USA är ociviliserat


Vill man ägna sig åt USA-bashing så kan man alltid lita på våra tidningar. Inte så att de nödvändigtvis ägnar sig åt saken, men där finns alltid fruktbara historier om landet i väster.

Idag berättar Svenska Dagbladet att nio amerikanska soldater dog och tjugo skadades igår när en självmordsbombare lät sin bil explodera i en ”bas” som tidningen skriver, oklart vad de menar. Det var norr om Bagdad och världens befolkning är fullständigt medveten om varför Irakkriget startades och sanningshalten i de påståenden var som låg till grund för kriget. Likafullt så är det en tragedi, låt vara mikroskopisk jämfört med de 700 000 irakier som dödats fram tills idag.

Men USA tar inte bara död på Irakier, Somalier, Afghaner och sina egna soldater. Man tar kål på folk på hemmaplan oxo läser jag i Dagens Nyheter.

DN: ”Avrättning med giftinjektion är en långt ifrån en så human metod som många amerikanska delstater hävdar, visar en forskningsrapport. Den dömde kan dö, vid fullt medvetande och i brännande smärtor, av att andningen kollapsar.

Detta framgår av protokoll och vittnesuppgifter från avrättningar i delstaterna North Carolina, Kalifornien och Virginia. Texas, som är den delstat som utför i särklass flest avrättningar i landet, lämnar inte ut sådana uppgifter.”

Jag kan inte komma ifrån känslan av att det är något fel på det där landet. Att enskilda individer kan tappa förståndet har vi sett många exempel på, se bara på skolskjutningen i Virginia förra veckan. Men att en nation så fullständigt förblindas är svårt för mig att ta in. Den allra mest primitiva sortens straff är dödsstraffet, dessutom är det oåterkalleligt. En nation som tillämpar dödsstraff måste vara en ytterst primitiv nation.

Länderna som tillämpar dödsstraff är inte heller en samling utvecklade nationer, de har sällan vare sig rättsäkerhet eller ett statsskick som kan kallas demokratiskt. Och i detta sunkiga sällskap intar USA en särställning – frivilligt. Ett land som behöver ägna forskning åt hur de ska ta ihjäl sina egna medborgare på ett ”lindrigt” och ”humant” sätt är inte värda annat än – bashing.


Born in the USA? – Kolla sittdynan på stolen…


Ett land som dagligen
spenderar miljarder på hur de ska ta ihjäl andra människor än sina egna medborgare är också värda all bashing som finns. När ett land ägnar sig åt båda sakerna så är cirkeln sluten. Det är faktiskt inte helt säkert att Talibanerna är de som är galnast i denna vår värld.

Källor: SvD DN

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

[tags]Dödsstraff, USA, Irak, Somalia, Afghanistan, Giftinjektioner, Elektriska stolen, USA-bashing, Politik[/tags]


49 svar till “USA är ociviliserat”

 1. Nä, vänta nu. Går inte USA hatet överstyr nu?

  1) Det är inte USA som dödar människor i Irak – det är Islamofaschister som utan att tveka dödar så många av sina grannar som behövs för att kunna gripa makten i landet

  2) ”Och i detta sunkiga sällskap intar USA en särställning – frivilligt.” – ähum, Kina avrättar fler människor varje år än ALLA andra länder sammanlagt. Ca 80% av världens avrättningar. De använder som regel nackskott, men rapporteras nu använda giftinjektioner också..

  Så dina argument faller platt inför hur verkligheten ser ut.

 2. Hörrö KeMa! Ja Kina är en del av det sällskap länder som USA hamnat bland. Vad var det du inte förstod med det? För övrigt så är det din kompis Bush, en galen kristen fundamentalist, som startat dödandet i Irak. Hade han gett fan i att hitta på en massa lögner så hade det varit fred i det landet idag. Låt vara med en galen diktator, men Bush har minst lika mycket blod på sina händer.

 3. Fred är en sak, frihet är en annan. Jag kan ge mig fan på att Tredje riket hade givit Europa fred också.

  Demokratin har alltid ett pris, kanske är det priset för högt i Irak, kanske är det det inte. Faktum är att arabvärlden hatar demokratin, nästan lika mycket som de hatar judarna i Israel. Kanske kan man låta dem hållas eller verkar man för spridning av demokrati, vilket FN definitivt inte gör.

 4. Mikael! Du är sorgligt obildad när det gäller arabvärlden. Jag vet inte varför det är så, men jag ska senare idag tipsa om en bok du borde läsa. Det vi kallar yttrandefrihet och demokrati är det som arabvärlden avundas oss mest. En hoper klansamhällen där nationerna i själva verket är en bunt stammar, ibland en kungafamilj, det är KLART att de vill ha frihet och demokrati.

  Och DESSUTOM så finns det mängder av undersökningar som bevisar detta. Med andra ord så är du antagligen helt okunnig om det du skriver om. Det värre perspektivet, att du ljuger medvetet vill jag inte tro..

  Sedan har västvärlden dessvärre gjort att termen ”demokrati” mister lite av sin lyskraft. Tycker t.ex. palestinierna att Israel och USA:s form av ”demokrati” verkar så lyckad?

  Vad tror du Irakierna tycker?

  Så sprätta skiten dit den sprättas bör!

 5. Det hela handlar om makt och konsten att bibehålla den. Den moraliska frågan huruvida makten KAN begår misstag är av underordna betydelse här.

  och blir på sin höjd en fotnot, där resonemanget förs på så sätt att: ”låt oss förhandla om det!”

  Och när makten hotas (verkligt eller inbillat) så vidtar den alla tillbuds stående medel för att försäkra sig om fortsatt maktutövning med logiken makt är rätt! Ju grövre övergrepp makten begår, ju mer kommer den att beskrivs av oppositionen, och till sist så återstår det enda säkra sättet att handskas med oliktänkande (eller tänkande över huvudtaget) och det är att tysta dem, det vill säga att döda dem = Makt är rätt = Makt gör rätt!

 6. Mikael, om nu USA och Storbritannien vurmade så mycket angående demokratin, som du tycks tro, varför infördes inte demokratin då i Irak, efter det att Storbritannien såg till att lägga under sig de göttaste bitarna i mellanöstern – där oljan fanns, efter andra världskriget? Eller om du nu tror att USA verkligen respekterar ett demokratiskt valresultat, så titta då på Allendes valseger i Chile på 70-talet!

  Jag tror inte på ditt prat om att USA skulle hysa några som helst varmare tankar om demokrati! Bush valdas trots att han fick mindre röster än Al Gore till president! Hur som helst, vem litar på ett valresultat där 50 % av populationen röstar? Många får inte. Behöver jag säg att dessa röster av något konstig anledning alltid tillhör demokraterna?

  Jag tror här att bombhögern här försöker få till en antisemitisk variant där all kritik mot USA ses som USA-hat! Ingen kritik mot USA med mindre än att du stämplas som USA-hatare. Vi ser det allt mer i svensk debatt! Ett nytt debattklimat alltså?

 7. Dessutom.

  Dra inte alla amerikaner över en kam. Nära hälften av de som röstade i förra presidentvalet ville inte ha Bush. Vissa delstater för en politik med kopplingar till facket som får socialdemokraternas koppling till LO att framstå som sund.

  För övrigt tror jag inte att alla som röstade på Bush vill ha dödsstraff, de ville snarare inte ha en skattehöjande flip-floppare från MA.

 8. Om du Jinge ifrågasätter två demokartiers vara på basis av den politik de demokratierna för är du ute och cyklar.

  Angående arabvärlden är jag nog inte så okunnig som du vill att jag ska vara. Jag ser bara till fakta. Hur många demokratier finns det i arabvärlden? Hur är det med yttrafriheten i arabländer? Hur är kvinnornas ställning? Hur mycket styrs av religion? Hur fria är samhällena?

  Alla människor vill ha frihet för sig själv, det är naturligt. Men alla människor vill inte har frihet för alla andra. Å andra sidan har vi vitt skilda politiska fundament att stå på. Där jag förordar liberalism som något bra, så ser du liberalism som något dåligt för att det kan leda till skillnader mellan individer. Jag ser skillnader mellan individer som naturligt.

 9. Mikael. Vilka demokratiers ”vara” har jag ifrågasatt?

  Beträffande arabvärlden så bortser du från att den stora majoriteten vill ha rättsäkerhet, demokrati och mänskliga rättigheter. Således är du okunnig.

  Men du ska få ett boktips i min nästa bloggpost.

 10. Mikael försöker här sig på knepet dra ett skiljetecken mellan demokratin i Israel mot övriga MÖ (där yttrandefrihet, tryckfrihet, religionsfrihet samt mötesfrihet lyser med sin frånvara) och i och med att Israel är en demokrati (enbart för Judar då förstås, inte får palestinier rösta inte) rättfärdigar därför detta vilka övergrepp som helts, tycks det?Ordet demokratin tolkas här olika! Och han vill även få oss att svälja lögnen att USA slåss för den fria världens demokratiska rättigheter! Mikael, det kommer inte att lyckas! Bildningsnivån är för hög i Sverige!

 11. Hans Bergström lyckas med konststycket i DN idag att få fram något positivt med dödsskjutningarna i Virginia. Den mannen är en sådan USA-älskare så det liknar en sjukdom.

  Nej. John Kerry var ett sällsynt sorgligt alternativ till Bush. Hans inställning till Irak-kriget var tragikomiskt. Går det bra, var det bra, att vi anföll, går det dåligt, var det dååigt att vi anföll. I intervjuer innan valet, ville han ännu inte göra den bedömningen riktigt. Bush var konsekvent.
  Intressant handlade valet om att i storstäderna röstade man på Kerry, på landsorten och i småstäderna på Bush. (Jag hörde att en så hög siffra som på 88% röstade på Kerry på terrordrabbade Manhattan.)
  Man kan gilla dödsstraffet och vara extremt anti-Bush. I USA är fortfarande en majoritet för dödsstraffet. Men det finns trots allt en ganska stor räckvidd mellan åsikterna i befolkningen. Men inte lika mycket bland politikerna som för det mesta tillhör högern.

  Kul att Mikael använder ordet ”flip-flop”, ordet som slentrianmässigt användes i debatten på alla kanaler i USA men främst naturligtvis på Fox News och bland väldigt konservativa nyhetsankare och krönikörer. Men, helt fel, var det ju inte. vad gäller skattehöjningar, kan jag säga dig, att så fanatiskt ogillande av skattehöjningar är man inte. Snarare motsatte sig en majoritet av befolkningen de skattesäkningar som gjordes av Bush. Inte konstigt. Gynnade framförallt de allra rikaste. Nån procent av befolkningen.

  Man försökte med demokrati i Iran en gång. Det gillade inte USA, av skäl som rör -suprise,suprise-olja, som hjälpte till att störta demokratin och Mossadeq.

  Visst råder det enorma problem med demokrati och korruption i arabländerna. Ledarna är ofta hatade i sina egna länder.

  Men lägg också märke till vilka av dessa diktaturer USA kritiserar. Syrien? Ja. Jordanien? Nej. Iran? ja. Saudiarabien. Not som much.

  Jag tror också de flesta människor vill ha en ökad frihet. Men det handlar också om trygghet. USA bidrar ICKE till ökad trygghet.

  För mig som är socialist, innebär socialism, mer möjlgheter för individen. Det ska inte vara beroende på hur mycket du äger eller tjänar. Dessutom är dagens liberala individ en sällsynt välanpassad person som gör det mesta för att inte sticka ut för mycket. Men för liberaler av idag handlar individualism mycket om att få sitta hemma och välja telebolag och PPM-fonder. Då känner sig den liberala individen sig självförverkligad.

 12. Naturligtvis, Mikael du ser skillnader mellan individer som naturligt. Men det innebär inte att de ska särbehandlas och få sämre villkor i livet.
  Demokrati är ett relativt begrepp, det finns utvecklade demokratier där målet är att ALLA ska ha samma rättigheter.
  Så är inte fallet varken i USA eller Israel, de demokratier som du tycks prisa.
  En bra demokrati har inte dödsstraff, olikheter inför lagen, begränsad yttrandefrihet eller bryter mot mänskliga rättigheter, rätt så frekvent som framförallt Israel gör.

 13. Nej, Mikael. Vi ska inte dra alla amerikaner över en kam. Det är fruktansvärt orättvist. Samma sak gäller människor i länderna i arabvärlden.

  Jag tycker att det är märkligt att det inte talas mer om dödsstraff i the Land of the Free! Mina vänner på USA:s östkust och Vermont talar om det förstås, och säkert fler i USA eftersom demokratirörelser och rörelser mot dödsstraff, mot krig etc är mycket aktiva, men deras röster hörs ju inte hit till oss i Sverige. De släpps ju inte fram ö.h.t. och lever en kuvad tillvaro på samma sätt som demokratirörelser i många andra länder.

  Det som jag rent subjektivt, tycker är obehgligast med USA är att grymheter begås under falsk flagg, d.v.s. man dödar i demokratins namn, man utger sig för att följa kristna lagar, men man tillämpar dödsstraff. På någon märkligt sätt kan jag ”förstå” att man slår ihjäl någon med en träklubba, men att injicera ett gift i någon inför publik… Det är mer ociviliserat.

 14. Den dag så Israel inför en konstitution om alla människors lika värde så är det en demokrati avlika stort värde! Det är något som infördes efter epoken ”revolutionen” i västorienterad idéhistoria redan på 1700-talet!

 15. nature says:
  April 24th, 2007 at 10:37 am
  och i och med att Israel är en demokrati (enbart för Judar då förstås, inte får palestinier rösta inte) rättfärdigar därför detta vilka övergrepp som helts, tycks det?

  Konstigt, jag har träffat israeliska medborgare som fått rösta trots att de inte är judar.
  nature är därför en lögnare och bör bli varnad. Fixar du det, Jinge?

 16. Ja vilken rackare Jonatan. Där cyklade nature rätt ordentligt. Han har visserligen helt rätt när han säger att Israel inte är en demokrati, men visst får palestinierna rösta.

  Men de får inte köpa mark, bygga hus, resa till släkten i andra länder (iaf kan de inte vara säkra på att släppas in i Israel igen) och de får inte göra lumpen. Dessutom utestängs de från en massa olika jobb som kräver genomgången värnplikt.

  Men rösta, det får de.

 17. De Israeliska palestinierna, svar ja! Men inte de miljoner palestinier, som tvingas leva under den Israeliska ockupationen!

 18. Nej DET har du rätt i nature. De får visserligen rösta, men de får inte rösta på något som inte Israel och USA inte gillar…

 19. Men nature, varför skulle palestinier som inte är medborgare i Israel få rösta i ett israeliskt val?

 20. Vad jag menar är att de palestinier, som tvingas leva under den Israeliska ockupationen, inte får rösta på vilka som skall sitta i knesset; det är ju lite märkligt då Israel inte anser att det finns någon ockupation, alls! Och om de inte finns ockupation, så finns det inte heller något Palestina att ockupera och då undrar jag varför inte palestinierna egentligen inte får rösta i Israel – då de nord amerikanska indianerna får rösta i det amerikanska presidentvalet – de har ju också fått sitt land annekterat samt fått sett sina civila samhällen bombade?

  I och för sig lite sångsökt, kanske : -)

 21. Är det inte snarare så att vi alla är ociviliserade till dess vi tar emot Jesus som vår ledare? Oavsett om man är amerikan eller inte. Ta frigivne Jerry, till exempel, han säger ju själv att det är böner och hans Gudstro som hjälpt honom att vinna kampen och orka stå ut i så många år. Med tro följer tålamod. Varför? Jo, för man vet något. Inte hemligt, men heligt.

 22. nature says:
  I och för sig lite sångsökt, kanske : -)

  Ja, det var lite långsökt.
  De palestinier som bor på Västbanken och i Gaza får väl rösta i de Palestinska valen, eller?

 23. Jack H says:
  Är det inte snarare så att vi alla är ociviliserade till dess vi tar emot Jesus som vår ledare?

  Herrn behagar skämta?

 24. Jonathan// Japp de får rösta. Men på det Israel och USA vill att de ska rösta på.

  I grund och botten är Israel/Palestina en stat idag, där Gaza är ett fängelse, där Israel ibland tillåter palestinierna få komma ut på permission.

  Ps! Israel vill inte ha fred. Det är enda sättet att fortsätta stjäla mark och naturresurser (läs: vatten) från palestinierna.

 25. Jack H, jag vill på intet sätt förringa din gudstro, det är säkert så att flera funnit tröst i den…
  Men jag som vanlig dödlig kan absolut inte inte sätta min lit till en flertusenårig, patriarkalisk herdereligion, en myt, en saga – och tro att någon som hette Jesus ska hjälpa mig att stå ut i denna värld.
  Jag får helt och hållet förlita mig på själv, ”with some help from my friends”…
  För övrigt anser jag att man inte bör sätta olika religioner mot varandra, de tre monoteistiska världsreligionerna har samma gud, så vitt jag förstå.
  (Om det nu inte är Mammon, eller Baal, förstås.)
  Palestinierna bor antingen i flyktingläger, är instängda i delar av Gaza eller Västbanken eller lever i Israel under diverse olika restrektioner. Var de nu befinner sig så lever de under ohyggliga omständigheter.(Naturligtvis finns de även i olika västländer och har då samma rättigheter som andra.)
  Israel och USA har bestämt deras öde – och det betyder ett knappt levbart liv.
  Jag tror inte att det hjälpa dem om de skulle förlita sig på Herran…

 26. Skyll på mig!

  jag lät den där Jacks kommentar stå kvar trots att den var totalt off topic. Jag tyckte att den var kul… :-)

  Men nu är religion off topic i denna tråd. Det finns mängder av poster där det passar bättre.

 27. Jinge, du är mot dödsstraff men för terroristattacker även mot civila? Rätta mig om jag har fel…
  Ska tilläggas att jag är mot bäggedera.

 28. Malkinia! Jag letar förgäves efter stället där jag säger att jag är för terrorattacker mot civila. Kan du tipsa mig?

 29. Jack H, manniskan har en oerhort stor formaga att vilja tro pa nagot storre an sig sjalv. Speciellt i jobbiga skeden i livet sa ar det manga som fastnar i nagon religion.

 30. Jag är motståndare till sharialagar. Överhuvudtaget anser jag att det är fel att inte ha en lagstiftning som är knuten till staten, och eftersom staten bör vara skild från religionen så…

  Sedan förekommer dessa bestraffningar på samma sätt i bibelns regler, men lyckligtvis är det bortrensat.

 31. Jinge: i debatten som följde på din artikel ”Terrorism i Gröna Zonen” den 12 april frågade jag om du stöder attacker mot civila och du svarade ja. Kolla där. Jag kanske missuppfattade ditt inlägg.

 32. Ah.. nu ser jag vem Snorre är. Nä, jag är inte någons kvinnliga sida. Jag är jag, med mina egna åsikter. Att tro att jag är något slags bihang till en annan debattör är direkt oförskämt.

 33. Malkinia!

  Frågan har ingen som helst bäring när det gäller denna bloggpost. Däremot har jag skrivit annat idag där den hade varit mer relevant.

  F.ö. minns du fel. Jag skrev i en kommentar något om att det var syns att palestinierna hade så dålig beväpning. Det vore mer rättvist om de hade betydligt mer bomber och raketer, eller ngt i den vägen.

  Antingen tar du uppföljningen till en bloggpost som handlar om ämnet eller oxo får du maila mig med eventuella frågor.

 34. USA ociviliserat? Nä det köper jag inte, men att det finns ociviliserade företeelser det håller jag med om. Bland de värsta är dödsstraffet. Det är fullständigt ovärdigt, ingen har rätt att döda någon allra minst samhället.
  Argument som att den dödsdömde var skyldig till grova förbrytelser är ett försvar som inte håller. Bevisligen sker justitiemord i domstolar och ett dödstraff går inte att rätta till. Oskyldigt dömda till fängelse kan säkert inte få total upprättelse, men något går att göra för den som fortfarande lever.

  Det finns opinion mot dödstraff men tyvärr inte tillräckligt stor. Ännu. Tänk på vad jag sagt förut, politiker vill bli valda eller omvalda. Om tillräckligt många skulle opponera sig skulle dödstraffet avskaffas.

  En strimma hopp är att några stater inte har dödstraff och några andra inte verkställer dom. En bra link med information är http://www.deathpenaltyinfo.org/state

  Samtidigt en liten känga till dig Jinge, det skiljer sig väldigt mycket mellan de olika staterna i USA, precis som det skiljer sig mellan länder i Europa. Så det funkar inte i detta fall att kritisera hela USA.

  En fundering jag själv har är att det är ganska många kristna i USA som är positiva till dödstraffet medan dom samtidigt är emot legala aborter.

 35. Klart att us är ett ociviliserat land, inget torkat renkött, pitepalt och surströmming.
  Att de har dödsstraff och reagerar med förlängda ryggmärg på allt som de kallar oamerikanskt är ju tecken på svag identitet och dåligt nationellt självförtroende.

 36. Christer W
  LOL, surströmming!! LOL
  Civilisationen ser tydligen olika ut i olika delar av världen.
  Brist på självförtroende är det ont om i flera delar av världen kan jag se

 37. Oj, ursäkta mig. LOL anväds ofta som förkortning för Laughing Out Loud. Jag tyckte det var så kul att sursträmming kan ingå i civilisation. Tvivlar på att majoriteten av världens befolkning delar min uppfattning

 38. Ok. Nu var det just av det skälet surströmming kom med, svartsoppa hade inte haft samma effekt.
  Till kuriosan hör att surströmming är inte särskilt unikt som matberedningsmetod, den formen av matberedning finns i stort sett över hela världen, men det bara här vi gör det med strömming.

 39. Christer W
  Det med matberedningsmetoden får du gärna utveckla på i lämpligt forum. Själv blev jag nekad (frågade) att ta med en lite svullen burk på flyget. Inför hotet att få betala en mellanlandning om burken skulle börja läcka, vågade jag inte. Icke-norrlänningar har lite svårt för lukten förmodar jag.
  Men är surströmming ett tecken på civilisation? Jag tvekar

 40. Idag är antalet dödade amerikanska soldater i Irak uppe i 3333…
  På flera områden hamnar USA bland u-länderna på grund av att en så stor del av befolkningen inte får del av landets höga BNP.