USA på väg mot sammanbrott i Irak


Just nu blinkar ”Breaking News” på Aljazeeras webbplats och ni kan se raden ovanför detta inlägg, samtidigt säger Nuri al-Maliki att något inbördeskrig i Irak kommer aldrig att utbryta.

Nuri al-Maliki är Iraks premiärminister, tillsatt av George W Bush, och han ljuger medvetet för CNN. Inbördeskriget i Irak har redan börjat och president George W Bush bör plocka hem varenda soldat från landet fortare än kvickt. Idag har fem amerikanska soldater dödats i två olika bombattentat och det är fortfarande bara förmiddag i Irak.

Den dagen som motståndet i landet får tillgång till Katusjaraketer så kommer den gröna zonen i Bagdad att bli det primära målet för attackerna och då kommer antalet amerikanska stupade öka tusenfalt.

Att den amerikanska administrationen försökt att lura i de hemmavarande amerikanerna att det här handlar om ”Kriget mot Terrorismen” är en av vår tids mest pinsamma lögner. Det trista är att folk dör som flugor som ett resultat av att amerikanska ny-konservativa, nyliberala och religiösa fanatiker försöker lura världen. De försöker inbilla världen att det är mot muslimska fundamentalister de slåss men alla ser direkt att amerikanerna och deras medlöpare i världen ägnar sig åt en ofattbar slakt på fullkomligt oskyldiga människor.

Det är en kafkaliknade situation där ett flertal stater är direkt involverade i det pågående folkmordet. Nu senast var det Israel som dödade över 1000 oskyldiga människor med förbjudna fosfor- och clusterbomber. Det handlar om folkmord, den som kallar det något annat ljuger.

USA har förlorat kriget i Irak och det finns ingen annan utväg än att omedelbart dra tillbaka trupperna från landet. Det innebär tyvärr inte att stridigheterna kommer att upphöra men en amerikansk närvaro kan på intet sätt förhindra striderna heller.

I dagarna ska en ”givarkonferens” börja här i Stockholm. Om den konferensen inte ska avhandla även de långsiktiga problemen i mellanöstern så tycker jag personligen att den kan ställas in. Vi kan skänka miljon efter miljon år efter år, men ska Israel tillåtas att bomba sönder vårt bistånd gång efter annan så borde berörda länders ledare inse att man måste angripa problemet, inte dess symptom.

Andra bloggar om: , , , , , , ,

[tags]politik, israel, mellanöstern, irak, bush, folkmord, givarkonferens, kriget mot terrorismen[/tags]


17 svar till “USA på väg mot sammanbrott i Irak”

 1. De borde ha kallat kriget för – Kriget för världsherravälde – i stället. Det vore mer korrekt. Har du ingen bild på Bush i naziuniform jinge?

 2. Det råder inget tvivel om att USA har skött sin uppgift dåligt i Irak. Men är den rätta åtgärden att omedelbart ta hem trupperna? Jag är inte alls så säker på det. Tvärtom tror jag att det skulle störta Irak in i ett ännu värre kaos och inbördeskrig än vad som nu är fallet. Men vad behövs då göras? För det första måste USA sätta tryck på Israel, ty med den nuvarande inställningen upplevs USA som gigantiska hycklare i hela mellanöstern. För det andra måste USA söka hjälp från andra stora nationer i Europa och Asien, och dessa nationer måste bortse från att USA krig var orättfärdigt och istället vara inriktade på att hjälpa irakierna och få landet på fötter igen, ty ett Irak i kaos och inbördeskrig vinner ingen på drivs av humanitära principer.

 3. Bushregimen är det värsta som drabbat världen sen nazitiden och liksom den tyvärr kommen till makten under demokratiska (om än tvivelaktiga)former. Med det bär det amerikanska folket ett stort ansvar för sina valda ledares illdåd.

 4. Det är ju lite ironiskt att Iran är den store vinnaren i irakkriget. De blev av med Saddam och deras kompisar bestämmer i den i och för sig bräckliga regeringen. Blir det inbördeskrig och någon slags uppdelning av landet enligt etniska linjer så sitter Irans kompisar på nästan all olja.

  Som någon skrev, om man tittade på handlingar snarare än ord så skulle man kunna tro att de amerikanska neokonservativa var iranska agenter precis som deras kompis Shalabi.

 5. Jinge, mitt inlägg utan personangrepp och allt annat tillåtet (men säkerligen med ”fel” verklighetsuppfattning) sen en timme tillbaka har du valt att inte publicera, verkar det som.

 6. Om högeralliansen vinner valet kanske svenska soldater kan ”hjälpa” jänkarna i Irak. Eller har FP och gänget ändrat åsikt??

 7. Det viktigaste är inte att USA drar sig ur Irak omgående, utan deklarera att man kommer att göra det.

  Idag är inte så fallet…

 8. Det är nog bara ett tillfälligt problem. Efter den 19 september så kan ju Lars Leijonborg äntligen få skicka dit svenska trupper och ordna till problemen som USA skapat.

 9. Det värsta våldet i Irak idag är det som sker mellan sunni- och shiamuslimer, nästan alltid mot civila mål. Dessa motsättningar har funnits under lång tid, men hölls i schack av Saddam Hussein som favoriserade minoritetsgrenen sunni.

  Sällan man ser någon som kritiserar Iraks religiösa ledare. En gemensam, fredlig front från de religiösa ledarna skulle undergräva USA:s närvaro betydligt raskare än dessa interna strider.

 10. BGAN: ”Det värsta våldet idag är det som sker mellan sunni och shia…”

  Vore det inte i sammanhanget värt att påpeka att den direkta orsaken till att blod nu flyter i Irak är den tok-kristna högern i USA, den höger vars goddagplitar heter Bush, Cheney och Rumsfeld?

  Jag vet inte vad du egentligen har för åsikter BGAN, men jag blir kraftigt oroad…

 11. Kommentarsregler.

  På denna blogg gäller vissa ordningsregler.

  Kommentarer förutsätts följa den allmänt vedertagna netiketten. Det innebär att du inte får skriva nedlåtande, förolämpande eller provocerande kommentarer. Ska du kritisera någon vars uppfattning du inte gillar så måste du framföra den kritiken på ett hyfsat sätt. Dessutom bör det framgå vad det är du opponerar dig emot och varför.

  Du måste fylla i en fungerande e-postadress. Den syns inte hos läsarna men jag behöver den om det är något jag skulle vilja fråga.

  När det gäller länkar så kan du länka till din blogg/hemsida i utrymmet som anges för URL: I övrigt bör du vara ytterst sparsam med länkar. Jag är personligen ansvarig för det du skriver i kommentarer här och du kan aldrig räkna med att jag är så intresserad, eller har tid, så att jag sitter och kollar upp länkar. Bloggreklam givetvis förbjuden, trackbacks är ok.

  Du bör givetvis också hålla dig till ämnet för den bloggpost du kommenterar. Handlar den om ”vargar” så ska man inte diskutera annat än det ämnet i kommentarerna. Metakommentarer är således ej tillåtna. Inte heller kommentarer som är skrivna för att provocera.

  Personliga kommentarer till mig är ett exempel på Meta-kommentarer som raderas direkt, använd mail till sådant.

  Medvetet ljugande raderas givetvis. Har du uppgifter som du själv inser kan ifrågasättas så får du skicka ett separat mail med de länkar du refererar till om det inte är internationellt väletablerade medier.

  Om någon av dina kommentarer inte syns så beror det troligen på att något av dessa villkor ej uppfyllts. För övrigt gäller att det inte är någon ”mänsklig rättighet” att få kommentera här.

  Jämför gärna med en tidnings insändarsida..

  // Jinge

 12. BGAN says: ”Sällan man ser någon som kritiserar Iraks religiösa ledare. En gemensam, fredlig front från de religiösa ledarna skulle undergräva USA:s närvaro betydligt raskare än dessa interna strider.”

  Ni har väl inte glömt de två brittiska soldater som tillfångatogs av irakisk polis när de var utklädda till araber och kom körande i en bil full med sprängämnen. Det är väl inte så svårt att förstå vad deras syfte var. Och tyvärr har ockupanterna lyckats i sitt uppsåt.
  I svensk mainstream-media har inte avslöjandet av dessa utklädda britter resulterat i någon som helst eftertanke eller funderingar kring vilka det är som startade inbördeskriget. Istället har svensk mainstream-media valt att lägga karbonpapper mellan USA-administrationens version och sin egen ””opratiska”” nyhetsförmedling.
  Är det inte dax att börja diskutera rasismen på svenska nyhetsredaktioner? Eller kan någon komma på en annan orsak till att nyheterna är så vinklade och arabfientliga?

 13. Men Jinge! BGAN har ju rätt! Mycket av våldet är ju gamla shia-sunni-konflikter som USAs idiotiska inblandning bringat upp till ytan. Vore de bara arga på USA så skulle de ju inte attackera varandras moskéer, eller hur?

  Jag tror det är nyttigt att inte vara så förblindad i sin (iofs rättmätiga) ilska över USAs idioti att man fråntar ledarna för de olika irakiska fraktionerna allt ansvar. Eller?

 14. Pontus!

  Så är det, men orsaken till att nuläget är som det är vet vi oxo!

  Ansvaret ligger på lögnaren som startade upp detta. Det har för länge sedan spårat ur så att alla religiösa ledare inklusive Bush har tappat kontrollen.

 15. Ullan tycker att:
  ”USA har skött sin uppgift dåligt i Irak”…

  Vilken uppgift och på vems uppdrag? Irakiernas?

  Intressant fråga…ingen förutom den judiska apartheidregimen Israel har bett USA att ockupera och massakrera Irak, allra minst Irakierna själva.

  Om ”uppgiften” är att ställa ordning efter massmorden och atomsoporna man hemsökt landet med så gör man det knappast med att fortsätta folkmordet och försöka initiera inbördeskrig, för att på så sätt stycka upp landet i lätthanterliga enheter.

  Den Israeliska ockupationsmaktens nederlag i Libanon och USAs dito i Afghanistan/Irak och en framväxande enighet mot ockupanterna i alla läger visar tydligt att Israels/USAs plan för ”ett nytt mellanöstern” är dömt att misslyckas.

 16. Omvärdera Saddam…
  Om Saddam under 20 år mördat 10000 (=500/år) irakier och Buch under 2 år mördat 100000 (=50000/år), så är det ju självklart att Saddam genast ska få tillbaka sitt jobb.
  Diktatorn Bush är alltså 100 gånger farligare än diktatorn Saddam för såväl sunni- och shiamuslimer som för värden i övrigt.
  Den som har en bättre lösning på problemet tilldelas genast, och i förskott, Nobels Fredspris.

 17. Ingen har sagt att Saddam skall få tillbaka sitt jobb inte Irakierna heller. Däremot har man sagt att det inte är USAs (eller Israels)sak att avsätta statsledare och upprätta showtribunaler.

  Varifrån du fått dina siffror om Saddams mord vet jag inte men som alltid gäller det att ta sådana med en stor nypa salt. Vi bör komma ihåg att den tidigare USA och Israelstödda Saddamregimen befann sig i krig och i krig förekommer tyvärr mord, det är liksom själva meningen…

  USA och Israel befinner sig däremot inte i krig eller blir anfallna, man provocerar fram dem och mördar hänsynslöst en masse.

  Den som avsätter de massmördarregimerna skyldiga till brott mot mänskligheten massmord och avrättningar som vida överstiger vilken enskild vasall som helst i historien, bör däremot få fredspriset. Ett plus om man sedan också lyckas avskaffa säkerhetsrådet och FNs bakbundenhet bakom västmakternas marionetter och tillsätta en riktig tribunal…