Trumps nye man – storkrigshöken John Bolton


President Trump har nyligen – frivilligt (?) – utsett John Bolton, en av de värsta kända krigshökarna till sin och USA:s säkerhetspolitiske rådgivare. Några ord om denne:

I. Förre CIA-tjänstemannen Ray McGovern skriver Det finns allvarlig – och berättigad – oro att John Bolton kommer att ha presidentens öra och förstärka Trumps sämsta sidor.här Fast han studerat juridik på Yale har Bolton inte visat mycket respekt för lagen. Hans CV placerar honom mot toppen av listan över ”crazies”, den beteckning som vi alla använde på CIA för dem som senare blev kända som neokonservativa. Jag diskuterade denna bakgrund i en ny intervju om The Intercept. (Se 16-minuters segment som börjar vid minut 35.) Ray McGovern på Intercept
Bolton II 180412
II. På en annan site kan man läsa att John Bolton har sagt att ett förebyggande anfall av USA mot Nordkorea skulle vara motiverat. En fruktansvärd förhandlingsstrategi mot NordkoreaBolton har sagt att om Pyongyang inte gör utfästelser i förväg borde ett möte mellan Trump och Kim bli kortvarigt. Bolton har föreslagit ett avtal som liknar det som USA och dess europeiska allierade nådde med Libyens ledare Kaddafi.
USA/NATO lurade Kaddafi och hjälpte rebeller att störta han regim. Kulmen på förräderiet var tortyr och avrättning av den libyska ledaren.

Nordkorea har specifikt citerat händelsen i Libyen som en viktig orsak till att landet måste behålla en nukleär avskräckande förmåga. Att föreslå ett avtal som med Libyen garanterar nästan att förhandlingar med Kims regering inte kommer någonstans.
Om Trump antar det tillvägagångssätt som Bolton förordar blir de redan svaga chanserna för en överenskommelse om kärnvapennedrustning obefintliga.

III. Dagens industri skriver ”Vita husets nya säkerhetsrådgivare uppges vara beredd på väpnad konflikt med Kina för att försvara president Donald Trumps ambitioner.” Dagens Industri

“Om du vill fred, rusta dig för krig”. Det är ett av flera latinska stridsordspråk som Donald Trumps nya nationella säkerhetsrådgivare John Bolton stör omkring sig, något som nu känns mer antågande än någonsin.

Enligt uppgifter till South China Morning Post har Bolton uttryckt att han är beredd att gå i krig med Kina om det krävs för att uppfylla Donald Trumps önskan om att stabilisera USA:s position som världens ledande supermakt.

”Bolton kommer att försvara USA:s intressen på ett klokt men kraftfullt sätt. Peking, Moskva och Teheran kan sedan dra sina egna slutsatser”, säger Otto Reich, tidigare biträdande statssekreterare under George W Bush. ”Bolton kommer att föra in realism till Vita huset. Han hör verkligheten, inte fantasier som duvungarna vill höra, oavsett om det är från Kina, Iran eller Ryssland”.

Sedan den 70-årige John Bolton tillträdde sin post i måndags har han gått i tydlig konfrontation med Peking. Bland annat utmanar han Peking över dess devis kring Taiwan om att det bara finns ”ett Kina”, och indirekt gett sitt stöd till örikets självstyre.
Kinas utrikesdepartement har upprepat kritiserat John Bolton hållning mot Kina och inställning kring Taiwan, vilket är mycket känsligt ämne.

John Bolton propagerar också för att öka de amerikanska styrkorna på dess militärbas på Guam, samt i Japan och i havsområdena i regionen.
Också i frågan kring Nordkorea har Bolton uppgett att USA bör skjuta undan Pekings inblandning och, om situationen förvärras, lösa konflikten genom att helt enkelt bomba landet.

intressant.se, , , ,,, , , , , , , , ,


Ett svar till “Trumps nye man – storkrigshöken John Bolton”

  1. Den/de som skickar den här äckliga varelsen till eftervärlden borde rimligen få Nobels Fredspris.