United Liars of America


Ibland häpnar man över mediernas flathet inför nyheter och telegram som kommer från USA. Källkritik verkar inte förekomma, i alla fall inte på småtimmarna.


TT/SvD:
”Jag var ansvarig för 9/11-operationen, från A till Z”, sade Muhammad (Khalid Shaykh) enligt utskriften.

Han tar också på sig ansvaret för attacken mot World Trade Center i New York 1993, sprängdådet mot en nattklubb på Bali och ett försök att spränga två amerikanska flygplan med hjälp av skobomber.

Enligt utskriften hölls förhöret under en hearing med syfte att fastställa om Khalid Shaykh Muhammad ska definieras som ”fientlig stridande”, en term som USA använder för att beteckna de flesta av de utländska medborgare som gripits under kriget mot terrorismen…

…I utskriften listas 29 attacker och komplotter som Muhammad tagit på sig, bland annat misslyckade mordförsök på de tidigare amerikanska presidenterna Bill Clinton och Jimmy Carter samt förre påven Johannes Paulus II.

Muhammad har också erkänt planer på en andra terrorvåg efter 11-septemberattackerna 2001. De utvalda målen var Library Tower i Kalifornien, Sears Tower i Chicago, Plaza Bank i delstaten Washington och Empire State Building i New York, rapporterar AFP. Andra terrorplaner inriktade sig på att spränga sönder Panamakanalen, och amerikanska marinfartyg och oljetankers i Hormuzsundet, Gibraltarsundet och i Singapores hamn.”

Ekot läste upp denna ”syndabekännelse” i sändningen klockan 03.00 och det hedrar dem att de faktiskt påpekade att USA/CIA använder tortyr som förhörsmetod, eller ”tortyrliknande” som de sade. Denne Khalid Shaykh Muhammad måste verkligen vara världsrekordinnehavare i terrorism. Skulle han hunnit med allt han erkänt så kan det inte röra sig om annat än
– världsrekord.

Som synes bland länkarna saknas tidningen Expressen. Man skulle kunna tro att det hedrar dem, men i sanningens namn så är det så att de alltid är sist med ”nyheter” på småtimmarna.

När journalistkåren vaknar nu på morgonen så kommer vi sannolikt att få en mer sansad rapportering och en klart nyktrare nyhets-
värdering. Att samme man legat bakom alla dessa attentat, och påstådda attentatsförsök, borde rimligen ha fått journalister på fler ställen än Ekot att reagera…

DN SvD AB Ekot SvD 2

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , ,

[tags]Mediekritik, Journalister, Källkritik, Khalid Shaykh Muhammad, Abu Faraj al-Libi, Ramzi Binalshibh, Usama bin Laden, Al-Qaida, Kriget mot Terrorismen, CIA, Guantanamo, George W Bush, Politik[/tags]


20 svar till “United Liars of America”

 1. Enligt Sveriges främste forskare på terroristområdet, Magnus Tamshus på försvarshögskolan är det mycket trovärdigt att Vargen kan ha utfört alla dessa angrepp på Rödluvan i ett försök att komma med i Guiness Book of Records. Dessutom kan man till 102 % säkerhet fastslå att det Amerikanska uttalandet inte alls har något att göra med att USA behöver en förevändning för att anfalla Iran och att man därför med 204 % säkerhet kan bedömma att några attentat mot fartyg i persiska ej kommer att äga rum för att legitimera ett anfall mot Iran.

 2. Ja man brukar liksom erkänna att man är Jultomten till slut efter upprepad tortyr. Han vet nog knappt vad han heter längre, ännu mindre vad det är för år.

  Patetiskt.

 3. Jag hörde också att Khalid Shaykh tagit på sig ansvaret för Tsunamikatastrofen i Thailand samt orkanerna Rita och Katrina som drabbade USA, till detta även hela situationen i Irak.
  Han har även erkänt att växthuseffekten egentligen är en långsiktigt terroristattack som han och Usama Bin Laden planerat sedan länge.

  Avslutningsvis meddelar Khalid att han även tar på sig det fulla ansvaret för Bushadministrationens usla populäritetsiffror…
  Ja tänk vad lite hederlig gamal tortyr kan få folk att erkänna.

  Man kan ju för övrigt undra varför USA gnäller på gamle diktarorn Mugabes behandling av meningsmotståndare.
  Den enda skillnaden är ju att Mugabe inte gömmer sina offer på ett koncentrationsläger på Kuba, utan visar upp resultatet för världen att beskåda.

 4. Den första frågan som ploppade upp i mitt huvud var: ”Undrar om de ställde ledande frågor i förhören?”

 5. Typiskt USA. Rättsäkerhet och mänskliga rättigheter = 0 och genevekonventionen har de aldrig hört talas om.

 6. Jag hörde nyheten i natt 4 gånger mellan tre och halv sex och måste erkänna att varje gång kunde jag inte låta bli att garva länge, rått och inte särskilt hjärtligt.

 7. Hur skulle det vara om Du (och somliga av kommentatorerna) genomförde litet faktagranskning innan Du satte Dig ned för att skriva nonsens om erkännande under tortyr, skulle Du ha varit medveten om att Khalid Shaykh Muhammad i en Al-Jazeera intervju genomförd och visad mer än ett halvår innan han greps i Pakistan tog på sig det fulla ansvaret för terroristdåden den 11 september. Se exempelvis The Guardians artikel här från 2003 som refererar till intervjun från 2002:
  http://www.guardian.co.uk/international/story/0,3604,906911,00.html

  I intervjun som då genomfördes visade även Khalid en video av halshuggningen av den amerikanske journalisten Daniel Pearl, något som Khalid åter erkände i förhöret:
  http://edition.cnn.com/2007/US/03/15/guantanamo.mohammed/index.html?eref=rss_topstories

 8. Det råder inte den minsta tvekan om att han blivit torterad i de amerkanska hemliga fängelser där han suttit, lika lite som att den förekommer i koncentrationslägret i Guantanamo.

  Mänkliga rättigheter och Genevekonventionen är något DU borde granska.

 9. Men Jinge, varför stryker du inte kommentarer som den som ”Mls” kom med? Det är väl ingen som påstått att karln inte är terrorist?

  Men vill Mls så gärna döda muslimer så kan han väl själv åka iväg och göra det så slipper hans kompisar i USA, eller hur?

 10. Anders N, det du säger är rent personangrepp och helt felaktigt. Vem i h-e har sagt något om att döda muslimer? Jaja, vissa tar till ad hominems då argumenten tryter.

 11. Och du, Jinge, jag tycker faktiskt att du skall ta och titta på transkriptionen av själva förhöret för att se vad det rör sig om. Exempelvis CNN har förhöret (om Khalids status) i PDF format:
  http://i.a.cnn.net/cnn/2007/images/03/14/transcript_ISN10024.pdf

  För övrigt tycker jag att du skall ha litet mer på benen innan du hävdar att Khalid torterats. Vem vet, du kanske tror att Al-Jazeera torterade Khalid i intervjun som gjordes mer än ett halvår innan han greps?

 12. Mänkliga rättigheter och Genevekonventionen är något DU borde granska Mls, eller menar du att man följt dessa?

 13. Den här människa borde vi bevara i ett museum, liksom Mona Lisa…!
  Nämligen, den här Muhammed Khalid är största geni någonsin, i fallet att han lyckades med alla dessa attentat..! Även Jems Bond eller Rambo kunde aldrig lyckas med liknande aktion i sina filmer, så är det fråga:
  I vilken ”verklighet” lever vi egentlingen?!
  Om jag har varit några år i CIA-s hemliga fängelser under tortyr, då skulle jag erkänna att jag har träffat utomjordningar eller att jag har byggt upp pyramider i Egypten..!
  MVH / Ida D.

 14. Nej Ida, så värst många lyckade attentat rör det sig inte om. Totalt rör det sig om sju lyckade attentat, elva på idéstadiet samt fem spaningar.