Trump erkänner Jerusalem – stärker stödet för apartheid och markstöld


Independent Information Clearing House President Trump inte bara beslutat att flytta USA:s ambassad från Tell Aviv utan också sagt att USA erkänner Jerusalem som Israels huvudstad. Fördömanden strömmar int från hela världen. Till och med FN:s mycket flate generalsekreterare vågar öppna mun – för att betona vikten av en tvåstatslösning. Till och med EU, Frankrike och Storbritannien protesterar.

Denna artikel har skrivits av den mycket ansedda Mellanösternjournalisten Robert Fisk och har publicerats i Independent och i Information Clearing House – före erkännandet men lika aktuell efter. Översattoch förkortad av mig. Den skrevs 5/12 men är lika aktuell idag.
Trump Israel 171207 trump-capital-palestine
Artikeln.
Efter tre katastrofala Mellanösternkrig, skulle det vara svårt att föreställa sig något mer provokerande, farligt – eller bara vansinnigt – än att USA flyttar sin ambassad från Tel Aviv till Jerusalem. Men det är vad Donald Trump tänker göra.

Finns det ingen i Vita huset som kan hålla tillbaka honom? Inte ens Jared Kushner, som ska vara Trumps Mellanösternsrådgivare? Eller är Kushner försvagad efter sin senaste skandal, avslöjad av Newsweek, att han ”misslyckades” med att berätta om sin delaktighet i en stiftelse som finansierar illegala judiska kolonier på Västbanken.

Bara en flyttning av ambassaden är ett viktigt symboliskt drag. Det betyder att USA erkänner att staden Jerusalem, helig för muslimer, judar och kristna, är Israels huvudstad och att palestinierna aldrig kan få del av den. ”Fredsprocessen” – övergiven av israelerna, sedan av palestinierna och sedan av amerikanerna för år sedan, även om ”statsmän” fortfarande talar om det i den drömvärld där de lever – skulle inte längre existera ens i våra fantasier.

Därför har alla från Macron till Erdogan, från Saudierna till EU, och naturligtvis de fattiga gamla palestinierna, kritiserat och fördömt Trumps potentiella beslut på olika sätt. Om han låter flytta ambassaden så kommer han verkligen att riskera en ”etnisk” konflikt för att citera det palestinska ledarskapet.

Finns det inte tillräckligt med krig i Mellanöstern för att hålla galna Vita huset upptaget? Trump har för länge sedan tagit den sunnitiska sidan i konflikten mellan Sunni och Shia – men nu riskerar han att bli ovän med både sunni och shia. Flyttningen av ambassaden eller acceptans av Trump att Jerusalem verkligen är Israels huvudstad – kommer att få enorm betydelse.

Det kommer att informera både araber, både muslimer och kristna att deras näst heligaste stad bara tillhör Israels judar. Det kommer att berätta detsamma för Iran och för alla muslimska länder i världen.
Kan Trump förvänta sig ett annat varmt välkomnande och traditionell svärddans i Riyadh? Kommer saudierna att köpa alla vapen för miljarder från USA om man lämnar Jerusalem till israelerna? Muslimer tror generellt att profeten, född i Arabien, steg upp från Jerusalem till himlen.
I väst kommer det ytterligare att riva sönder förhållandet mellan Washington och EU, det kommer att skada de kanadensisk-amerikanska relationerna – för Ottawa kommer säkert inte att följa Washingtons drag – och EU som fortfarande tror på den ”fredsprocessen” kommer säkerligen inte att flytta sina egna ambassader till Jerusalem. Det finns naturligtvis europeiska konsulat i Jerusalem – för att täcka östra Jerusalem och Västbanken, inte Israel.
Trump och Netanyahu
Bibi Netanyahu och hans utomordentligt högerorienterade israeliska regering kommer säkert att vara lyckliga, för det kommer att underlätta en ny och väldigare utvidgning av judiska kolonier – som vi fortfarande konstigt nog kallar ”bosättningar” – på arabiskt land, vilket förvärrar palestiniernas läge ytterligare. Israelerna har stulit mark från sina juridiska arabiska ägare i flera år, men president Trump skulle ta ifrån dem även hoppet på en huvudstad i östra Jerusalem.

Och hur kommer palestinierna i flyktingläger i Libanon reagera? Det finns knappast ett palestinsk hem utan ett fotografi av Al-Aqsa-moskén på väggen. Hur svarar Hizbollah? Kan de bara inskränka sig till retorik – eller kommer de att behöva skjuta några missiler över den israeliska-libanesiska gränsen för att uttrycka sitt raseri?

i Andra om: , , , , , , , ,


3 svar till “Trump erkänner Jerusalem – stärker stödet för apartheid och markstöld”

 1. Där har vi det i svart och vitt Trump är en marktjuvarnas springpojke. ”Israel First” är hans paroll. Det är han inte ensam om. Alla USAs ”presidenter” sedan JF Kennedy har gjort det. En hel värld inser att USA i marktjuvarnas välde. Det förklarar varför USA har skänkt hundratals miljarder dollar till marktjuvarna bara under de senaste 50 åren. Det förklarar varför USA går till och med emot sina intressen för att säkra marktjuvarnas trygghet. Det förklarar varför alla USAs invasioner och krig i MÖ, är och har varit beställningsjobb från marktjuvarnas sammanslutning Israel.

  http://www.moonofalabama.org/2017/12/trump-settles-debt-with-zionists-confirms-that-irans-struggle-is-righteous.html#more

 2. Pål Steigan har i en artikel i morgonen framfört en bedömning, som jag delar. USA, Jerusalem och Palestina

  Dentåterges nedan:

  ”Avdekker hykleri

  Samtidig avdekker både vedtaket og reaksjonene det internasjonale hykleriet overfor Palestina og Israel. Sannheten er at det finnes ingen fredsprosess. Israel driver en lavintensiv krig mot palestinerne hver eneste dag uten at «det internasjonale samfunnet» reagerer. Israels behandling av palestinerne er mye verre enn enn det sørafrikanske apatheidregimets behandling av svarte afrikanere.

  De arabiske statslederne snakker om sin støtte til paletinerne ved høytidelige anledninger, men de allierer seg med Israel for alle praktiske formål. De gir fullstendig f… i palestinerne, unntatt når de kan bruke dem som politisk redskap. Det samme gjelder jo europeiske ledere. Deres erklæringer om fredsprosess og to-statsløsning er fullstendig hule. De godtar Israels okkupasjon, deres atomvåpen og deres aggresjonspolitikk, men bruker palestinernes skjebne til å gi seg sjøl et slags humanistisk image.

  Det korrupte plaestinske lederskapet står heller ikke for noen frigjøringspolitikk for palestinerne. De har fullstendig underkastet seg imperialismen og Israels forgodtbefinnende.

  Det finnes ingen «to-statsløsning». Den har Israel skutt i stykker for lenge siden. Palestinerne er sperret inne av piggtråd og murer og krenkes hver enste dag. Det som liksom skulle danne grunnlaget for en palestinsk stat er ynkelige bantustans uten noen som helst forutsetninger for å dane grunnlaget for noen stat. Den såkalte Oslo-avtalen ble for palestinerne veien inn i en permanent underordning under imperialismen og de sionistiske lederne i Israel.

  Dessverre opprettholdes illusjonen om at det finnes noen to-statsløsning. Hadde palestinerne erklært nederlag og sagt at de gir opp en totatsløsning, og i stedet forlangt fulle statsborgerlige rettigheter i én stat, ville spillet ha raknet og hykleriet ville ha blitt avslørt som den svindelen det er.”

 3. De siamesiska tvillingarna sionism och wahabism har lagt beslag på Jerusalem och Mecka. Båda ideologierna är allierade med den kristna sionismen som söker revansch efter korsfararnas debacle i Mellanöstern för ett millennium sedan. På den tiden tog det ett par århundraden för semiterna i området att lära sig européernas metoder i umgänge och diplomati (något Nordamerikas indianer aldrig lyckades med) därmed var de europeiska konvertiternas hemortsrätt i Palestina med rätta underkänd och korsfararstaten upplöstes. Idag är det sionismen och dess proselyter som med våldet och lögnen som redskap hävdar hemortsrätt i Palestina. Sionisterna och deras ensidigt utropade stat lär bli betydligt mer kortlivad än förlagan för tusen år sedan. Var Donald Trump hör hemma bland ideologierna framgår av nedanstående länk.
  https://www.youtube.com/watch?v=U2G9MR1n7Es