USA:s Högsta Domstol mot folket..


USA:s högsta domstol gör fildelning farligare i framtiden. Det kan, när EU anpassat sina lagar, bli extremt dyrt att kopiera musik, film och dataprogram.

Men domstolen tar givetvis ingen ställning till den avgörande problematiken. Om musiken vore billigare skulle alltfler köpa skivor. Om dataprogram skulle ligga i en nivå som folk har råd med skulle en stor majoritet köpa programmen.

Självklart är det så eftersom man då får manual och original-CD.

Ibland funderar jag på vad det skulle innebära för Adobe om man skulle sänka priset på Photoshop till, t.ex. till 695.-

Det skulle bli en sådan rusning till affärerna att de blev tvungna att anställa extrapersonal.

Vad skulle hända om CD-priserna gick ner till 49.- för en ny CD?

Självklart skulle 80-90% av alla musikfantaster börja handla skivor igen.

Nu väljer i stället branschen att ge sig på privatpersoner med hjälp av domstolar. Jag är helt övertygad om att det kommer att bli en bumerangeffekt.

Uppfinningsrikedomen hos de som inte vill betala en förmögenhet för film, musik och dataprogram kan de uppenbarligen inte ens föreställa sig.

Läs också:


6 svar till “USA:s Högsta Domstol mot folket..”

 1. Jag tror att du har helt rätt. Jag skulle köpa photoshop direkt för den pengen och jag vet många kompisar som skulle göra det. Fast jag undrar om inte adobe har undersökt detta? Det borde de ju ha gjort. Men det kanske är en imagegrej för dem att vara dyrast?

 2. Så vitt jag vet så finns det företag som säljer såna här snordyra programvaror som ser åt andra hållet när det gäller ”piratkopiering” bland privatpersoner. Te.x. de som ligger bakom AutoCAD resonerar så att te.x. studenter som piratkopierar deras programvara kanske uppmanar sina framtida arbetsledare eller kanske rent utsagt sina egna företag att jobba med AutoCAD och då betala för den.

  Personligen tycker jag att det fan är skam priserna som får tas ut på operativsystem, ordbehandlare och andra program som är nödvändiga även för medelsvensson.

  Själv har jag betalt för en hel del av min programvara, dock då endast nyttprogramvara te.x. Total Commander, ReGet Deluxe, NewsBin Pro och NetLimiter.

 3. DEt är nog så att Adobe inte jagar skiten ur folk, men de har blivit knepigare och knepigare med olika aktiveringskoder etc. Så de är inte direkt välvilliga. Men tror du inte att jag har rätt? Skulle de inte kunna sälja mer om de var billiga? OMsättningen skulle nog höjas snarare..

 4. Du har missat den här nyheten som också är relaterad till Högsta Domstolen och antagligen ännu värre:
  http://www.cnn.com/2005/LAW/06/23/scotus.property.ap/

  Den demokratiskt styrda staten Connecticut har bestämt sig att sno åt sig privatägd tomtmark av folk för att ge den till..
  Rikare landutvecklare med rättfärdigandet att ”det kommer att öka skatteintäkterna”.

  USA’s HD godkände expropriationen, de enda domarna som reserverade sig var bl a Rehnqvist och några andra mer högerlutande domare..

 5. Ja det var själva faen !?

  Det där hade jag missat helt. Så gick det med den privata äganderätten.. Är de inte riktigt riktiga där borta ??

  Vad säger HÖGERN i Sverige ??

  Hälleflundra ??

 6. Dick Erixon har skrivit om det: http://www.erixon.com/Kronikor/blog050626.htm#28

  Några andra som överhuvudtaget uppmärksammat fallet i Sverige känner jag inte till. Mainstreammedia verkar fullständigt tysta om saken, har ju dock endast tillgång till den via internet.

  Antar att tillhör man inte någon ”underpriviligierad grupp” som ska ha omfördelad förmögenhet, utan är en ”Svensson” (eller ”Smith”?), så är det helt ok att ta ditt hus och ge det till någon med större plånbok enligt Demokraterna..

  (Not: ska inte tas som att jag indirekt ställer mig till Republikanerna, den kristna högerna är nog så stollig den med i sociala avseenden).