USA, de omöjligas paradis..


Jag känner inte till upphovsmannen till denna lilla text om USA:s rättssystem och dess konsekvenser.

Lika lite kan jag bedöma om det är med sanningen överensstämmande eller ej.. Texten, som en gammal jobbarkompis sände mig, kan komma från Flashbacks diskussionsforum, men jag är inte säker..

Det är dags att titta på årets vinnare av ”Stellapriset”. Stella priset är döpt efter Stella Liebeck som spillde ut kaffe på sig själv och lyckades stämma McDonalds i New Mexico. Det fallet inspirerade till denna utmärkelse som delas ut till de mest löjliga stämningsansökningar som har blivit godkända av amerikansk domstol.

Här är årets vinnare:

Delad 5:e plats

Kathleen Robertson från Austin, Texas, belönades med $780,000 av en jury för att hon hade brutit vristen efter att hon hade snavat över en 2 åring som sprang runt i en möbelbutik. Ägaren till butiken blev minst sagt förvånad när han fick höra domarens beslut eftersom barnet som Ms Robertson hade snavat över var hennes eget.

Delad 5:e plats

19-åriga Carl Truman från Los Angeles fick $74,000 och sjukhusräkningen betald för att hans granne körde över hans hand med sin Honda Accord. Mr. Truman glömde att titta om det satt någon bakom ratten på bilen innan han försökte stjäla grannens navkapslar.

Delad 5:e plats

Terrence Dickson från Bristol, Pennsylvania, var på väg ut genom garaget till det hus han precis hade rånat. Han kunde inte få upp garageporten för att den fjärrsändare som han hade stulit inte fungerade. Han kunde inte heller gå tillbaka in i huset eftersom dörren hade gått i baklås. Eftersom familjen som ägde huset var på semester fick Mr. Dickson sitta inlåst i åtta dagar och endast livnära sig på Pepsi och torrfoder till familjens hund. Han stämde husägaren för psykiskt lidande, vann rättegången och fick $500,000 i skadestånd.

4:e plats.

Jerry Williams från Little Rock, Arkansas, tilldelades $14,500 plus att han fick alla sjukhusräkningar betalda efter att ha blivit biten i ena skinkan av grannens hund. Hunden satt fastkedjad inne på grannens gård som var helt inhägnad. Juryn var lite tveksam innan de dömde till skadestånd eftersom de tyckte att Mr. Williams själv kanske var ansvarig för att reta upp hunden eftersom han hade klättrat över staketet och skjutit på hunden upprepade gånger med sitt luftgevär.

3:e plats

En restaurang i Philadelphia blev dömd till att ersätta Amber Carson från Lancaster, Pennsylvania, med $113,500 eftersom hon hade halkat, ramlat och brutit nyckelbenet i en pöl med utspilld läsk. Enda anledningen till att läsken fanns på golvet från början var att Ms. Carson hade kastat den efter sin pojkvän ungefär 30 sekunder tidigare under ett bråk.

2:a plats

Kara Walton från Claymont, Delaware, stämde framgångsrikt ägaren till en nattklubb i en närbelägen stad eftersom hon hade ramlat från nattklubbens toalettfönster och slagit ut två av sina framtänder. Detta hände när Ms. Walton försökte smita in genom fönstret till damtoaletten för att slippa betala $3.50 i inträdesavgift. Hon belönades med $12,000 och fick tandläkarräkningen betalad.

1:a plats

Årets vinnare är Mrs. Merv Grazinski från Oklahoma City, Oklahoma. Mrs. Grazinski köpte en splitt ny husbil av märket Winnebago. På sin första utflykt med den nya bilen kör hon upp på motorvägen och lägger i cruise control i 120 km/h. Hon klättrar helt lugnt ur förarsätet och går till köksdelen för att göra sig själv en smörgås. Inte helt oväntat åker husbilen av motorvägen och blir totalt skrot. Mrs. Grazinski stämmer Winnebago för att det faktiskt inte står i instruktionsboken att man inte kan göra som hon gjorde. Juryn gav henne $1,750,000 plus en ny husbil. Husbilsföretaget ändrade faktiskt i instruktionsboken efter denna dom ifall att det fanns fler totala idioter som tänkte köpa husbil.


6 svar till “USA, de omöjligas paradis..”

  1. Alla är så kallade Urban Legends. Sökningar på de uppdiktade personernas namn på Google leder en uteslutande till förklaringar att de är bluffar.

  2. Jo jag insåg det. Men det var ju kul i alla fall. Jag hade inte sett det förut till skillnad från andra. Extra kul att sätta på farthållaren och sedan koka kaffe.. :-)

  3. Jinge, dina fördomar om USA får dig att svälja sånt här.
    Lika lite som att Phelps (godhatessweden.com) representerar den ”kristna högern” visar dessa vandringssägner på den ”dumma amerikanen”

    Eller baserar du månne dina åsikter om Norge på historierna om norsken, tysken och bellman?

  4. Joseph! Vad i texten och kommentarerna får dig att dra slutsatsen att jag svalt det? Däremot gläds jag storligen över den brist på humor som tycks finnas hos alla USA-kramare.. :-)