Det var USA som ville ha in Turkiet i EU


Att svenskarna är mest positiva till Turkiets inträde i EU är inte speciellt förvånande.

För trots allt har marginalgrupper som Folkpartiet inget större inflytande i sin strävan efter att öka främlingsfientlighet och islamofobi. På det sättet kan man givetvis glädjas åt att turkarna nu får starta sina medlemsförhandlingar.

Att Kurdo Baksi gnäller lite på SvD Brännpunkt kan jag utan större svårigheter bortse ifrån. Det som däremot bekymrar mig mer är USA:s agerande under bordet och bakom kulisserna för att få med Turkiet.

Visst är Turkiet ett Natoland, men huvud-delen av USA:s motiv är maktpolitiska. Ett så stort och inflytelserikt muslimskt land som Turkiet, som i huvudsak gränsar till andra muslimska länder, stärker givetvis USA:s hegemoni då turkarna förankras hårdare mot väst.

Plus att man givetvis kan fråga sig vad som hänt inrikespolitiskt i Turkiet om de känt sig avvisade av väst.

Det förvånar mig en del att medierna inte tar upp detta till diskussion när de rapporterar om de tveksamheter som framförallt Österrike gett uttryck åt. Nu är kanske inte österrikarna och de andra

turkietnegativas motiv inte i första hand USA-skepsis, men nog kan man förvänta sig att svenska medier ska nämna saken?

Det jag frågar mig är om det över huvud taget skulle ha blivit aktuellt om inte George W Bush drivit Europas ledare framför sig i frågan.

Jag oroar mig inte ett dugg för att Europa ska översvämmas av en massa turkar, jag oroar mig mycket mer över att USA nu stärkt sin ställning ytterligare.


6 svar till “Det var USA som ville ha in Turkiet i EU”

  1. Att få med Turkiet i EU är ju också ett sätt att konkurrera ut EU. Turkiet är idag väldigt stort och väldigt fattigt, den ekonomiska börda som (i alla fall till en början) skulle lastas på EU skulle säkert vara för stor för att EU skulle kunna vara konkurrenskraftiga…

  2. Vill man vara lite konspiratoriskt lagd så kan man hävda att USA vill ha med Turkiet i EU för att garantera att EU-länderna aldrig kommer komma överrens om något, någonsin.

    Men vem vet, .. det kanske kan hoppa upp och bita dom i baken till slut. Turkiet kanske passar bra in i den europeeiska gemenskapen.

  3. Det tror jag kan vara bra. Men frågan är USA:s motiv. Men det kommer göra susen för den islamofobi som härjar i EU. De kommer att se att turkarna är tämligen vanliga människor och pratar ett obegripligt språk.. :)

  4. Tja förrutom att majoriteten (näst intill alla!) som döms för våldtäckt i Turkiet är kvinnor, samt att man fortfarande förtrycker kurder, har ett haltande demokratiskt system etc, så är nog Turkiet precis som andra folk men pratar annorlunda.

  5. Är det så Gurko? Du menar att en stilig karl som jag ligger risigt till i Turkiet därför att kvinnorna där är mulliga tantgrisar som ser ner på män?

    Huga… När går nästa plan?