G7-mötet fiasko – Shanghai Cooperation succé med Kina, Ryssland & Co


Under veckoslutet har två viktiga ekonomiska och politiska toppmöten ägt rum.

Toppmötet i Kanada slutade med fiasko – om man haft förväntningar om ett framgångsrikt möte i enighet. Fast det fanns minst en som tyckte mötet gått bra – för en liten stund. ”USA:s president tillbakavisade också alla påståenden om att oenighet och splittring präglat toppmötet utanför Quebec i Kanada. – Vi hade extremt produktiva diskussioner om behovet av rättvis och ömsesidig handel”, sa Donald Trump. Som gav mötet med Kanadas premiärminister Trudeau betyget 10 på en 10-gradig skala. Toppmötets värd Justin Trudeau kunde meddela att ett gemensamt dokument antagits av hela G7-gruppen – inklusive Donald Trump.I det gemensamma uttalandet lovar världsledarna att bekämpa protektionism och fortsätta jobba för en fri och rättvis handel som leder till tillväxt och jobb.

Under lördagen meddelade även Justin Trudeau att man varnat USA för att Kanada kommer implementera strafftullar mot grannlandet från och med 1 juli, rapporterar AP. Han gjorde samma uttalande som han gjort tidigare, dvs. inget nytt.
Sedan twittrade Donald Trump via Twitter att han drar tillbaka sin underskrift från det gemensamma slutdokumentet, som svar på Trudeaus strafftullbesked. ”Baserat på Justins falska uttalanden på sin presskonferens, samt det faktum att Kanada slänger på enorma tullar på våra amerikanska bönder, arbetare och företag, har jag instruerat våra amerikanska representanter om att inte stödja kommunikén medan vi undersöker tullar på fordon som flödar in i USA:s marknad”. Aftonbladet
Trump janus-trump
Vid mötet levererade Trump ett ultimatum till utländska ledare och krävde att deras länder skulle minska handelshinder till USA, eller riskera att förlora tillträde till marknaden i världens största ekonomi.
”De har inget val ärligt talat” sa Trump till journalister på en presskonferens och tillade att företag och jobb hade lämnat USA för att undvika handelshinder utomlands. ”Vi ska fixa den situationen. Och om det inte blir löst så kommer vi inte att handla med dessa länder.”

Pål Steigan har som vanligt skrivit en bra analys, vars bedömning jag delar och som jag återger. Fiaskot vid G6+1-mötet i Quebeck.

”Toppmötet i det som kallas G7 och kallas ”de sju största ekonomierna i världen” slutade i full splittring. Inte bara visade ledaren för den dominerande ekonomin Donald Trump, sitt förakt för mötet genom att endast delvis vara närvarande och genom att vägra att underteckna den slutliga kommunikén. Men mötet visade också att G7 är splittrat i förhållande till Ryssland. Trump från USA och Giuseppe Conte från Italien har signalerat att de vill ha Ryssland tillbaka i forumet. Bloomberg
Har vi nu en G6 + 1 eller en G5 + 1 + 1?
Hur som helst: detta forum blir mer irrelevant för varje möte.
Trump G7 Quebec
Full splittring
Efter mötet har Donald Trump angripit värdens värd, Justin Trudeau från Kanada, som anklagade honom för att ljuga. Trump sa samtidigt att amerikanska tariffer, som de andra hade hoppats att undvika, skulle förbli som han hade bestämt. Således är G7 redan splittrat. De andra sex utgör ingen motvikt mot USA. Tysklands Angela Merkel spelade ingen viktig roll. Storbritannien är på väg ut ur EU. Japan är inte en del av EU och har egna intressen i Asien att ta hand om. Och de tre som är i EU är splittrad efter regeringsskiftet i Italien.

Världens största ekonomier deltar inte
En anledning till att G7 eller G6 + 1 har förlorat mycket av sin relevans är givetvis att Ryssland är uteslutet. Med rätta frågade Trump ”Är det någon idé att hålla något möte om Ryssland inte är med”? Men ännu viktigare är dessa sju länder inte ”världens sju största ekonomier”, sedan ganska länge. Om man använder PPP som köpkraftsjusterat mått på BNP är bara USA (2), Japan (4) och Tyskland (5) bland de sju största. Storbritannien ligger på nionde plats, Frankrike på tionde och Kanada på till sjuttonde plats.

Internationella valutafonden rankar världens länder så av BNP (PPP) på en miljon dollar:

Lista över länder enligt BNP (PPP) enligt IMF
 BNP (PPP)
1 Kina 23 159 107
2 USA 19 390 600 G7
3 Indien 9 459 002
4 Japan 5 428 813 G7
5 Tyskland 4 170 790 G7
6 Ryssland 4 007 831
7 Indonesien 3 242 771
8 Brasilien 3 240 319
9 Storbritannien 2 914 042 G7
10 Frankrike 2 835 746 G7
11 Mexiko 2 458 357
12 Italien 2 310 902 G7
13 Turkiet 2 173 227
14 Sydkorea 2 029 032
15 Spanien 1 773 906
16 Saudiarabien 1 773 551
17 Kanada 1 769 270 G7
18 Iran 1 644 705
19 Australien 1 246 475
20 Thailand 1 233 737
 

I slutändan är vad man kan få för pengarna som bestämmer. Därför använder både IMF, Världsbanken och CIA sedan länge BNP (PPP) som ett riktmärke när man jämför länder.

Kina har redan passerat USA. Indien har passerat Japan och Ryssland, Indonesien och Brasilien ligger före både Storbritannien och Frankrike. Även Iran som Väst i åratal har försökt att förstöra genom sanktioner passerar nästan Kanada. Iran är på väg till att bli en stor makt, antingen väst tycker om det eller inte.

Denna lista är inte identisk med vad som kallas G20. Där har EU en egen plats säte och Iran och Thailand ingår inte, medan Argentina, rankad 27 i statistiken, är det.

Men låt oss se hur ”G6”, USA och resten av ”G20” ligger till enligt IMF:

G7 reduceras till 40 procent av den totala ekonomin för de 20 största ekonomierna och G6 är endast 20 procent av andelen förde 20 största ekonomierna. Detta understryker att G7 blir mer irrelevant för varje dag. Därför sade också Vladimir Putin, sedan Trump hade bjudit in Ryssland till ”värmen” ”Vi kanske kan föreställa oss andra format.”

Världens ekonomiska tyngdpunkt ligger i Asien
För medan västvärlden har sett mot Quebec, händer det förmodligen viktigare saker i Qingdao i Kina. Putin och Xi Jinping träffades inför toppmötet i Shanghai Cooperation Organization, SCO, som pågick 9-10/6. BloombergDe två presidenterna bekräftade sin historiska allians och ställde sig redo för mötet i en region som är betydligt mer dynamisk än Europas. Det ekonomiska tyngdpunkten i världen ligger i Asien, och västerländska ledare har väldigt lite inflytande.

* Jag återkommer snart med en liten rapport från SCO-mötet.

intressant.se, , , , , , , , , ,, , , ,


3 svar till “G7-mötet fiasko – Shanghai Cooperation succé med Kina, Ryssland & Co”

  1. Och snart kommer Brasilien kommer att gå om Lill-brittanien. PPP måttet avslöjar att G/ består egentligen av en samling Lilliput och dvärgar som i sin fåfänga tror sig vara giganter. Det påminner om grodan som blåste upp sig för att bli så stor som en ko. Vi vet hur det gick för grodan. Boom. Grälet är ett bra tecken på att allt ligger inte bra till i väst och att bankirvampyren håller på förlora sitt fotfäste.