USA och inställningen till vapen


Nu på morgonen läser jag igenom de nyheter som finns på webben för att se om det hänt något.

Det har det förstås inte om man bortser från det vanliga och all hysteri om ett halvtaskigt fotbollslag som idag ska möta Tyskland i något som väl närmast får betraktas som ett lokalderby. Fast förstås, det är inte riktigt sant eftersom TT har en sak som jag fick läsa ett par gånger innan jag konstaterade att jag inget förstått:

TT: USA avvisar avtal om handeldvapen. USA ser inget behov av nya internationella överenskommelser mot illegal handel med handeldvapen. Det säger USA:s FN-ambassadör John Bolton inför FN- konferensen vars mål är att minska den olagliga handeln med vapen. TT 24 juni kl. 03.08

USA ser inget behov av nya överens-kommelser mot illegal vapenhandel med handeldvapen? I veckan läste jag att den mäktiga vapenlobbyn, NRA, uppmanat sina medlemmar att maila till kongressen och kräva att reglerna i USA som tillåter varje amerikan att inneha ett eller flera handeldvapen skulle förbli oförändrade. På något sätt får jag för mig att detta handlar om samma sak. För i USA är det en mänsklig rättighet att få beväpna sig till tänderna om man är road av det.


Annons i en vapentidning

I vissa stater möter det inga hinder att inhandla automatvapen, ja inte ens kulsprutor och lätta kanoner om jag fattat saken rätt. I en del stater finns det förbud på att bära dolda skjutvapen, således går det bra att ha westernhölster med ett par Colt 45 om man känner för det. Så tolkar i alla fall jag det jag läst.


Annons i en vapentidning

I somliga riktigt vapenliberala stater så lär man ha rätten att skjuta först och fråga sen. Florida lär vara ett sådant exempel. Går du in på en tomt i Florida så kan tomtägaren skjuta dig till slamsor utan att riskera rättslig påföljd. Men, ska sanningen fram så förklarar inte det TT-telegrammet som jag citerar. För även om amerikaner får skjuta hej vilt så är det väl bra med kraftfulla regler om illegala vapen? Får man köpa en Beretta, Glock eller Colt rakt över disk bara man kan legitimera sig så är det ju per definition helt legalt även om det inte verkar vettigt?

Jag kommer att tänka på den där pyromanen som jag misstänker var en Timbroanställd. Han försökte tända på en tidningsbunt på f.d. sambons balkong med en cigarettändare. Tänk om det hade varit USA. Då hade han kanske försökt med två Colt Peacemaker Single Action i stället…

USA är verkligen frihetens förlovade land.

Har inte Timbro anställt tre avdankade bloggare förresten? De gillar inte tidningar har jag hört… :-)

Andra bloggar om: , , , , , , ,

[tags]politik, vapen, usa, fn, john bolton, vilda västern, individualism, nra[/tags]


3 svar till “USA och inställningen till vapen”

  1. Det handlar nog mer om att USA inte vill att andra länder ska ha synpunkter på landets liberala lagar när det gäller vapen. NRA har tydligen sänt 110000 email.

  2. Jag håller med Lars om sidospåret i artikeln om en pyroman i Stockholm. Den numera häktade ”debattören” var inte Timbroanställd. Snarare tvärtom.

    Redigera inlägget så ökar läsvärdet i ett angeläget ämne.

  3. I helsifyr här redigeras nåt. Begriper man inte smileys och har läst det förra inlägget i ämnet så är det ett proble, Men knappast mitt..