Twingly – bra för Bloggosfären?

Ja den frågan låter sig inte besvaras än antar jag, men visst finns det förutsättningar att det ska bli en vettig tjänst.


Men jag har redan konstaterat
lite små ”konstigheter”, möjligen beroende på andra bloggares experimentlusta eller om det möjligen är deras nyfikenhet. Vissa har nämligen varit extra aktiva med att citera Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet, och det i en omfattning som de aldrig ägnat sig åt förut. Jag har lagt märke till några varianter på detta beteende.

1) ”Kalle Kuling” skriver i normala fall 3-4 inlägg i veckan men igår skrev han 8-10 och alla citerade och länkade till någon av morgontidningarna.

Innovativt, visst, men risken finns att det blir kontraproduktivt. Att citera tre rader ur SvD och sedan fylla på med tre egna rader av karaktären ”goddag yxskaft” fångar inga nya läsargrupper till den egna bloggen. Inte tjänar andra bloggar på det heller, snarare blir effekten den motsatta.

2) ”Kajsa Kavat” lyckade med att skriva ett inlägg där hon länkade till DN två gånger och SvD lika många. Det är duktigt och bevisar den kvinnliga simultanförmågan.

Resultatet blir sannolikt att besökssiffrorna ökar lite de aktuella dagarna men på sikt finns risken att, ja se vad jag skrev under Kuling.

Men tro nu inte att jag är negativ för det är jag inte. Men visst finns det anledning att ta sig en funderare på hur detta fungerar på sikt. Bloggportalen hos Aftonbladet har en tjänst som påminner om detta, och Knuff likaså, man räknar hur bloggarna länkar till nyheter i media och bygger sin förstasida på det. Visst är det intressant vad bloggar skriver om för nyheter, vilka gräsrotsuppfattningar som kommer fram. Det är i alla fall den saken som intresserar mig mest när jag läser olika bloggar.

Men om tidningarna agerar för att länka tillbaka till bloggar som skriver om sådant som tidningarna själva redan skrivit, vart tar då bloggarnas unikum vägen? Blir de ett antal ekon till de stora tidningarna? Om ”Vassa Vera” aldrig skriver om sådant som tas upp i mainstream media, kommer hon då att mista sin läsarbas? Och vad innebär i så fall det på sikt?

Jag har vare sig något förslag eller ens någon idé runt detta, jag har bara lagt märke till att det snart kommer att resas ett antal nya frågor. Kalle Kuling och Kajsa Kavat experimenterar med Twingly, det är väl bra och det ska bli intressant att se hur det går för dem.

Andra bloggar om: , , , , , , ,

[tags]Bloggosfären, Twingly, Svenska Dagbladet, Dagens Nyheter, Aftonbladet, Bloggportalen, Knuff, Politik[/tags]

Nyligen.se

  5 comments for “Twingly – bra för Bloggosfären?

 1. 8 februari, 2007 at 07:43

  Jag tror att du överdriver fara. Människor kommer alltid att vilja uttrycka sin åsikt om olika saker. Det kan vara att sätta upp en blogg om hur dåliga dell är. Det kan handla om en människa som har en väldigt bestämd åsikt om ett visst lands förehavanden.

  För visst är det nog så även på den här bloggen att man har just gjort precis så. Skrivit om stora nyheter för att hamna på knuff.se så att man ökar sina besökare. Det är nog bra om du är litet självkritisk också.

  Nu skriver du ju en massa som är fristående från mainstreammedia också. Jag tycker att man ska se bloggen som ett publikationsverktyg och inte en genre.

  Jag tycker du har kloka tankar kring det här för jag skulle också vilja se mer av skapande av alternativa publikationer. Tjänsterna leder till ett eko och det är trist tycker jag.

 2. 8 februari, 2007 at 07:56

  Det är faktiskt en av idéerna med Twingly. Titta längst ned på Twingly.se så ser du vilka tidningar som får fler länkar än normalt och vilka som får färre.

  Ganska tydlig trend just nu.

  :)

 3. 8 februari, 2007 at 09:58

  Bengt! Någon fara har jag inte skrivit om.

  För visst är det nog så även på den här bloggen att man har just gjort precis så. Skrivit om stora nyheter för att hamna på knuff.se så att man ökar sina besökare.

  Jag har definitivt ALDRIG skrivit en text för att hamna på Knuff.se Jag kollar själv ytterst sällan på den och de som besöker denna blogg kommer bara undantagsvis därifrån.

  Jag förstår inte alls vad du får ”fara” ifrån? Att Bloggportalen, Twingly och Knuff kan påverka bloggosfären på sikt är ett faktum. Att det initialt förekommer sådant som jag beskriver betyder knappast ngn fara…

 4. alex
  15 februari, 2007 at 16:58

  ja eller hur…

Comments are closed.