USA-medborgare på ledande poster i öststatsregeringar


Den här bloggen har visst fokus på USA:s politik. Denna artikel har viss anknytning till CIA, som vi nyligen behandlade i samband med rapporten om (en del av) CIA:s tortyrverksamhet. Det var väl känt då Obama, trots, motstånd i kongressen utsåg Brennan, känd tortyrförespråkare i CA, till CIA-chef. Obama och Brennan träffas varje vecka för beslut om drönarattacker mot påstådda terrorister, vilka dödat hundratals, kanske tusentals oskyldiga. Vi kunde därefter publicera en artikel som starkt indikerar att tortyrverksamheten fortsätter under Obama.

Artikeln.
Utnämningen av Natalie Jaresko, åtstramningsförespråkare och före detta chef för en investeringsfirma till Ukrainas finansminister fortsätter en trend där det ena östeuropeiskt landet efter det andra har tillsatta amerikanska medborgare på viktiga poster som tjänstemän i regeringen. Jaresko fick ukrainskt medborgarskap av president Petro Poroshenko och ska arbeta i regeringen under premiärminister Arsenij Yatsenyuk, också medborgare i USA (och med i Scientologikyrkan enligt uppgift).
USA dubbla pass

Jaresko är involverad i en domstolstvist med sin ex-make, Ihor Figlus. Tillsammans drev de sedan 20 år Kiev-baserade ”Horizon Capital”, för 20 år sedan med ett bidrag på 150 miljoner dollar från USAID. Horizon Capital drev ””Emerging Europe Growth Fund”, som bedrev olaglig insiderhandel med ukrainska värdepapper. Enligt domstolshandlingar köpte Horisont Capital ukrainska konstverk, georgiska mattor, dyra bilar, och antika möbler som ingår i ägandetvisten mellan Jaresko och Figlus.

Jaresko var också ansvarig för CIA-anknutna NIS Enterprise Fund (WNISEF), en placera amerikanska dollar i «pro-demokratiska» rörelser i Moldavien och Vitryssland och bidrog med en stor del av de 5 miljarder dollar som USA: använde för att påverka Ukraina i en för USA önskvärd riktning inför Maidan och statskuppen i Kiev i februari. Strax efter Jaresko kom biträdande polischef Ron Glensor från Reno i Nevada till Kiev. Denne blev officiell rådgivare till den ukrainska polisen. Glensor var mycket aktiv i CITAP, som kom att användas av CIA för att rekrytera agenter bland utländska polistjänstemän.

ICITAP började under CIA:s täckmantel att infiltrera utländska polismyndigheter, först 1990 i Panama efter USA militär invasion. Verksamheten har sedan utökats till Rwanda, Bosnien-Hercegovina, Kosovo, Georgien, östra Slavonien provinsen Kroatien, Serbien, Armenien, Moldavien, Azerbajdzjan, Bulgarien, Montenegro, Makedonien, Tadzjikistan, Ukraina, Kazakstan, Vitryssland, Mongoliet, Kirgizistan, Uzbekistan, Albanien, Liberia, Kenya, Nigeria, Ghana, Nepal, Pakistan, Bangladesh, Thailand, Sydafrika, och Irak. ICITAP och CIA verksamheten nära samband i kampen mot narkotika / upprorsverksamhet i Bolivia, Costa Rica, Colombia, Mexiko, Guatemala, El Salvador, Belize, Haiti, och Panama.

ICITAP växte fram ur program hos USAID, som startade i början av 1960-talet då poliser från USA utbildades utomlands. Det blev dock snart uppenbart att CIA använde USAID:s program för att få inflytande över utländska polismyndigheter för att bekämpa inflytande från Sovjetunionen och Kina. Polisen Dan Mitrione från Indiana utbildade på uppdrag av CIA brasilianska och uruguayanska regeringstjänstemän under täckmantel av USAID i användning av elektriska stötar och andra tortyrmetoder på politiska fångar. Mitrione kidnappades och avrättades av uruguayanska Tupamaros gerillan för sina brott. Brasiliens president Dilma Rousseff var ett offer för Mitriones brutala tortyrtaktik som genomfördes av de brasilianska säkerhetsstyrkor.

Den polske politikern Radoslaw Sikorski är välkänd för sin antiryska position.
Han är ledare för det polska parlamentet (sejmen), före detta utrikes- och försvarsminister. Han var tidigare bosatt i USA är brittisk medborgare samt gift med den neo-konservativa (högerradikala) krönikören Anne Applebaum, medlem av redaktionen för Washington Post. Sikorski var medlem i neo-konservativa American Enterprise Institute (AEI), som har anställt hökar som Fred Kagan, svåger till vice utrikesminister Victoria Nuland, känd för sitt uttalande ”Fuck EU” inför Maidan och för att ha uppgivit att USA satsat 5 miljarder dollar på en omvälvning i Ukraina. Lynne Cheney, hustru till förre vicepresident Dick Cheney, förre FN-ambassadören John Bolton är också med i AEI. Sikorski är också nära vän till mediamogulen Rupert Murdoch. Sikorski har gått i bräschen för ökade EU-sanktioner mot Ryssland och Natos fortsatta expansionen österut.
Sikorski och Bildt

Tillägg av Anders Romelsjö: Carl Bildt brukar samarbeta med Sikorski. SvD skrev 27/10 2013 ”Tillsammans med den polske utrikes-ministern Radosław Sikorski ska Carl Bildt de kommande dagarna besöka Ukraina, Moldavien och Georgien. En resa de båda herrarna ser som väldigt prioriterad. Det rör sig nämligen om Sikorskis och Bildts egna lilla baby, också känd som det Östliga partnerskapet.”
radiofreeeurope

Estlands president Toomas Hendrik Ilves, växte upp i New Jersey och studerade vid Columbia-universitet. Han anställdes som chef för CIA-finansierade ”Radio Free Europé:”s kontor i Estland och arbetade vid huvudstudion i München. Ilves bror, Andres Ilves, arbetade också vid en CIA-finansierad radio. Andres Ilves arbetade också med destabiliserande verksamhet i Serbien på uppdrag av National Endowment for Democracy (NED) och George Soros’ National Democratic Institute och är nu engagerad i politisk verksamhet i Sydafrika som är riktad emot Sydafrikas regering och dess president Jacob Zuma.

Valdas Adamkus var under två perioder president i Litauen. Han är amerikansk medborgare och av Ronald Reagan senior tjänsteman och fungerade som underofficer i USA:s underrättelsetjänst. Adamkus var inte den enda tjänstemannen från Reagans administration som kom till makten i Östeuropa efter det kalla kriget. Kateryna Chumachenko, amerikansk medborgare, var bland annat särskild assistent till en av USA:s biträdande utrikesministrar och arbetade också i det amerikanska finansdepartementet under George HW Bush administration. År 2005 blev Chumachenko ”em>First Lady” i Ukraina sedan hennes man, Viktor Jusjtjenko, blev president efter den av Soros och CIA finansierade «orangea revolutionen».

Andra amerikaner som ingår i östeuropeiska regeringar och politiska organisationer inkluderar Ljubica Acevska, som blev Makedoniens första ambassadör till Förenta staterna, den ukrainske anti-ryske politikern Ivan Lozowy, Roman Zvarych, som blev justitieminister i Jusjtjenko regering, och Peter Zwack, som blev ungersk ambassadör till USA och ordförande i den ungerska organisationen för företagare.

De flesta av dessa amerikaner, handlade innan de tvingades avsäga sig sitt amerikanska medborgarskap i strid med 1799 ”Logan Act, som förbjuder obehöriga medborgare att förhandla med utländska regeringar. ”Men Logan Act”, som många amerikanska lagar, tillämpas inte, (liksom en del andra lagar) på grund av påtryckningar från amerikanska etniska lobbygrupper, liksom avCIA. Detta uppmuntrar dubbelt medborgarskap för att kunna engagera sig i verksamhet på uppdrag av USA: s underrättelsetjänst.

Source: Strategic Culture Foundation
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/med-sikte-pa-ostsamarbete_8660028.svd

Bilden visar nuvarande CIA-chefen John Brennan, som Obama brukar träffa varje tisdag.
Brennan CIA-chefen lead

CIA imagesCAC2LEWL

Det var ”Alla tiders visselblåsare” – Philip Agee som publicerade den mest häpnadsväckande och viktiga informationen om USA:s utrikespolitik som någon amerikansk statlig visselblåsare någonsin gjort. Philip Agee tillbringade 12 år (1957-1969) som CIA-handläggare. I boken ”Inside the Company: CIA Diary”, publicerad 1974 var ett banbrytande arbete oc en storsäljare om CIA:s metoder och dess förödande konsekvenser. Där fanns ett 23-sida appendix med namnen på hundratals hemliga agenter och organisationer. Agees mål med att namnge alla dessa individer var att göra det så svårt som möjligt för CIA att fortsätta sitt smutsiga arbete. I motsats till Agee har Wikileaks ej publicerat namnen på hundratals informanter från de nästan 400 000 handlingar om Irak-kriget som släpptes.

Phillip Agee untitled

På CIA:s lönelista fanns tidigare och dåvarande presidenter i Mexiko, Colombia, Uruguay och Costa Rica, ”vår arbetsminister”, ”vår vice-president”, ”min polis”, journalister, arbetskraft ledare, studentledare, diplomater och många andra. Om CIA ville sprida antikommunistisk propaganda, orsaka splittring inom vänstern, eller få kommunistisk ambassadpersonal utvisad, behöver den bara förbereda några bluff-dokument, presentera dem till lämpliga ministrar och journalister, och – vips! – Omedelbar skandal.

*Vilka svenska och politiker i andra länder som nu kanske finns på CIA:s lönelista är obekant för mig.

En vanlig taktik hos CIA är att skriva vinklade ledarartiklar och falska nyhetsartiklar som publicerades av vissa latinamerikanska medier utan angivande av CIA:s författarskap eller att CIA betalat. Propagandavärdet av en sådan ”nyhets”-artikeln kan multipliceras med att den plockades upp och spreds av andra CIA-stationer i Latinamerika och ibland också i USA. Enligt Carl Bernstein 1977 hade mer än 400 journalister i USA under de gångna 25 åren utfört uppdrag åt CIA.
* Hur många svenska eller utländska journalister som nu direkt arbetar åt CIA vet jag inte. Vet du?
Frihetsgudinna gråter bild


i Andra om: , ,, , , ,
, ,, , , , , ,, , , , , ,

DN 10/12 SR 10/12 al-Jazeera DN 2/4 SvD 2/4Obama medger delvis 6/8 New York TimesUSA-bloggen CIA-rapport I http://www.commondreams.org/sites/commondreams.org/files/imce-images/feinstein_report_0.jpg” target=”_blank”>CIA-rapport II SvT 14/1 DN Debatt 14/1 Blum om SnowdenGlobalresearch 17 december CIA & Amazon Roots organization Upprop för Snowden Guardian 9/6 PRISM DN Washington Post SvD 10/6AB 10/6 Expressen 10/6 New YorkerTruthdigger Jonathan Turleys blogg

  11 comments for “USA-medborgare på ledande poster i öststatsregeringar

 1. Martin Kullberg
  2 februari, 2015 at 09:43

  Det är ju inte bara Ukraina som sats på tvångsförvaltning av agenter för främmande makt. Det var svåra problem i Afghanistan där man inte ville godkänna regeringen för den var fullpackad med utlänningar. Den Georgiska regim som Carl B var insyltad i är också ett bra exempel. Sverige har ju sin egen Carl Bildt som ett exempel på när USA infiltrerar maktens högsta korridorer.

  Det är ju mer uppenbart när de flyger in utlänningar för att ta över ett land. Men man behöver bara ta sig en titt på en del figurer inom försvarsmakten för att inse att man inte alltid behöver utlänningar.

 2. 2 februari, 2015 at 17:22

  Bra kommentar av Martin Kullberg. Så ser det ut. Sagt utan censur. I Sverige och ute i Europa. När jag först – ute på nätet, mainstream-media vågar inte röra detta – läste om de forna öststaternas ledande politiker som är ägda av USA hoppades jag att någon svensk skribent skulle ta upp och belysa USA:s politiska grepp. Som de länge planerat och slugt iscensatt. En skandal av atronomiska mått! Nu har Anders Romelsjö publicerat och det är bra. Så funderade jag kring om någon vänstertidning i sin tur törs ta upp och publicera vidare. Men det modet har de nog inte. Amerikanska Natalie Jaresko, som tidigare varit anställd på amerikanska ambassaden i Kiev och placerats som Ukrainas finansminister vore annars bra att börja nysta kring.
  Ulla Johansson

  • Martin Kullberg
   2 februari, 2015 at 18:10

   Tack, jag har själv luskat i det hela ett tag och det finns ett tydligt mönster och förfarandet är systematiskt och vida utbrett. Baltstaterna är också fina exempel på länder som har eller har haft sina regeringar fullpackade med utlänningar.

   Att journalister inte gör något av detta, trots att det finns för vem som helst att hitta om de surfar på nätet och använder google translate, tyder bara på att det inte finns någon som är villig att betala för den storyn.

   • Thomas Åkerblad
    4 februari, 2015 at 12:54

    ”Baltstaterna är också fina exempel på länder som har eller har haft sina regeringar fullpackade med utlänningar.” De flesta var väl andra generationens balter (med ett svenskt, amerikanskt eller annat västligt medborgarskap) som var ivriga att hjälpa till med att eliminera de skador som den brutala sovjetiska ockupationen åstadkommit. Vi hade ju t ex i Sverige ett starkt estländskt civilsamhälle. Så jag förstår inte din upprördhet.

    • Martin Kullberg
     4 februari, 2015 at 15:16

     Att de brutit emot de mänskliga rättigheterna sedan starten och gör det än idag, det struntar du tydligen i?

     • Thomas Åkerblad
      6 februari, 2015 at 02:14

      ”Att de brutit emot de mänskliga rättigheterna sedan starten och gör det än idag, det struntar du tydligen i?” Svepande anklagelser utan bevis förtjänar väl bara samma kommentar som Calle Lidbom en gång gav till Calle Bildt: Trams.

      • Martin Kullberg
       6 februari, 2015 at 12:37

       En av de första saker de gjorda var att göra hundratusentals människor statslösa. Du osynliggör detta och försöker bagetellisera ett brott emot de mänskliga rättigheterna, ett brott som pågår än idag.

       Du är tramsig och okunnig, men jag misstänker att du är väldigt selektiv i vilka övergrepp du väljer att se. Du verkar vara ett troll.

       • Thomas Åkerblad
        7 februari, 2015 at 00:49

        Aha, så ditt engagemang gällde de forna, ryska ockupanterna i Baltikum? Enbart dem? Ingen tanke på de som förtryckts under den sovjetiska järnhälen? Tänkte väl det.
        1992 var jag på en gruppresa till Estland och Lettland. Kommer ihåg när jag stod på en gata i Riga och samtalade med stadsarkitekten när Gatukontoret kom farande i en liten lastbil. De åkte fram till närmaste gathörn och reste en stege mot väggen och en man klättrade upp med en färgburk och började måla över det ryska texten på de 2-språkiga gatskyltarna. När jag frågade stadsarkitekten om vitsen med detta, konstaterade han bara: Det är nödvändigt för vår lettiska identitet.
        Det är ju inget som hindrar dessa statslösa att ansöka om att bli baltiska medborgare.

        • Martin Kullberg
         7 februari, 2015 at 14:01

         Har du talat med statslösa? Har du träffat några sådana, har du sett hur de lever och hur de har det? Du har inget på fötterna för att de skulle ha gjort några övergrepp personligen. Men vi vet att de dina begår detta övergrepp och gör det än idag. Du ger falska förespeglingar att dessa skulle vara gärningsmän, men din egen beskrivning av sovjet gör dem lika mycket till offer och nu dessutom som syndabockar. Men man får inte göra folk statslösa på sådana grunder.

         De skall inte behöva ansöka om något alls. Det är ett övergrepp att göra folk statslösa och det finns inget som rättfärdigar det.

        • Martin Kullberg
         7 februari, 2015 at 14:17

         Faktum är att din egen metod att argumentera för övergrepp är betydligt effektivare för att motivera vad Sovjet gjorde i baltikum och skulle kunna användas för att motivera varför ännu fler balter skulle sats i gulag, nazistkollaboratörer som de var. Men i din världsbild är väl nazistkollaboratörer ”frihets”-kämpar.

 3. Elise
  4 februari, 2015 at 16:30

  Det står om demokratin i Sverige, bland annat, att vart fjärde år kan folket välja sina företrädare till riksdagen, som ska se till folkets bästa i Sverige.
  Under tiden Carl Bildt har varit utrikesminister, har svenska befolkningens bästa inte varit på agendan.
  Finns det lagar som tar tag i dom här ministrarna, som går andra länders ärenden under tiden de får betalt av svenska folket?
  Det står skrivet, att alla svenskar är lika inför lagen.
  När jag läste Regeringens deklaration vid 2014 års utrikespolitiska debatt i Riksdagen den 19 februari 2014 av Carl Bildt, tänkte jag, att den människan borde sitta i fängelset resten av hans liv. Så mycket lögner och ondska som fick plats där. Så länge politikerna inte ställs till svars för sinä gärningar, desto grövre gärningar kommer de att medverka i.

Comments are closed.