte till Gorbatjov för drygt 20 år sedan har NATO utvidgats österut. En strypsnara mot Ryssland som har alla skäl att känna sig hotat. Och nu skall Ukraina bli en viktig länk i detta mot Ryssland riktade vapenhot. – Ryssland är idag uppenbart i ett värre läge än det var inför Nazi-Tysklands anfall.
Så hackar Hökmark på Vänsterpartiet. Som inte helt står upp bakom hetsen mot Ryssland. Sanningen är väl den att ledningen i Vänsterpartiet är så rädda att stöta sig med mainstream-media och etablissemanget att de inte ens vågar kalla ukrainska fascister för fascister.
Socialdemokraterna har inte kraft att ta ställning mot etablissemangets lagda linje (Ryssland som fienden). Önskar det kanske inte heller. – Det är inte Per Albin Hansson som idag leder partiet. Ledaren som ville hålla landet neutralt.NATO untitled

Miljöpartiet vill minska ned på försvaret. Det är kanske inte fel. Vi kan behöva de ekonomiska resurserna till andra sektorer i samhället. Ingen främmande makt hotar oss. Att politiker och media piskar upp en icke existerande hotbild kan däremot bli farligt. Att försöka driva oss in i NATO är ett risktagande och för många svenskar en otäck dröm som vittnar om Hökmarks och andra politikers okunnighet om det geopolitiska spel USA driver. – Det är ett spel som kan drabba Sverige illa.


intressant.se Ukraina, , , , , , , , , , , ,, , , , ,

Aftonbladet 29/8, Hökmark Kosovo som modell för folkrättsvidrigt USA-anfall mot SyrienNew York Times 24/8 SvD 11/7 Expressen 13/7 DN 26/5 2012 Obama och Ukraina Globalresearch
DN 3/3 DN 2/3 Guardian 2/3 Guardian 3/3 Annarkia SvD 1/3 Z-net DN 28/2 Synpunkt på anti-ukraina propaganda DN 1/3 Svenssonbloggen 1/3 Protester mot polisbrutalitet i USA Polis mot OWS
DN:s ledare 22/2 Expo Nuland om USA:s stöd DN 23/2
DN 19/2 SvD 19/2 Moscow Times Youtube-klipp Artikel med bild av Nuland och oppositionsledaren Globalresearch DN 23/1 Nyhetsbanken 26/1 DN 25/1 Kildén & Åsman Infowars 23/1 AB-intervju med Bildt omkring 25/1 DN 19/12 2013 Globalresearch Nyhetsbanken 5/12 Nyhetsbanken 11/12 Proletären 20/12 SvD 5/1 2014 Sveriges Radio 17/12

———————-


11 svar till “Utebliven Ukraina-Ab-debatt undgår Ukraina-intresserade”

  • Leif, det finns mängder med information att hämta på nätet om man vill sätta sig in i vad som verkligen sker och har skett i Ukraina. I vilket fall som helst så har EU/USA betalat och understött en statskupp i februari i år, det står utom all tvivel. Ryssland har lagt beslag på Krim (med Krimbornas välsignelse ska väl tilläggas) är ju också sant. Att den reguljära ukrainska armen inte vill slåss är också klarlagt och massor av soldater har ju deserterat eller bytt sida. Dessa har ersatts med legosoldater från när och fjärran av Ukraina och givetvis den brutala högermilisen från västra Ukraina.På separatistsidan så finns det enligt ryska uppgifter mellan 1000 och 3000 frivilliga stridande från Ryssland men även andra länder. Ja det är sant att det finns åtskilliga ministrar i Ukrainas parlament som är uttalade facister och alla oppositionella har tvingats bort eller förbjudits som kommunistpartiet. Det förs med största säkerhet lätta vapen från Ryssland till separatisterna och kanske till och med en och annan gammal pansarvagn men några större vapenleveranser har inte OSSE kunnat rapportera. Inte heller UD i USA anser sig ha bevis på någon större rysk inblandning vilket gör att uttalanden från Obama och andra politiker är förvånande. Helt klart är att alla inblandade parter ljuger eller handskas vårdslöst med sanningen. Just nu verkar det som det ljugs mest från USA och EU:s sida men vis av erfarenheten så sprider nog Putin egna lögner som även de så småningpm kommer i dagen.

 1. I socialdemokratiska Dagens Arena skriver Ulrika Kärnborg om Ukraina:


  ”Men det hindrar inte att såväl förövare som offer är klart urskiljbara: en stormakt ändrar godtyckligt sina gränser attackerar grannen. Det kan vi, som historiskt sett slagits för de små nationernas rätt till suveränitet, aldrig acceptera.

  Författaren Sofi Oksanen, som gästar festivalen, påpekade att rysktalande journalister i väst fortfarande har svårt att förstå vidden av Ukrainakrisen. Vladimir Putins aggressionsplaner och hans prat om ett nytt Ryssland är led i en kolonialpolitik som vi inte har sett maken till sedan – ja, sedan Vietnamkriget.”

  http://www.dagensarena.se/opinion/ukrainakrisen-odesfraga-ocksa-for-sverige/#comment-499946

  • Att en känd socialdemokratisk journalist inte ser och accepterar en fascistinspirerad statskupp, och inte ser västs intervention i Ukraina, inringningen av Ryssland samt omfattande sanktioner, en form av otillåten ekonomisk krigföring är mycket intressant och mycket skrämmande. Likaså den tillvänjning till denna brutala värld detta millenium som den ideologiska krigföringen bidragit till.känd

 2. Jag förstår mycket väl varför Aftonbladet ignorerar inlägget. Frågan var väl politik tänker Löfven regering föra mot Ryssland. Något som Ulla troligen inte kan svara på och inte heller försöker.
  Att Gunnar och Ulla har olika uppfattningar om vad som sker i Ukraina är vare sig överraskande eller intressant.

  • Att en europeisk ledande moderat accepterar en fascistinspirerad statskupp, västs intervention i Ukraina, inringningen av Ryssland samt omfattande sanktioner, en form av otillåten ekonomisk krigföring är mycket intressant och mycket skrämmande. Likaså den tillvänjning till denna brutala värld detta millenium som den ideologiska krigföringen bidragit till.

  • Nej Ola som du säger är det inte överraskande eftersom rent ekonomiska hänsyn är moderaternas huvudsakliga motiv inte något intresse för objektivitet. Det är därför politikerföraktet finns. Vore Ryssland en viktigare handelspartner skulle de inta motsatt ståndpunkt men inte Ulla.

 3. Från Pål Steigans blogg:

  Britisk LO maner til kamp mot fascismen i Ukraina. På kongressen til britiske Trade Union Congress (TUC) ble det vedtatt en resolusjon 10. september 2014 som går imot bruk av britiske styrker i konflikten i Ukraina, tar til orde for våpenhvile og støtter dem som kjemper mot fascismen i Ukraina.

  TUC representerer seks millioner fagorganiserte og sier blant annet i resolusjonen:

  Kongressen er bekymret over denne krisa der man også har sett angrep på fagorganiserte fra fascistiske grupper, inkludert massakren i Odessa der byens fagforeningssenter ble brent ned.

  I lys av den farlige og akutte situasjonen i Ukraina går kongressen inn for:
  •TUCs sentrale råd må avholde et hastemøte for å avgjøre hvordan vi best kan støtte dem som kjemper for fagforeningene og mot fascismen i Ukraina.
  •En umiddelbar og permanent våpenhvile og en fredelig forhandlingsløsning
  •Motstand mot bruk av britiske styrker i konflikten.

  Forslaget ble fremmet av National Union of Rail, Maritime and Transport Workers som representerer 80.000 fagorganiserte.

  (http://steigan.no/2014/09/13/britisk-lo-maner-til-kamp-mot-fascismen-i-ukraina/)

 4. Frågan om Putin, Ukraina och NATO:

  ”I am no fan of Putin – I think he is a nasty, dangerous little dictator”.

  BUT ”Russia is not a great power. Its GDP is 10% of the GDP of the EU. Its economy is the same size as Italy’s”.

  ”Russia is only any kind of “military threat” because of its nuclear arsenal. The way forward to peace is active international nuclear disarmament – and the existence of NATO is the greatest obstacle to that”.

  http://www.stopwar.org.uk/news/nato-is-by-far-the-biggest-danger-to-world-peace-it-should-be-dissolved-immediately

 5. GDP är ett dåligt sätt att mäta ett lands ekonomi på det är alla som har det minsta hum om nationalekonomi överens om. Att påstå att Italiens ekonomi är lika stor som Rysslands faller ju på sin egen orimlighet. Italien skulle aldrig ha råd med t ex det rustningsprogram som Ryssland dragit igång och att jämföra Italiens industrikapacitet med Rysslands går ju inte. Rysslands är många gånger större. Problemet med att använda GDP på ett land som Ryssland är att mycket av den ekonomiska aktiviteten är svart till skillnad från här i väst, vilket ju gör jämförelser i GDP närmast värdelös. Sen att kalla en folkvald president för diktator är ju ganska magstarkt trots att det nog förekom valfusk i senaste valet. Sen kan man ju undra varför? för Putin hade vunnit valet även utan fusk.