Twinglyeffekten forts…


I tisdags skrev jag en text om bloggar som saboterar för andra bloggar genom att missbruka Twingly. Då tog jag exemplet med en blogg som skrev åtta ord och länkade till åtta artiklar i SvD och DN.

Sedan dess har uppenbarligen vederbörande fått allvarliga problem med Svenska Dagbladet. Det tycks som om SvD själva har börjat sanera bort vederbörandes inlägg i stor skala. Bara under de senaste dagarna har jag observerat att de antingen tagit bort länkningarna eller aldrig ens släppt in dem.

Att kvalitén på bloggen ifråga är låg kan man konstatera eftersom det praktisk taget aldrig skrivs några kommentarer där. Under veckan har jag sett en (!) kommentar där till skillnad från andra välbesökta bloggar som kan ha upp till tio kommentarer i genomsnitt per blogginlägg. Jag frågade om detta i ett mail till bloggaren ifråga varpå han – stängde av kommentarsfunktionen. Så numera är det inte ens en blogg…

Vilken effekt ett så extremt besöksfiske får för oss vanliga bloggare vet jag inte, men som jag skrev förra gången, jag tror att den allvarligaste effekten drabbar Primelabs och Twingly. För att det kommer en samlad reaktion från tidningarna förr eller senare är

nog givet. Om de då stänger av möjligheten för bloggar att länka in och få en länk tillbaka, det har jag inte en aning om, varianten är givetvis att rensa bort oseriösa bloggar. Men oavsett vilket så är det ytterst tråkigt eftersom bägge dessa åtgärder försämrar både tryckfrihet och yttrandefrihet.

Källor: Min förra bloggning i ämnet Twinglys hemsida

Andra bloggar om: , , , , ,

[tags]Twingly, Bloggosfären, Primelabs, Bloggar, Besöksraggning, Innehåll[/tags]


11 svar till “Twinglyeffekten forts…”

  1. Det är synd om vissa bloggare förstör för kollektivet. Jag vet inte om jag riktigt förstår, men i förra inlägget menade du att skräpbloggar drar ner intresset i allmänhet? Det tror jag stämmer. Jag har klickat på länkar i tidningarna och ibland undrat hur fan de kan länka dit. Nu har jag mina 4-5 bloggar som jag läser och det jag får hoppas på att du och de andra inte tröttnar!

  2. Jag är lite osäker på vad kvalitet har att göra med hur många kommentarer som skrivs. Själv har jag aldrig fått mer än två kommentarer, Åke Sandins fantastiska krönikor får nästan aldrig några kommentarer trots att de är vällästa.

    Det är nog snarare ämnet, hur kontroversielt eller polariserande det är som avgör antalet kommentarer. Eller kanske är det mer hur stor vänkrets som avgör.

  3. Det är nog sant Hampus, i alla fall delvis. Men skriver man engagerat om något så kommer det mycket kommentarer, skriver man oengagerat så kommer få, om ens någon. Det har givetvis betydelse HUR MÅNGA som läser texten, men det avgörande är nog hur engagerad skribenten varit. Något som har en direkt koppling till kvalitet.

    När jag använder begreppet på bloggtexter så menar jag inte ur ett språkligt perspektiv även om mina favoritbloggare oftast är ruskigt bra på att skriva.

  4. Det härmed Twingly är onekligen spännande. Jag har just fått lära mig exempelvis att man ska pinga varje inlägg man gör. Att det kanske finns någon redaktör i någon ände och väljer inläggen verkar klart. Jag får för det mesta med mina inlägg, men ibland kommer det inte in fastän jag själv tycker det är en jätteintressant vinkel på problemet, haha.

    Den som bara sitter och länkar utan att ha några åsikter eller tankar kring ämnet kommer nog ändå inte att hålla på så länge, för det här kräver sin tid den saken är klar. Det är nog ganska självsanerande det här med bloggar. Det är självklart roligast med dem som är engagerade och brinner för det de håller på med.

    Själv har jag ännu inte förstått hur man länkar till andra bloggare och hur de här ”taggarna” fungerar. Vad menas egentligen med ”de vanligaste bloggorden”? Ska man skirva in dem i texten för att bli uppmärksammad. Det är ju fusk. Jag satsar på att bilda stil istället.

    Har än så länge bara lärt mig hur permalänkar funkar till de artiklar jag kommenterar, sen börjar ju tangenterna att gå automatiskt. Men jag har exempelvis lagt till Jinges blogg som intressant i allmänhet istället. Men som sgat än så änge är jag ganska ny på det här med bloggande och söker mig fram.

  5. Jag förstår inte riktigt varför det ska vara sån hets för att få så många besökare till bloggar. (Ok, undantag då komersiella bloggar eller liknande). Är det inte bättre med åtta besökare som tycker att bloggen är grymt bra och gärna läser den igen än åtta hundra besökare som bara ser sidan som allmänt brus och felklickning?

  6. Måns!

    När det gäller antalet besökare till bloggar så tror jag inte någon kan bortse från att det är roligare att ha hundra läsare än tio. Det är inte konstigt, men det leder oxo vissa till att ta genvägar på olika sätt. Och det är dessa genvägar som jag reagerar på. Som jag nämnde i ett tidigare inlägg så var det en bloggare som skrev ÅTTA ord i sin bloggpost och länkade via Twingly till ÅTTA tidningsartiklar.

    Ett sådant beteende skadar givetvis andra bloggare. De tidningsläsare som följer en sådan länk tänker givetvis att det var ett misstag, många sådana misstag och dessa läsare gör inte om det.

    Det är bakgrunden till min irritation. Sedan tycker jag absolut att bloggare bör utnyttja pingtjänster, Twingly och olika portaler. Vill man ha dessa 100 trogna läsare så är det nödvändigt.

  7. Det ligger någonting i det du säger Måns, men det beror väl också på vad man har för avsikter med sin blogg.

    Personligen hade jag aldrig tänkt börja blogga överhuvudtaget, jag var nöjd med mina bylines genom åren som journalist. Jag började mest för att förstå hur tekniken fungerar men tycker nu att det är ett riktigt kul experiment. Det är väldigt roligt att fritt kunna kommentera andras tankar och att få nya vinklar på sina egna. Viktigt att göra det i sak och inte slå skribenterna i huvudet bara. Det är en avigsida med det hela tycker jag.

  8. Det är klart man vill ha många besökare. Speciellt om man skriver en poltisk blogg,i mitt fall dessutom representerande en liten ytterlighetsgrupp. Det är svårt att nå ut med våra åsikter och min blogg är ett bra sätt att nå ut.

    Jag anser inte heller att antalet kommentarare hör ihop med kvaliteten. Är det många bloggare som läser en blogg har man många kommentarer – är det andra människor har man få kommentarer. Det beror ju också på om man tillåter anonyma kommentarer eller på annat sätt begränsar kommenterandet (som jag gör).

    Sen är det ju uppenbart att vissa ämnen drar mer kommentarer (ex. Estland, Palestina)

  9. Jo fast titta inte på DETTA ämne då Anders! Bloggrelaterat drar givetvis till sig bloggare. Men annat drar till sig dem som inte själva bloggar.

  10. Så rätt så, Jinge.

    Men det är väl förmoldigen också så att läget kan var lite olika beroende på hur många läsare man har. Väldigt mycket lästa bloggar som denna och Esbatis har väl förmodligen många fler läsare som kan kommentera. Jämfört med bloggar som läses av färre.

    Annars verkar det som bloggare med stort bloggande kompisgäng får många kommentarer. Se ex.vis. strötankar och sentenser.

  11. Möjligen sant, det är svårt att veta. Men ser man till antalet sidvisningar per dygn så är det inte många besök som leder till att folk kommenterar.

    Var hundrade sidvisning kanske. Vissa dagar var femtionde. 63 kommentarer fram tills nu, av 3900 sidvisningar nu strax före 18.00…