USA:s flopp i FN säkerhetsråd mot Iran, som mopsar mot IAEA


USA har åkt på en motgång i säkerhetsrådet då det gäller Iran.
Pål Steigan har i morse publicerat en artikel som beskriver detta.USA:s flopp i säkerhetsrådet då det gäller Iran Översatt av mig (i onödan?)

När jag nu förbereder denna artikel omkring kl 15.40 nås jag av ny information. Helsingborgs Dagblad skriver ”Iran överväger att sluta samarbeta med FN:s atomenergiorgan IAEA, om inte USA följer sina åtaganden enligt det internationella avtalet om landets kärnenergiprogram (JCPOA), rapporterar den iranska nyhetsbyrån Fars.”…”– Om inte USA följer sitt åtagande enligt JCPOA, kan Iran fatta beslut som kommer att påverka det nuvarande samarbetet med Internationella atomenergiorganet, säger landets kärnenergichef Ali Akbar Salehi.
Enligt avtalet som slöts med världsmakterna 2015 – i utbyte mot sanktionslättnader för Teheran — får inte Iran anrika uran till 20 procent eller mer. I väst anses så pass höganrikat uran vara ett steg på vägen till en fungerande kärnladdning.
USA:s president Donald Trump har upprepade gånger hotat med att riva upp avtalet.”

* Samma uppgifter meddelas i Sveriges Radio Nyheter kl 17.45.

Artikeln.
USA:s FN:s ambassadör Nikki Haley uppmanade till brådskande möte i FN: s säkerhetsråd i samband med Irans proteströrelse. Hon borde inte ha gjort det, för allt blev ett pinsamt nederlag mot Förenta staterna.

Förenta staterna, Israel och Saudiarabien var snabbt ute och gav obesvarat stöd för vad någon kallade ”revolutionen” i Iran. Och det amerikanska utrikesdepartementet skickade ut ett meddelande som sade: ”Världen tittar på.” Implicit: våld mot demonstranter kommer att innebära internationella sanktioner och kanske uppsägning av kärnavtalet med Iran. Nästa steg skulle vara ett krismöte i säkerhetsrådet att vidta åtgärder mot Iran.
Niki Haley
Men så gick det inte. Först och främst var det klart långt före FN: s möte att proteströrelsen i Iran på nedgång. För det andra fanns det inget intresse bland de andra länderna i säkerhetsrådet att säga upp kärnavtalet eller att påföra sanktioner mot Iran.

Rådsmedlemmarna kritiserade dock den iranska regeringen för hur protesterna bemötts och uppmanade till återhållsamhet. Men även USA-allierade, däribland Frankrike och Storbritannien utnyttjade möjligheten att försvara kärnavtalet med Iran från 2015.
Det franska sändebudet François Delattre sade att ”Det skulle vara ett allvarligt bakslag för det internationella samfundet att säga upp kärnavtalet. Det är en av hörnstenarna för stabilitet i Mellanöstern.”
Den kinesiska FN-ambassadör Liu Jieyi sa att om Haleys logik skulle konsekvent följt, skulle man också ha inkallat säkerhetsrådet efter rasupploppen i Ferguson, Missouri 2014 och vid ”Occupy Wall Street” 2011.
Storbritanniens FN-ambassadörer Matthew Rycroft sade att ”Storbritannien står helt och fullt bakom kärnavtalet och uppmuntrar alla FN: s medlemsstater att följa upp de åtaganden som finns i den. Ett välmående och stabilt Iran är en fördel för alla. ”
Sveriges FN-ambassadör Irina Schoulgin Nyoni vägrade också att röra kärnavtalet.
Och så blev det.
USA och Nikki Haleys försök att skapa en internationell politisk kris för att slå Iran misslyckades helt.

Detta visar också att amerikanska allierade inte längre kan styra Iran på samma sätt som tidigare. EU och Förenta staternas främsta anhängare i Europa har helt andra intressen än Förenta staterna i denna fråga. Tyskt, franskt och brittiskt kapital vill investera i Iran och utnyttja landets naturresurser.
Vi har tidigare rapporterat att tyska BASF planerar att investera 12 miljarder dollar i Iran. Den franska statsbanken BPI kommer att avsätta årliga krediter på 500 miljoner euro för franska företag som vill investera i Iran, rapporterar Reuters.
Företag i Storbritannien ser investeringsmöjligheter för upp till 600 miljarder dollar i Iran under de kommande tio åren, skriver Telegraph. Man tänker uppenbarligen inte att dessa möjligheter ska gå förlorade.
Frågan är nu om olydnad mot USA också kommer att gälla sanktionerna mot Ryssland. För det är också något Europa förlorar stort, både i termer av förlorade möjligheter och förlorade arbetstillfällen.

intressant Andra om:
, , , , , , , ,


3 svar till “USA:s flopp i FN säkerhetsråd mot Iran, som mopsar mot IAEA”

  1. Om Nikki sionisternas kvinna i FN här
    https://www.strategic-culture.org/news/2017/11/19/nikki-haley-rage.html

    och här
    https://www.thenation.com/article/open-letter-to-un-ambassador-nikki-haley-on-our-report-on-apartheid-in-israel/

    De länder som var snabba att ge sitt stöd var precis de länder som finansierade upprorsmakarna. Det stämde inte för Iran, Iran kakofonin – ett stort flopp för regime change trion. Världen vill inte längre lyssna på ”X, Y, Z dödar sitt folk” propagandan. Djävulen sover inte. Så härnäst kommer man att flytta de jihadister för israel som misslyckades i regime change projektet i Syrien till Iran (Baluchistan t ex), eller orkestrera ett ISIs armé invasion från Afghanistan.