Twingly orsakar bråk i bloggosfären?

För några dagar sedan skrev jag ett inlägg som ytligt behandlade några av de funderingar som jag själv har kring den nya tjänsten Twingly.

Jag skrev: ”Vissa har nämligen varit extra aktiva med att citera Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet, och det i en omfattning som de aldrig ägnat sig åt förut. Jag har lagt märke till några varianter på detta beteende.

1) ”Kalle Kuling” skriver i normala fall 3-4 inlägg i veckan men igår skrev han 8-10 och alla citerade och länkade till någon av morgontidningarna.

Innovativt, visst, men risken finns att det blir kontraproduktivt. Att citera tre rader ur SvD och sedan fylla på med tre egna rader av karaktären ”goddag yxskaft” fångar inga nya läsargrupper till den egna bloggen. Inte tjänar andra bloggar på det heller, snarare blir effekten den motsatta.

2) ”Kajsa Kavat” lyckade med att skriva ett inlägg där hon länkade till DN två gånger och SvD lika många. Det är duktigt och bevisar den kvinnliga simultanförmågan.

Resultatet blir sannolikt att besökssiffrorna ökar lite de aktuella dagarna men på sikt finns risken att, ja se vad jag skrev under Kuling.”

Kajsa Kavat heter i verkliga livet Rosmarie Södergren och nu på morgonen satte jag mig och tittade igenom hennes inlägg sedan Twingly startade. Jag rekommenderar givetvis andra att göra just detta. Adressen är kulturbloggen.com

Jag skrev nämligen en kommentar på hennes blogg som raljerade med hennes idoga citerande i smått som i stort av just DN och SvD. Det är en högst påtaglig förändring i hennes ämnesval, i vanliga fall brukar hon bara citera Aftonbladet och andra kändisskriverier. Inget ont i det kan jag tycka, men målsättningen har förändrats så dramatiskt att det blir skojigt.

Men det skulle jag nog inte ha inte tyckt. För bara minuter efter att jag sparat min kommentar på Kulturbloggen kom följande rader från Rosemarie:

Rosmarie Södergren, Chadie: ”När det gäller att gilla själv som man är, är det precis vad buddhismen går ut på. Den här texten var och är viktig för mig. Jag tar därför bort din kommentar. För jag vill nå ut med mitt budskap. Du är väl rätt bra själv på att få besökare?”

Som hon helt korrekt påpekar så har jag själv inget mot att få många besökare, sådant är alltid roligt. Men det ger en viss belysning åt resultatet av Twingly. ”Kajsa” som jag berättar om i mitt citat, hon lyckades länka till två artiklar i SvD och två i DN i samma inlägg! Det är inte dåligt alls.

Men på sikt kommer detta att drabba bloggarna är jag rädd. Det är så många besökskåta bloggare som gör som Rosemarie och Kalle Kuling, de anpassar hela sitt skrivande efter morgon-
tidningarna och på sikt kommer det givetvis inte att leda till något positivt för bloggarna. Man gör nämligen sig själv en otjänst om man grovt underskattar sina besökare. Det är fullt möjligt att Kalle Kuling et consorties drar på sig tusen extra sidvisningar, men de besökare de får lär sig snart vad det handlar om.

För inte kan jag tänka mig att Kajsa Kavat och Kalle Kuling kommer att skriva rykande het kritik som tar heder och ära av tidningarna? De har de i alla fall aldrig gjort förr..

I ett uppföljande mail skriver Rosemarie att jag ska unna henne fler besökare än de hon haft. Jodå, det gör jag visst det. Hennes blogg är en av dem jag själv läser ibland. Men det hindrar inte att jag kan känna mig skeptisk när mängder av bloggar helt anpassar sitt skrivande för att få in en länk hos morgontidningarna.

Det är långtifrån säkert att det innebär en kvalitetshöjning i bloggosfären. Och det är DET jag ville diskutera med att raljera lite med Rosemarie. Och det är väl något som vi kanske bör uppmärksamma redan idag..?

(Jodå, jag är medveten om att jag kommer att få faan för dessa rader..)

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

[tags]Bloggosfären, Twingly, Besöksfiske, Bloggtoppen, Länkhysteri, Debatt, Diskussion, Utslätning, Mediekritik, Politik, Sandlådan[/tags]Nyligen.se

  24 comments for “Twingly orsakar bråk i bloggosfären?

 1. 11 februari, 2007 at 10:48

  Kommentarsregler.

  På denna blogg gäller vissa ordningsregler.

  Kommentarer förutsätts följa den allmänt vedertagna netiketten. Det innebär att du inte får skriva nedlåtande, förolämpande eller provocerande kommentarer. Ska du kritisera någon vars uppfattning du inte gillar så måste du framföra den kritiken på ett hyfsat sätt. Dessutom bör det framgå vad det är du opponerar dig emot och varför.

  Du måste fylla i en fungerande e-postadress. Den syns inte hos läsarna men jag behöver den om det är något jag skulle vilja fråga.

  När det gäller länkar så kan du länka till din blogg/hemsida i utrymmet som anges för URL: I övrigt bör du vara ytterst sparsam med länkar. Jag är personligen ansvarig för det du skriver i kommentarer här och du kan aldrig räkna med att jag är så intresserad, eller har tid, så att jag sitter och kollar upp länkar. Bloggreklam givetvis förbjuden, trackbacks är ok. Det är ok att länka till etablerade tidningar/radio och TV-kanaler. Spamfiltret är satt så att två länkar är max.

  Du bör givetvis också hålla dig till ämnet för den bloggpost du kommenterar. Handlar den om ”vargar” så ska man inte diskutera annat än det ämnet i kommentarerna. Metakommentarer är således ej tillåtna. Inte heller kommentarer som är skrivna för att provocera.

  Personliga kommentarer till mig är ett exempel på Meta-kommentarer som raderas direkt, använd mail till sådant.

  Medvetet ljugande raderas givetvis. Har du uppgifter som du själv inser kan ifrågasättas så får du skicka ett separat mail med de länkar du refererar till om det inte är internationellt väletablerade medier.

  Om någon av dina kommentarer inte syns så beror det troligen på att något av dessa villkor ej uppfyllts. För övrigt gäller att det inte är någon ”mänsklig rättighet” att få kommentera här.

  Jämför gärna med en tidnings insändarsida..

  // Jinge

 2. Magnus Andersson
  11 februari, 2007 at 11:58

  Jag funderade på om jag på nåt sätt kunde få ihop mitt etanolinlägg med festivalens efterfest…

  Det är ju nån slags sprit både här å där, åså får man 500 besökare! (Himla nöjda besäkare…)

  Från detta inlägg kan du ju länka samtliga SvD-artiklar; kan ju göras osynligt! Man får inte vara dum när man bloggar ju!

  /supersmart Bloggare

 3. 11 februari, 2007 at 13:29

  Osynliga länkar är ju ett extra smart sätt att dra på sig en massa kritik.. :) Men de är ju inte HELT osynliga eftersom de syns i Twingly.. Hur förklara sådant? :)

  F.ö. så återkommer jag inom kort med ytterligare några betraktelser av intressanta beteenden..

 4. 11 februari, 2007 at 13:55

  Ett Post Skriptum!

  Jag har fått 4-5 mail från bloggare med synpunkter och tankar omkring denna bloggpost. Jag tycker att ni ska kommentera här i stället. Vill ni inte så kalla er ”anonymous” bara jag ser epostadressen så går det bra.

 5. 11 februari, 2007 at 14:19

  Jinge, du är förvisso en ärkekommunistisk skitstövel som gärna sparkar nedåt på horor och andra utslagna människor, men vid sällsynta tillfällen har du rätt.

  Även jag har observerat (och förutspått) twinglyhorandet hos en mängd bloggar. För Rosemaries del är the real breakdown enligt följande:

  1-31 januari: SvD: 15 länkar (0.48/dag), DN: 9 länkar (0.29/dag)
  1-11 februari: SvD: 23 länkar (2.09/dag), DN: 15 länkar (1.36/dag)

  Länkviljan till SvD har ökat 4.35 gånger på bara en månad, och till DN med hela 4.7 gånger. Då har Twingly inte hållit på hela februari, och 11 februari (som är inklusiv i ovanstående beräkningar) är inte ännu inte slut.

  Vi kan därför med en rimlig approximation slå fast att Kulturbloggen femfaldigat länkandet till de två borgerliga huvudorganen på grund av Twingly.

  Jag har ingen lösning på problemet dock. Alla vill synas, men få har något intelligent att säga. Tidningsläsarna förväntar sig säkert något mervärde av bloggarna, inte en förkortad version av vad man just läst eller kanske bara något blajigt uttalande.

  Någon kommer i slutändan att få agera smakdomare på respektive tidning, åtminstone i så måtto att vissa blogginlägg flaggas som mer läsvärda än andra.

 6. 11 februari, 2007 at 15:36

  Egentligen är inte Kulturbloggen och Rosemari speciellt intressant i sammanhanget. Vi är säkerligen MÅNGA som länkat mer till dessa. T.ex. jag själv kommer att göra det i ett inlägg lite senare idag..

  Blogge ”Tidningsläsarna förväntar sig säkert något mervärde av bloggarna, inte en förkortad version av vad man just läst eller kanske bara något blajigt uttalande.
  Någon kommer i slutändan att få agera smakdomare på respektive tidning, åtminstone i så måtto att vissa blogginlägg flaggas som mer läsvärda än andra.”

  Trots att du tillhör den avskyvärda avgrundshögern så måste jag medge att du har precis rätt. Det bekymrar mig lite eftersom man på det sättet kan förta det mervärde som faktiskt Twingly skapar. Ingen är betjänt av att en blogg vars enda synpunkt är ”God dag Yxskaft” hamnar bland tidningarnas länkar. Sker det så kommer många tidningsläsare ge upp tämligen snabbt och de får inte ta del av den spännvidd som det faktiskt finns i bloggosfären.

  Lite av vitsen med bloggar är just att de oftast avspeglar vanliga människors tankar och synpunkter och då ska vi undvika att skjuta oss själva i foten. Jag förstår att DU inser det, men jag tycker att det vore bra med en bredare och större debatt. F.ö. vet jag att Rosemari oxo delar den uppfattningen.. Rätt ska va rätt..

 7. Magnus Andersson
  11 februari, 2007 at 15:45

  en ypperlige bloggaren J*n K*llb*rg har jag sett skriva ovanligt dåliga inlägg också, men med länkar till SvD-inlägg. En om ett ämne han inte skrivit om tidigare och ett annat ospännande tomgångsretoriskt inlägg om ”chansen för” olyckor i kärnkraftsverk. ”Chansen” fär en olycka på fyra fem ställen, typ.

  Men nu ligger Kallberg snart 10:a på bloggtoppen!

  Hejdå! Ja måste till det där twiggly och kommentera tjlager-festivalen (eller vad det heter)! Hm… Hinner knappast korrekturläsa om jag ska bli etta snabbt…

 8. 11 februari, 2007 at 17:11

  Som Johnny på stationsvakt reflekterade, det är verkligen ett underbart och underhållande utbyte mellan dig och Blogge. Puss på er!

  Sedan för att tillföra något. Supersmart av drakarna, och konstigt att de inte implementerat något liknande för länge sedan. Men hur man än gör kan det se ut som man raggar läsare? Om det nu är fult?

  Tror att det lägger sig så småningom, och är det meningslösa och blajjiga inlägg så lär sig läsare det också? (och det straffar sig för den bloggaren.)

 9. 11 februari, 2007 at 17:59

  Det lugnar sig nog. Jag har använt det själv ett par gånger, men även jag har haft liknande tankar att visst kan det missbrukas. Jag såg till exempel en artikel och så 10 relevanta bloggposter och mitt i en helt orelevant postning från en som tydligen hade något emot palestinier. Men sådant hoppas jag de stävjar.

  Annica

 10. 11 februari, 2007 at 18:14

  Jo, någon form av moderering vore onekligen lämplig. Inte bara för att ta bort helt irrelevanta inlägg – utan även för att ta bort de inlägg som bland andra jag då och då skriver – där jag bara tipsar om något intressant exempelvis på debattsidorna. Det är ju knappast ett inlägg som behöver få extratrafik via länkar från tidningen i fråga, det är ju istället jag som vill ge tidningen lite extratrafik (om än i begränsad mängd).

 11. 11 februari, 2007 at 18:29

  Har också funderat. Jag själv bloggar till och från, har perioder då och då, ibland inget, ibland lagom å ibland mycket. Har haft en ”mycketperiod” nu, och visst, en hel del av inläggen har varit kommenteringar av nyheter, till viss del expriment, men till viss del för att jag upptäckte att det var rätt kul att sitta å kommentera nyheter ;) Å andra sidan har jag inte orkat bry mig om en del nyheter, har t.ex. inte ens orkat läsa någon nyhet om t.ex. Smiths död. Intresserar mig inte ett dugg. Dessutom händer det att jag kommenterar saker som t.ex. bara finns på Aftonbladet, å det ger ju Twingly inte ett skit för ;)

  Att skriva om något på sin blogg utan att bry sig ett skit känns rätt meningslöst, om det inte är så att man helt enkelt känner ett väldigt starkt behov av att tala om hur meningslöst någonting nu är förståss ;)

  Jag tror att ”Twinglyeffekten” kommer avta, även om den nu ett tag kommer vara väldigt hög.

  Min högst personliga åsikt om Twingly är att folk som har något vettigt att komma med kan upptäckas, och även de som inte alltid skriver de vettigaste sakerna kan bli hörda; har själv läst runt lite på framförallt svd.se (knappt dn) och läst en del bloggar. Är intressant, och praktiskt. Smidigt :) Dvs, Twingly har en funktion, även om den i nuläget kanske är lite ur balans tills det stabiliserat sig.

  /Oskar Johansson

 12. 11 februari, 2007 at 18:55

  Nu tycker och tänker jag väl bakvänt kanske, men pratar ni om att man automatiskt eller manuellt pingar DN och SvD, nu och kommer med?

  Själv har jag en massa olika tidningar i min Rssläsare, så det jag tycker till kring artiklar, har jag oftast hittat där och ibland ( rätt ofta ) så länkar jag flera tidningar i samma inlägg, just för att de har olika vinklingar.
  Tänker inte alls på vart det kan tänkas visa sig efteråt.
  Men när jag upptäckte Twingly i min statistik, så hade DN hittat mig själv, utan att jag pingat.

  I övrigt så känner jag mig pinsam att länka för mycket till media, men man bör ju uppge källa.
  Värre tycker jag det blivit att pinga intressant. Det jag tycker är intressant, är ju inte alls säkert alla andra tycker, så där är man ju en aning Ego :-)

 13. Mats Ö
  11 februari, 2007 at 19:00

  Kalle Kuling, det är Mickey J Barczyk va?

 14. 11 februari, 2007 at 19:03

  Var det så lätt att lista ut Mats?

  Ja han är väl antagligen en av de mest ointressanta bloggarna jag känner till.

  Tre-raders-mannen…

  Då föredrar jag Rosemari! Hon testade och han satte i system.

 15. 11 februari, 2007 at 19:17

  Jag har en ”pytteliten” blogg, besöksmässigt sett… Såg artiklen om den porrsurfande prästen i AB och Expressen och började skriva inlägget (utan tanke på dn, svd & twingly), kom å tänka på twingly och letade upp artiklarna i dn och svd för att testa om twingly var så fantastiskt bra som det skrevs i många bloggar. Jag bara garvade när jag kollade besökssiffrorna en timme senare, på en timme hade jag fått en normal dagsskörd besökare och det bara tickade på, tickar fortfarande rätt bra. jag ser inget fel i detta, kan jag locka 5 % av dessa besökare att återvända till bloggen senare också har jag vunnit många nya gäster…

 16. 11 februari, 2007 at 19:44

  Kul Rigg! Meningen med Twingly är väl just att lyfta fram bloggvärldens kommentarer på saker och ting och extra roligt blir det förstås om man inte har speciellt många besökare. I bästa fall som blir några av dessa kvar som fasta gäster.

 17. 11 februari, 2007 at 20:03

  content is king.

 18. 11 februari, 2007 at 20:11

  ”Ja han är väl antagligen en av de mest ointressanta bloggarna jag känner till.”

  Det du syftar på är att han skriver ”tre rader” per inlägg? Är längden på inläggen det viktiga? Svar, nej. Det är innehållet. Hellre korta och intressanta inlägg än långa inlägg fylla av dynga.

 19. Ia
  12 februari, 2007 at 16:08

  Gör som jag: stå över allt det där. Inga länkar till andra bloggare, inget pingande, inget reklamgörande. Bara verka i det tysta – synas så lite som möjligt. Det är grejen. Enbart i kraft av mitt ord är jag till!

 20. Bananflugan
  12 februari, 2007 at 21:23

  ”(…)nej. Det är innehållet. Hellre korta och intressanta inlägg än långa inlägg fylla av dynga.”

  Men tre rader fyllda av dynga då? Är inte det det värsta av allt?

 21. 13 februari, 2007 at 11:30

  Hur ska man göra då om man länkar och citerar en DN el SvD-artikel, men inte vill bli twinglad?

 22. 13 februari, 2007 at 11:34

  Lägger du inte själv pingar Twingly så indexeras inte bloggen. Hur man pingar står på deras hemsida, så ska man -inte- göra då.. :)

 23. 13 februari, 2007 at 11:48

  Jag har aldrig någonsin ”pingat Twingly” men länkas automatiskt ändå.

  Skrev ett eget inlägg om detta nu.

  http://karinlangstromvinge.blogspot.com/2007/02/hur-slipper-man-bli-twinglad.html

Comments are closed.