USA och Polen bryter mot Genèvekonventionen


Organisationen Human Rights Watch avslöjar nu att CIA flyttar runt fångar mellan olika länder.

De nya länderna i denna cirkus är: Polen, Rumänien, Jordanien, Egypten och Marocko.

Sedan tidigare är det känt att USA håller fångar i strid med Genèvekonventionen i koncentrationsläger i Kuba, Irak och Afghanistan.

Att detta väckt ett berättigat uppseende i USA är självklart. Folk i allmänhet misstror den sittande administrationen alltmer, och dess ställning förstärks inte av att medlemmar av staben i Vita Huset står under åtal för brott begångna under tjänsteutövning.

Att ett EU-land finns med i listan av länderna som bryter mot de mänskliga rättigheterna (Genèvekonventionen) är något som borde oroa hela EU.

Visserligen har Polen starka traditioner och

vana vid koncentrationsläger, men i ärlighetens namn hade jag hoppats att det var ett passerat stadium i landets historia.

Förut gången var det tyskar och ryssar som byggde dem, nu är det tydligen USA.

Ska vi Européer åter få stå med skammen när en av EU-staterna bygger läger?

Bilden nedan är klickbar, kolla till vad..

Uppdatering CNN: ”As far as the treatment of prisoners is concerned … it is clear that all 25 member states having signed up to European Convention on Human Rights, and to the International Convention Against Torture, are due to respect and fully implement the obligations deriving from those treaties,” The Associated Press quoted Roscam Abbing as saying.

CNN!

• I samband med ”kriget mot terrorismen” förvarar USA fångar på flera platser över hela världen. De mest kända är Guantánamo-basen på Kuba, Abu Ghurayb-fängelset i Irak och Bagram i Afghanistan.

• Människorättsorganisationen Human Rights First (HRF) presenterade år 2004 en lista på totalt 24 fånganläggningar där misstänkta terrorister hålls i förvar. Utöver de tidigare nämnda listades bland annat ön Diego Garcia i Indiska oceanen, två platser i Pakistan, en i Jordanien samt två mobila fängelser på stridsfartygen USS Bataan och USS Peleliu.

• Enligt tidningen The Washington Post finns det eller har funnits fängelser i åtta länder, inklusive ”flera demokratier i östra Europa”. En anläggning i Thailand ska ha stängts år 2003. Tidningen uppger att CIA ursprungligen planerade för ett fängelse på en ö i Kariba-sjön i Zambia, men att idén övergavs på grund av risken för epidemier.

STOCKHOLM / TT / SvD


3 svar till “USA och Polen bryter mot Genèvekonventionen”

  1. Nu har nog fått fel fakta. Polen har varken starka traditioner eller någon vana av koncentrationslägren. Lägren byggdes av tyskar (1939-45) och ryssar (1945-89).

  2. Jag skyller inte polackerna för det där. Givet att det var tyskar. Det står oxo i texten..

  3. Men vänta nu, antisemitismen var minsann utbredd i Polen och Polen var inte så oskyldigt i det här avseendet, lika lite som Baltstaterna var det.