Ukraina – Aftonbladet analyserar världsläget eller pratar man strunt?Detta gästblogginlägg kommer från Ulla Johansson från Göteborg, som är pensionär, författare och debattör. Hon har medverkat i böckerna “Mona Elsa Ulla“, “Främmande besök“, “Kvinnor i butik, kvinnor på fabrik“ och givit ut boken “Flyktigt förbi“ 1998 samt ”Valets pris” 2008 och ”Frånstulna framtidens samhälle” 2009. Hon har här publicerat flera kommentarer och blogginlägg. I början av november diskuterade hon Sovjetunionens fall och senast refererade hon en bok om CIA. 1 maj publicerades här artikeln ”Aftonbladet och Vänsterpartiet vägrar debatt om Syrien”. Detta inlägg är ett obesvarat brev till Aftonbladets chefredaktör Anders Lindberg efter en ledare i tidningen. I ledaren skriver Lindberg ”Ukraina borde själva får avgöra vilken väg landet ska ta”.

Min kommentar: Saken är den att Ukrainas valda parlament har fatta beslut om detta. Man har en industri som sedan länge har nära samarbete med Ryssland. Ukraina har fått ett dåligt bud från EU, där man med all sannolikhet känner stor tveksamhet att få med det starkt skuldsatta Ukraina som medlem. En ny medlem med en ekonomi i nästan samma skick som den i Grekland, Spanien etc. För Ukraina är knappast den ekonomiska politik som EU fört mot t.ex. Grekland särskilt uppmuntrande. Och EU är på många sätt en antites till nationell demokrati. Kanske vill Ukraina ha ett bättre bud.. Man noterar för övrigt försiktigheten med våldsinsatser av myndigheterna i Ukraina. Vi hoppas kunna återkomma om Ukraina inom kort.

Ullas blogginlägg
”Redaktör Anders Lindberg.
Hej.

Carl Bildt imagesCAFRCMUO

Ledsen att skriva detta men din ledartext igår (3/11) nästan kändes plågsam att läsa. Du skriver att ett ryskt tv-program hånat Carl Bildt. Carl Bildt svensk utrikesminister. Inför anfallet på Irak 2003 ledde Carl Bildt en europeisk grupp (initierad av USA) som energiskt lobbade för ett militärt angrepp på Irak. Mannen anses ju ha ett stort kontaktnät så propagandan var nog effektiv. Angreppet krossade Irak som nation. En miljon döda, flera miljoner på flykt.
Kommentar: Första länken till blogginlägget går till Anders Lindbergs ledare 3/12. Läsaren kan kanske fundera på vilka belägg Lindberg har för olika påståenden.
Vad tänker Carl Bildt när han ser fotona på de nyfödda missbildade barnen i Fallujah? Offer för USA:s utarmade uran. Så Lundin Oil i Sudan. Carl Bildt satt i bolagets styrelse 2000-2006. Oljebolagens etablerande i området fick till följd att åttiotusen människor fördrevs från området och tolvtusen dödades. Som före detta styrelsemedlem i Lundin Oil är Carl Bildt även han i fokus för Internationella Åklagarkammaren förundersökning om människorättsbrott begångna av oljebolagen i Sudan. – Sveriges utrikesminister som nu kallar till sig Ukrainas sverigeambassadör för att han är ”oroad över situationen i Ukraina”. Han borde vara oroad över situationen i Irak, över folkrättsbrotten i Sudan. Försumbara förluster i människoliv?
Ukraina demontrationerSvoboda Ukraina untitledAftonbladet.

USA har lagt en strypsnara runt Ryssland. Från Baltikum. Polen, övriga europeiska Östeuropa. Ukraina under arbete, Kaukasus (Georgien), de USA-beroende länderna i Centralasien, Japan, Sydkorea. Att den ryska statsledningen försöker undvika att USA placerar militärbaser i Ukraina är kanske förståeligt? Svenska politiker och svenska media är uppenbart totalt blinda för dessa förberedelser till ett angrepp på Ryssland. EU:s inviter till Ukraina ett camouflage. Varför intalar svenska politiker och svenska media oss att offren är angripare, fascister kämpar för demokrati och att skeenden omkring oss är något annat än vad de är. – Så starkt har USA:s grepp över oss alltså blivit?
Ukraina President_V_Yanukovych

em>intressant.se,,,, , , , ,, , , , , , , , , , ,

Anders Lindbergs ledare i AB 3/12 Cornucopia SvD Syriens vänner Nyhetsbanken 24/10 FN:s säkerhetsråd resolution 2118 DN 23/10 Mohamed Omars blogg Aftonbladet 12/10 Expressen 11/10 DN 12/10 Intervju med Putin mm Globalresearch artikelFria Tidningen 13/9 FIB-KulturfrontAron Lund 24/9 Björnbrum 27/9 ISTEAMS Ghoutarapport 16/9Time 16/9 om FN:s rapport Reuters 16/9 ICIJ:s rapport DN 4/4 SvD 4/4 Ab 2/4 Hurun Report Intervju med Noam Chomsky Data från VärldsbankenDN 2/3 Dokument utifrån USA-bloggen DN 13/2 DN 2 13/2SvD Expressen 13/2 Ab 13/2Annarkia SvT SR Stiglitz i SvD 4/11Wolodarski i DN 4/11 DN1 17/10DN 2 17/10 DN 3 17/10DN 4 17/10DN 5 1/10 DN 6 17/10 SvD 17/10 SvD om USA-valetAftonbladet 17/10
AB 17/10Expressen 17/10SvT 17/10 SR 17/10 SvT Rapport 24/9 SvD 26/9 Equality Trust SvT Rapport 24/9 kl 19.30 DN Debatt 24/9 Lena Sommestads blogg 24/9 DN recension DN 20/9 recension av Nina Björks bok
SvD
Occupy Wall Street 4/9


5 svar till “Ukraina – Aftonbladet analyserar världsläget eller pratar man strunt?”

 1. På förträffliga Nyhetsbanken (www.nyhetsbanken) finner man idag följande rapport om Ukraina

  ”Europeiska kommissionen ( EG ) kommer inte att mildra villkoren för att bevilja Ukraina associering till EU eller betala någon ersättning för landets anpassningskostnader , sade på onsdagen EU:s talesman Olivier Bailly. Detta styrker bilden av de dominerande krafterna i EU faktiskt inte är särskilt angelägna om i Ukrainas närmande till EU just nu.

  ”Associationsavtalet med EU är ett avtalet om närmande, välfärd och investeringar . Den kräver ingen ersättning , och vi accepterar inte någon lek med siffror”, sade Bailly.

  Bailly underströk att det bara är fråga om konvergens och partnerskap, inte medlemskap i Europeiska gemenskapen.

  Den 7 december avslöjade förste vice premiärministern i Ukraina Serhiy Arbuzov att Ukraina i förberedelserna för associeringsavtalet med EU förväntat sig få 10 miljarder euro, men Bryssel kunde endast erbjuda 600 miljoner.

  Under veckorna före det planerade undertecknandet av överenskommelsen i Vilnius minskade omsättningen i handeln mellan Ukraina och Ryssland med 25 % . Efter att ha beaktat de ytterligare konsekvenserna av en försämring av handelsförbindelser och ekonomiska förbindelser med Ryssland , blev regeringen övertygad om det stöd som EU erbjöd var otillräckligt för att stödja betalningsbalansen .”

  Ser ni särskilt mycket om detta i våra dominerande massmedia?

 2. Vill komplettera med länken till Aleksej Sachnins artikel i Fria Tidningen (4 dec) ”Carl Bildt blundar för högerextremismen”. Sachnin beskriver där den drivande kraften i demonstrationerna i Ukraina: All-Ukrainska Unionen ”Svoboda”. En verkligt initierad beskrivning. Sachnin har vänner som försökt deltaga i demonstrationerna men blivit bortkörda. Svoboda är ett rent fascistiskt part. – Och de har 37 ledamöter i parlamentet. (Deras symbol med de tre fingrarna finns som illustration till texten ovan.) Svenska media och utrikesminister Carl Bildt deklarerar stora sympatier för de pågående demonstrationerna i Ukraina. Som om de inget känner till om fascisternas inblandning. Länken: http://www.fria.nu/artikel/112801
  Och en länk till Wikipedia – om Svoboda: http://sv.wikipedia.org/wiki/Svoboda
  Ulla Johansson

 3. På Dagen Nyheter skriver idag utrikeskorrespondenten Ingmar Neveus också att EU ”lovar i stort sett inget ökat bistånd om landet skriver på det omstridda samarbetsavtalet”. IMF kräver tuffa reformer som villkor för lån, t.ex. att ”landet måste sänka de bidrag som gör att medborgarna betalar Europas lägsta avgifter för gas och el”. Och idag rapporteras att Slovenien tycks bli 5:e land i EU som tvingas begära nödlån – vilket betyg åt EU och kapitalismen. Kanske mycket smart av Janukovyts att säga nej till EU nu.

 4. Ni har några av de bästa, mest underbyggda artiklarna på nätet här och era observationer är oftast helt riktiga. Frågan är varför övriga inom vänstern (och resten av Sverige) inte ser det. Jag röstar inte på vänstern själv men tycker att era artiklar här borde röna mer uppmärksamhet.