USA:s blockad mot Kuba – hinder för handel med andra länder!



Jag har glädjen att denna gång få införa ett gästblogginlägg av Zoltan Tiroler, yngre broder till Gabor Tiroler, som tidigare skrev gästblogginlägg om Kuba. Zoltan Tiroler har tidigare skrivit blogginlägg här om Assange, liksom brodern. Zoltan är aktiv i Svensk-Kubanska Föreningen (www.svensk-kubanska.se). Detta är det första av tre blogginlägg om Kuba av Zoltan. Det kan nämnas att en kommentator till tidigare blogginlägg här om Kuba hävdat att Kuba kan börja handla mer med andra länder.

”De debattörer som hävdar att Kuba fritt kan göra affärer med andra länder än USA har fel. Det är just för att blockaden drabbar alla länder som (så gott som) alla länder röstar mot blockaden. Och det är därför det i FN:s resolution heter just ”blockad” och inte ”embargo” som USA vill kalla det.
USA är världens största ekonomi, med 8 av de 10 största transnationella bolagen. De har patent på över hälften av världens avancerade läkemedel, diagnosverktyg och utrustning.

USA:s extraterritoriella blockadlagstiftning innebär att de företag i världen
• som vill handla med USA förbjuds att handla med Kuba,
• som vill använda USA-patent förbjuds att handla med Kuba
vars varor innehåller något av USA-ursprung förbjuds sälja vidare till Kuba
• vars varor innehåller något av kubanskt ursprung utestängs från USA
• som vill sälja något till Kuba måste avstå från USA:s marknad
• de länder som söker USA-bistånd förbjuds att handla med Kuba

utländska företag som handlar med Kuba riskerar att ställas inför rätta i USA
• utländska banker som hanterar kubanska konton har bötfällts med belopp på hundratals miljoner dollar
• USA försöker också strypa Kuba ekonomiskt genom att landet inte kan få lån från varken Världsbanken eller IMF
• transportkostnaderna är mycket höga, bland annat för att båtar som anlöpt kubansk hamn inte får gå in till hamnar i USA. Det gäller också flyg, inklusive vid nödsituationer.

Om man anser att Internet är USAs egen egendom kanske man också accepterar att Kuba utestängs från tusentals websidor och från alla ekonomiska transaktioner på nätet
• En dansk som importerade och sålde kubanska cigarrer stoppades, då inga pengar kunde föras över till honom
• En engelsk nätresebyrå fick, utan förvarning, sin hemsida nedstängd eftersom de bland annat sålde resor till Kuba
• Gå in på www.resfeber.se , leta efter ”Havanna” eller annan kubansk destination och du får upp texten ”resmål saknas” (!) (Resfeber har ägare i USA).
• Spanska hotellkedjan Melia tvingades lägga ner sin verksamhet i USA då de startade hotell på Kuba
• Kanadensiska gruvföretaget Sherrits chefer (samt fruar) får inte ens resa in i USA då företaget har verksamhet i Kuba
• Tidigare i år bötfälldes Ericsson för att ha sålt reservdelar från Mexiko till Kuba

Detta är bara några få exempel på blockaden. För en fylligare genomgång rekommenderas Kubas utrikesministers tal i FN inför omröstningen. (Talet finns på svenska på www.svensk-kubanska.se). På den hemsidan kan man också söka på ”blockad” och få mer info.”

Bakgrund (Anders Romelsjö): FN:s generalförsamling röstade 13/11 med överväldigande majoritet för att fördöma den amerikanska kommersiella, ekonomiska och finansiella blockaden mot Kuba. Det var 21:a året i rad som församlingen beslutade så. Men i år var rekordmånga länder med på protesten. 188 länder röstade för att fördöma de femtio år gamla amerikanska sanktionerna mot Kuba. Endast tre stater, USA, Israel (surprise, surprise!), och Republiken Palau röstade mot FN-resolutionen, medan Marshallöarna och Mikronesien avstod, rapporterade AFP via Top Stories hos Nyhetsbanken.


i Andra om: , ,, , , , , ,

Nyhetsbanken Aftonbladet 2008 om mordförsök på Castro SR SvD1 SvD2Aftonbladet.se Expressen SvT Flamman Proletaren Svensk-kubanska


15 svar till “USA:s blockad mot Kuba – hinder för handel med andra länder!”

  1. Med tanke pa att foretag som gor affarer i Kuba och gor sa publikt inte utestangs fran den Amerikanska marknaden maste det efterlevnaden av blockaden vara begransad.

  2. Ett annat latinamerikanskt land: Honduras.Där en högerregering tagit makten genom en statskupp
    (2009). Där ett frekvent mördande pågår – med regeringens goda minne. Offren: fackliga aktivister, bonderörelsens ledare, journalister. och jurister som ställer upp för de förföljda. Icke ett ord om detta i svenska media. Absolut tystnad kring illdåden i det landet. I motsats till detta ett ständigt hackande på Kuba. Och KDU:s ordförande – Aron Modig -reser till Kuba ”för att stödja oppositionen” (augusti 2012). Smugglar in pengar för detta ändamål. Har USA-kontakter som hjälper honom i en uppenbart brottslig hantering. Den mannen har så vitt jag vet aldrig försökt hjälpa de förföljda i Honduras. De verkligt utsatta och förföljda. – Ett kristligt tigande? Eller sympatier med högern var och hur den än agerar? – Kuba är ett samhälle i svårigheter. Men under alla hotelser och det ständiga trycket från USA fortfarande ett hyggligt samhälle. Bara att de släppte den penningsmugglande Modig bevisar ju detta. En främling som uppenbarligen vill skada det kubanska samhället.- Jag frågar nu varför media tiger om de fasansfulla förhållandena i Honduras och i stället underblåser ett hat mot Kuba. Där ledningen kämpar för att försöka skapa fungerande förhållanden för sina medborgare. – De har hela västvärlden emot sig och misslyckas kanske till slut under trycket. Ger här länken till Dick Emanuelssons artikel om Honduras. Ur Flamman:
    http://www.flamman.se/mordvag-mot-bonder-i-kampen-om-jorden

    • ”De har hela västvärlden emot sig…”

      Som du kunde lasa i det tidigare Kuba inlagget har de endast USA, Israel, och Republiken Palau emot sig. USAs narmsta allierade Kanada, Australien, och EU har bade diplomatiska- som handelsforbindelser med Kuba.

      ”Men under alla hotelser och det ständiga trycket från USA fortfarande ett hyggligt samhälle…Där ledningen kämpar för att försöka skapa fungerande förhållanden för sina medborgare.”

      Ar detta verkligen vad du tycker hoppas jag verkligen du och dina gelikar aldrig far nagot inflytande over vart eget samhalles utformande.

  3. Signaturen pratar om ”Amerikanska marknaden” när han menar USA. Amerika är mycket större än så.

    Det är sant att blockadens efterlevnad inte är total. Företag försöker tjäna pengar där det går. Faktum är att Obamaadministrationen hårdare än någonsin genomdriver blockadlagarna, vilket jag gav flera exempel på i förra inlägget.

    Ytterligare ett exempel är brasilianska storföretaget Odelbrecht, som hotas av att få miljardkontrakt annulerade i USA för att det offererat upprustning av Havannas hamn.

    NSUN, och andra, försöker förminska betydelsen av blockaden. Om den är oviktig; upphäv den omgående!

    • ”Signaturen pratar om ”Amerikanska marknaden” när han menar USA.”

      Helt riktigt, jag menade USA marknaden. Flera storre Svenska foretag ar aktiva pa bade USA och Kuba marknaderna. Med tanke pa att ”man skyltar med” sin Kuba verksamhet kan blockaden inte vara nagot storre hinder, alternativt inte fungera som du beskriver.

      ”NSUN, och andra, försöker förminska betydelsen av blockaden. Om den är oviktig; upphäv den omgående!”

      Jag har aldrig i nagon av mina kommentarer forsvarat blockaden. Jag tycker att USA borde upphava den. Dar emot tror jag att de framsta anledningarna till Kuba bristande ekonomiska utveckling framst ligger i dess politiska system.

      • NSUN skriver: ”kan blockaden inte vara nagot storre hinder, alternativt inte fungera som du skriver.” Jag har ett antal gånger uppmanat till att gå in på http://www.svensk-kubanska.se för att läsa om hur blockaden fungerar. Att reda ut det kräver mer utrymme än vad som rimligen ryms i ett blogginlägg.

        Blockadens verkningar är väl dokumenterade, inte bara av Kuba utan också av FN och dess olika organ som exempelvis WHO, FAO med flera. Likaså av läkare i USA. Och samtliga dessa visar att blockaden slår extremt hårt mot Kuba. Det är världshistoriens längsta och grymmaste blockad.

        Och precis som Ulla Johansson skriver har kubanerna ett ganska bra liv; visserligen inte med alla de konsumtionsvaror vi omges med, men med social trygghet, rätt till gratis utbildning och hälsovård, ett rikt kulturellt liv och i stort sett befriat från grov brottslighet och annat elände.

        • Jag har besökt hemsidan du hänvisar till, den vänder sig till redan troende, dvs personer med okritisk beundran av det socialitiskasamhället och dess store ledare.

          Jag finner vad UD skriver på sin hemsida om Kuba betydligt mer intresantare.

          I slutändan är Kuba bara en sunkig diktatur.

          • Jag har ännu inte läst UD:s hemsida om Kuba. Beskriver de där hur USA har etablerat och stött betydligt fler sunkiga diktaturer än andra länder, och ibland även medverkat i att störta demokratiskt valda regeringar. Vore den USA-stödda Batista-diktaturen att föredra? Kanske mindre sunkig?

            • Då inte anti-USA-imperialism är centralt i min världsbild i kombination med ”min fiendes fiende är min vän” tolkning av politiska sytem runt omkring i världen så har jag inga problem att kommentera Kuba baserat på dess egna meriter.

              (Jag hyser inga sympatier för USA eller ger något stöd för dess förda inrikes eller utrikes politik. USA är i mycket också ett sunkigt land, men det gör på inget sett Kuba eller Syrien bättre).

              • USA:s politik har och har haft stor betydelse för läget både i Kuba och Syrien, som den helt dominerande supermakten i en globaliserad, imperialistisk värld. Jag tror du instämmer delvis om USA:s inflytande. Kuba ska ha beröm för att man trots en hård blockad mäktat hyggligt (svårt gradera, vilken måttstock ska användas?) att föra en typ av socialistisk politik, med sina förtjänster och med brister. Vad ger du för USA:s demokrati med dess brister, enorma inflytande av pengar, svårigheter för fattiga att rösta och med kandidater som ligger mycket nära varandra politiskt, och inte kan ta itu med de stora ekonomiska problemen, med klimat- och miljfrågorna. De är i händerna på de kapitalistiska systemet och storbolagen som sätter agendan – annars skulle de nog ta beslut.Var finns demokratin i beslutsfattandet om våra gemensamma resurser, om produktionsmedlen?

          • NSUN må tycka vad han vill om Svensk-Kubanskas hemsida. Jag hänvisade till ett tal från Kuba i FN, något han aldrig kan läsa i de vanliga medierna. Det är sådant som finns på hemsidan. Återstår för NSUN att visa på faktafel i det som finns där.

            När hans argument om blockaden punkterats återstår bara att hänvisa till Kuba som en ”sunkig diktatur”. ”Sunkig argumentation”, skulle jag kalla det.

  4. Svar till”NSUN”.
    Ett stort antal länder fördömer USA:s blockad. Har USA lyft den?(?) Aron Modig bara en bland många många som försöker störa det kubanska samhället. Högerns utsända och så kallade ”liberaler”. Socialdemokrater – Anna Ardin en av dem. En ständigt levande flod av fördömande tidningsartiklar och böcker. Filmer och tv-program. Som ytterst sällan för någon kritik mot Honduras och mördandet och förtrycket där. Eller mot Colombia. Även där riktas mordbrigaderna mot fackliga aktivister och vänsteranhängare. Det första landet en ren högerdiktatur och det andra högerstyrt. – Men Kuba får kritiken från ”väst”. Ja, jag tycker att Kuba är – under sina förutsättningar – ett hyggligt samhälle. Ger alla sina medborgare en god utbildning och för alla tillgänglig sjukvård. Ett livaktigt kulturliv som får samhällsstöd. Allt detta något som INGET annat latinamerikanskt land erbjuder sina medborgare. Kuba har ekonomiska svårigheter. Det kubanska samhället har brister.
    – Som de kämpar med att åtgärda och överkomma.
    Ulla Johansson

    • Menar du på fullaste allvar att man inte bör kritisera enskilda diktaturer?

      Jag är helt övertygad om att Liberaler och Socialdemokrater inte försöker störa det Kubanska samhället utan det politiska systemet som driver Kuba i fördärvet genom att förtrycka sin befolkning.. Kuba är trots allt bara en av världens många sunkiga diktaturer. (Det finns givetvis grad skillnader i helvetet och diktaturen på Kuba är betydligt beskedligare än tex diktaturen i Syrien).

  5. Och om NSUN inte orkar klicka på länken har jag här ett utdrag ur intervjun med den franske forskaren Salim Lamrani:

    Q: The United States maintains that the economic sanctions are a simple bilateral question that does not concern the rest of the world.

    SL: The example that I have already cited demonstrate the exact opposite. I’ll give you another. In order to sell on the U.S. market, a German, Korean, or Japanese automobile manufacturer — in reality the nationality matters little — is obliged to demonstrate to the U.S. Treasury Department that its products do not contain a single gram of Cuban nickel. It is the same for all of the agribusiness enterprises that wish to invest in the U.S. market. Danone, for example, must demonstrate that its products contain absolutely no Cuban raw materials. Cuba cannot sell its natural resources and its products to the United States, but in these exact cases, neither can it sell them to Germany, Korea, or Japan. These measures deprive the Cuban economy of much needed capital and Cuban exports of many markets around the world.