TT använder fulordet Tankesmedja


Jag har skrivit om fulordet ”tankesmedja” ett antal gånger. Timbro är som bekant ett av mina hatobjekt som jag kommer att fortsätta att dissa så länge jag kan.

En del av de texter jag skriver vidarebefordrar jag givetvis till de som berörs, det vore ju elakt annars.

I.o.f.s. har jag inget emot att vara elak, det är ju bara kul, men det är ju ingen vits om de som drabbas av elakheterna inte har en aaaning om det.

Ekots missbruk av reklam-byråernas nyfunna namn på sig själva ”tankesmedja” har jag påtalat och fått svar på.

Ekot skrev att de numera försöker att undvika ordet, eller förklara att det är en påtryckarorganisation.

Men TT gör fortfarande samma korkade misstag.

De presenterar en nyhet, som jag tror är korrekt, men tar udden av den helt genom att använda fulordet.


6 svar till “TT använder fulordet Tankesmedja”

  1. Fulordet ”tankesmedjan Agora”, ja. (Det kan ju ha varit en tankesmedja nära Agora som påstod det i USA.) Fortsätt att dissa, du. För övrigt så ligger Timbro offantligt mycket närmre alla nyss socialistiska och nu som en reaktion statsbegränsande nyliberala borgerliga länderna i östra Europa. Inte sant?

    Annars är väl tankesmedja ett ord som säger precis vad det rör sig om, nämligen en organisation där man tar emot pengar för att smida till ett råmaterial av ideologi till formbart budskap för allmänheten, att konsumeras i politisk litteratur, tidningsartiklar eller TV-sända debatter. (Det där med att ta emot pengar verkar för vissa vara fel om pengar kommer från det företagsdrivande nåringslivet, medan det är helt rätt om det kommer från arbetarrörelsen som är samorganiserad med det statsbärande politiska partiet (S) genom LO:s plats i dess ledning, enorma bidrag mm. Tämligen obegripligt att det statsbärande politiska partiet ska vara acceptabelt men inte frivilliga och partipolitiskt oberoende uppoffringar.)

    Vore alternativet, att inga ideologier tilläts låta sig formuleras väl, vara bättre? Tankesmedjan Agora, ja – och det finns även vänster-tankesmedjor i USA. Så du kan vara lugn, tankesmedjorna i alla ideologiska läger kommer att fortsätta förse politisk debatt med bränsle.

    (Inget nytt på min blog – förutom pyntning medelst gris).

  2. För övrigt är ju historien om de utvisade som USA tog av det med närmast potential att fälla regeringen, och det är ju intressant att se allas partigängarlojala (eller bara reflex-mässigt sarkastiska) positiva eller negativa åsikter nu. Allt följer partitillhörighet. Helle Klein tycker inte att det är fel att USA beslutar och sköter utvisningen av svenskar från svensk mark… Tänk vilken total och busenkel regeringsfällande sotorm en borgerlig regerings identiska fadäs skulle ha gett! (Med åsikterna diametralt motsatta, nästan överallt, förstås! :-)

    Är Tankesmedjor lika flata som partigängarna i fall som detta?

  3. Strunt samma, men man ska veta om att en tankesmedja är en reklamorganisation. Oavsett den politiska beteckningen.

  4. Jo, ideologikrämare hade varit mera passande, men vilken ideologikrämare vill kalla sig för det? Och tankesmedja har knappast så positiv klang i folks öron, d v s ingen tror att en tankesmedja tillhör någon neutralare akademi utan drar nog istället öronon åt sig inför ordet. (Ideologikrämare är väl annars även vi ”fria andar i cyberrymden”, men aldrig ideologiskt fjättrade som finansierade smedjor måste vara :-)

  5. Ja förresten har du rätt, TT och SvD skriver tankemsedja i sammanfattningarna, medan DN istället direkt nämner namet på organisationen. Jag tycker det låter på namnet som om organisationen skulle kunna vara relativt balanserad (men det vet man ju förstås aldrig)! Om det inte är en så hårt intresseknuten organisation så är nog inte tankesmedja den bästa bemäningen. Men har organisationen en tydlig profil så är förstås ordet tankesmedja bra. (Olof Palmes Internationella Centrum, som Hammarberg arbetar på och jag nämnde nyligenär förstås en slags tankesmedja med viss specifik design på sina smidesverk.)

  6. Så här skrev CNN om någon som jobbat för Mc Cain (en politiker som ju är allt annat än extrem, utan en tämligen ”demokrat-aktig” republikan): ”Tensions obviously are rising,” said Anthony Cordesman, a military analyst at the Center for Strategic and International Studies and a former adviser to Sen. John McCain, R-Arizona.

    Ingetom en snäv intresse-”think tank” beträffande dessa uppgifter i internationell press, verkar det. Svenskar journalister fattar kanske inte vad en tankesmedja är än? Tydligen bra att du tar upp detta ganska nya ”inne-ord” Jinge.

    God jul!