Tryckfriheten ska inskränkas, ny Bodströmbanner

Justitiekanslern Göran Lambertz berättar idag på DN Debatt att tryckfriheten kommer att inskränkas enligt ett utslag i Europadomstolen.

Motivet till den domen är att paparazzifotografer fotograferat en prinsessa i privata situationer. Lamberts skriver:

Domstolens avgörande innebär att den som befinner sig i en rent privat situation skall vara skyddad mot detta slags intrång i privatlivet. Skyddet skall gälla för både offentliga personer och andra… …något så långtgående skydd för privatlivet finns inte i dag i svensk rätt. …Det är alltså möjligt att tryckfriheten måste begränsas något till förmån för skyddet för privatlivet.

Detta sker samtidigt som man håller på att stifta lagar som gör att polisen får möjlighet att göra hemlig husrannsakan hos personer som inte är misstänkta för brott, avlyssna och filma folk i deras sovrum trots att dessa aldrig gjort något brottsligt eller ens drömt om det.

Det är givetvis bra att kvällspressen inte tillåts ljuga ihop historier för att sälja tidningar, oavsett om lögnerna gäller privatpersoner, kändisar eller fiktiva politiska händelser som olika slags terrorhot. Idag intar Bonnierägda Expressen en särställning eftersom de satt ljugandet i system.

Men skyddet för privatlivet, som Lambertz talar om, gäller uppenbarligen bara s.k. kändisar.

Vi andra dödliga får finna oss i Bodströms successiva nedmontering av våra fri och rättigheter.

Samtidigt påstår medierna att Bodström ligger bra till hos den allmänna opinionen. Själv undrar jag över vad som kommer att hända då medborgarna kommer underfund med vad inskränkningarna av de olika fri- och rättigheterna faktiskt betyder för gemene man.

För ovanlighetens skull så tycks det som om vänstern och högern är rörande eniga i den här frågan. Medborgarnas fri- och rättigheter ska inte tillåtas försämras. Frågan är väl i vilket läge vi ska köpa visselpipor och orange västar och parkera utanför Rosenbad och Riksdagshuset.

Efter de kommande lagändringarna blir det säkert olagligt..

[i] DN om tryckfriheten begränsas

[i] Läs vad Erik Laakso (s) skriver om Bodström

  4 comments for “Tryckfriheten ska inskränkas, ny Bodströmbanner

 1. 30 december, 2005 at 11:46

  Låt kvällspressen ljuga hur mycket som helst.
  Men sätt dit dem ordentligt, när det är konstaterat. Fjamsa inte med något yttrande från någon nämnd.

  Då finns inte våra nuvarande kvällstidningar kvar så länge till.

 2. 30 december, 2005 at 19:33

  Tryckfriheten ska begränsas. Så enkelt är det.

 3. Felix
  31 december, 2005 at 18:00

  Kolla Sydsvenskans ”Valaffischerna vi nog aldrig får se”: http://sydsvenskan.se/sverige/bildspel/article133844.ece?context=bildspel&start=2

 4. steelneck
  1 januari, 2006 at 18:49

  Vi går utan tvekan emot ett nyfeodalistiskt samhälle.

Comments are closed.