USA:s enorma militära upprustning mot Ryssland.


Denna artikel av Manlio Dinucci har först publicerats på italienska i Il Manifesto. Den har sedan översatts från engelska till norska av Ingunn Kvil Gamst och har publicerats i norska Derimot.no. Den har sedan publicerats av Pål Steigan. USA:s tvärpolitisk upprustning mot Ryssland

Efter dessa källhänvisningar publicerar jag nu den viktiga artikeln på svenska. Jag har tagit bort en i mitt tycke alltför haltande inledande jämförelse mellan Bill Clinton och läget 1995 och Donald Trump och läget idag som den intresserade kan finna i Pål Steigans artikel.

Artikeln

Varje dag attackerar demokraterna republikanen Donald Trump för hans krigiska uttalanden. Men de har gått samman med republikanerna i senaten och röstade för att öka Pentagons budget till 700 miljarder dollar 2018. Det är 60 miljarder mer än vad Trump faktiskt har begärt. Om man lägger till 186 miljarder per år för kostnader för veteraner och andra syften kommer

USA:s totala militära utgifter att nå upp till 1000 miljarder dollar. Detta är en fjärdedel av den totala federala budgeten.


Militärutgifter 0053_defense-comparison-cropSIPRI: Miliärutgifter 2014. Sedan har främst USA:s andel ökat
De enstämmiga rösterna i senatens Armed Services Committee («the Committee») som består av 14 republikaner och 13 demokrater är avgörande. Kommittén betonar att ”Förenta staterna måste stärka avskräckningen mot rysk aggression. Ryssland fortsätter att ockupera Krim, att destabilisera Ukraina, hotar Nato-allierade, bryter överenskommelsen från 1987 om medeldistanskärnrobotstyrkor (INF), och de stärker alltmer Assad-regimen i Syrien. ”

Dessutom anklagar Kommittén Ryssland att engagera sig i en ”attack utan lika mot kärnan i våra intressen och värderingar”, framför allt genom ”en aktiv, målmedveten kampanj för att undergräva den amerikanska demokratins integritet.”

Det är verkligen en riktig krigsförklaring. Med en tvärpolitisk allians, motiverar den till att stärka hela krigsmaskinen. Här är några av utgiftsberäkningarna för räkenskapsåret 2018 (från och med 1 oktober 2017):

$ 10,6 miljarder ska användas för att köpa 94 ​​F-35 bombplaner; 24 fler F-35 än Trump-administrationen hade begärt
17 miljarder för en ”anti-missilsköld” och militär aktivitet i rymden; 1,5 miljarder mer än förvaltningen hade föreslagit
25 miljarder för att bygga ytterligare 13 krigsfartyg – 5 miljarder mer än vad administrationen hade begärt.
Budgeten för 2018 är således 700 miljarder kronor. 640 miljarder avser huvudsakligen köp av nya vapen och kostnader för militära personal (som nu kostar 141 miljarder kronor per år efter löneökningar). De återstående 60 miljarderna går sedan till militära operationer i Syrien, Irak, Afghanistan och på andra håll. Vidare avsattes 1,8 miljarder för att utbilda och utrusta beväpnade ”formationer” under USA:s kommando i Syrien och Irak, och 4,9 miljarder går till «Afghan Security Forces Fund».

usa tropper-polenUSA:s arméfordon passerar den polska gränsen vid Olszyna den 12 januari 2017 på väg till sin nya bas i Zagan

För ”initiativ för att säkra Europa» avsatte Obama-administrationen 2014 på grund av ’växande ryska aggressionen i Ukraina’ 4,6 miljarder 2018. Detta åtgår till att öka närvaron av väpnade styrkor från USA i Europa. Dessutom har 500 miljoner dollar öronmärkts för ”dödliga vapen” till Ukraina.

En ökning av militärbudgeten återfinns hos andra medlemmar av USA-ledda Nato. En av dessa NATO-medlemmar är Italien, där militära utgifter kommer att öka från 70 miljoner euro per dag till 100 miljoner euro per dag. Samtidigt visar Pentagons budget vad man förbereder för Italien. Viktigt bland de mindre kostnader, men ändå mycet viktig, är 27 miljoner dollar till Aviano-basen, som ska expandera med nya B61-12 atombomber, och 65 miljoner till forskning och utveckling av program för ”en ny landbaserad missil på medeldistans, för att minska kapaciteten till följd av ryska överträdelser av INF-avtalet. ”

Med andra ord innehåller den amerikanska agendan nya kärnvapen i Europa, raketer som Pershing 2 och Cruise raketer från åttiotalet. Just nu är dessa stationerade i Comiso, Italien.

Detta är vad USA:s senat annonserar enhälligt i sin kommitté för väpnade insatser (Armed Services Commit)

i Andra om: , , , , , , , , ,, , , , krig


3 svar till “USA:s enorma militära upprustning mot Ryssland.”

 1. Igår visades i Dokument Utifrån i SvT ”Det hotade Europa”. Intressant, men särskilt om man ”läser mellan raderna”. Det handlar om hotet i form av flyktingkrisen(där Ryssland pekas ut) men främst om det direkta militära hotet från ett aggressivt Ryssland. I den senare delen av programmet motiveras varför NATO och EU undertecknar samarbetsavtalet. Mellan raderna förstås att det ryska hotet egentligen handlar om rädslan för att västmakterna inte förmår hindra att Ryssland förblir en dvärg på det internationella planet.

  ps. spola fram ca 46 min så säger David Richardson (brittisk ÖB 2010-2013) ”vi kunde ha besegrat Assad 2012-2013 men vi gjorde inte tillräckligt” Ordet ”vi” avslöjar! ds
  https://www.svtplay.se/video/15645904/det-hotade-europa/dokument-utifran-det-hotade-europa-avsnitt-1

  • Det är otroligt vilken propagandapparat för Nato och psyops mot ryssarna svt är numera, får man att fundera vilka som faktiskt styr kanalen…

 2. Jag tycker uppriktigt sagt synd om USA:s hårt indoktrinerade medborgare som får betala för spektaklet som genomförs av Washingtons psykopater.

  Yttermera har de lurats av retoriska finter att välja en president som heller inte tycks förstå varför man inte ska starta kärnvapenkrig. Inte för att det nyliberala alternativet med ytterligare en psykopat vid rodret var bättre, men Jill Stein och det socialistiska partiet fanns ju ändå som alternativ.

  Inte undra på att människor i USA nu känner sig nödgade att bygga bunkrar. Det tragiska är att de röstat för sin egen våldtäkt av monopolkapitalet, eller som George Carlin beskriver det, blir rektalpenetrerade av den blå, röda och vita penisen genom en sådan vidrig budget.