Undrar om Justitiekanslern får behålla jobbet nu


Idag lyssnade jag på Ekots lördagsintervju med Justitiekanslern, Göran Lambertz. Han hävdade att poliser ljuger ibland i rätten.

Det är inte speciellt vanligt, men med tanke på hur sällan poliser fälls för misshandel så förstår man att det kollegiala ljugandet är mer eller mindre satt i system. Så det är långt ifrån någon sensationell uppgift han kommer med.

AB: – I vissa poliskretsar finns en kultur som innebär att man ibland ljuger för att skydda varann eller för att få fast en person som man tror är skyldig. Det är oerhört allvarligt, säger Göran Lambertz.

Det sensationella är att han faktiskt säger vad han anser sig veta i en radiointervju. Han hävdar dessutom att det sitter ett flertal oskyldigt dömda i svenska fängelser och tillägger att det delvis beror på ignorans och trötthet inom den svenska domarkåren.

Nu har rikspolischefen rusat ut i Aftonbladet och förnekat att det finns en sådan kåranda som Lambertz påstår.

AB: ”Rikspolischefen Stefan Strömberg delar inte Lambertz uppfattning om att en kåranda inom polisen gör att poliser ibland ljuger för att skydda varandra och för att sätta dit en person som de är övertygade om är skyldig. – Det kan säkert förekomma i enstaka fall, även om jag inte känner till något sådant. Men jag tror definitivt inte det är någon kåranda eller tradition inom polisen att bete sig på det sättet.”

Antagligen sitter Thomas Bodström hemma och svär. Problemet för honom är inte bara att två av hans undersåtar uppvisar avvikande uppfattningar i tidningar och radio, problemet är i stället att han själv framhärdat i just sådan kritik flera gånger innan han blev justitieminister.

Det vore m.a.o. lite svårt att tala för vare sig den ena eller andra sidan. Håller han med rikspolischefen så har han ändrat uppfattning på ett radikalt sätt. Håller han med Lambertz så kan man fråga sig varför han inte gjort något åt problemet.

Vad domarkåren tycker vet jag inte, men de jublar knappast för att ha kallats lata och nonchalanta..

[i] Aftonbladets artikel

[i] Ekots lördagsintervju


3 svar till “Undrar om Justitiekanslern får behålla jobbet nu”

  1. Är det sant att Polisen både ljuger och är lata, eller ligger det något annat bakom eftersom så många höga ämbetsmän försäger sig?

  2. Är det sant att Polisen både ljuger och är lata, eller ligger det något annat bakom eftersom så många höga ämbetsmän försäger sig i ämnet?

  3. Så Strömberg tyckte inte det var det minsta misstänkt att inte en enda polis blev fälld i efterspelet till Göteborgskravallerna? Var kanske alla bilderna från TV där man ser poliser slå upprepade gånger med batong på folk som ligger ner fejk? Fast det är klart, en massa av poliserna hade ju faktiskt tagit bort numret på sin hjälm, då går det inte att bevisa vem som gör vad…
    Betyder det att allt som sägs på TV inte är sant?! ;-)